10 lucruri interesante despre Regina Elisabeta a IIa a Marii Britanii

10 lucruri interesante despre Regina Elisabeta a IIa a Marii Britanii

In anul 2022, Regina Elisabeta a IIa si-a serbat jubileul de platina, care aniverseaza a 70 de ani de la urcarea pe tron. Pe parcursul domniei, Regina a fist martora unei schimbari fara precedent din punct de vedere politic, cultural si social al tarii. De asemenea, aceasta a calatorit prin regatul unit, Canada si Commonwealth.

S-a nascut intr-o casa de la sat

Viitoarea regina s-a nascut pe data de 21 aprilie 1926. Aceasta a fost fiica cea mare a Ducelui si Ducesei de York, viitorul Rege George al VI-lea si Regina Elisabeta. Bunicul ei a fost Regele George al V. Contrar asteptarilor, aceasta nu s-a nascut intr-un palat, ci intr-o casa care a apartinut bunicilor din partea mamei, de orgine scotiana – Lordul si Contesa de Strathmore. Resedinta a fost demolata in 1937, iar in locul ei astai sta o cladire de birouri si un restaurant chinezesc.

A fost prima femeie din familia regala care s-a alaturat Fortelor Armate Britanice

In tinerete, Regina Elisabeta s-a implicat activ in Al doilea razboi Mondial. Astfel, in 1945, s-a alaturat Serviciului Auxiliar Teritorial, ca un subaltern secund. Acolo, a invatat sa conduca vehicule militare, iar cinci luni mai tarziu, a fost promovata, devenind astfel comandant junior. De Ziua Victoriei in Europa, a luat parte la petrecerile de strada din Londra, imbracata in uniforma militara. Ca monarh, Elisabeta a IIa este conducatoarea Fortelor Armate Bitranice.La 21 de ani, a jurat sa serveasca asociatia Commonwealth pe viata

In anul 1947, Regina Elisabeta a avut primul turneu peste hotare. Atunci, a vizitat Africa de Sud si Zimbabwe de astazi, alaturi de parinti si sora mai mica – Printesa Margareta. In timpul calatoriei, si-a aniversat varsta de 21 de ani. Intr-un interviu la radio, transmis de la Cape Town, aceasta a jurat sa serveasca pe viata Commonwealth

“ Declar in fata voastra ca toata viata, fie ea lunga sau scurta, mi-o voi pune in serviciul vostru si al familiei imperiale din care toti facem parte”.

A primit peste 2,500 de cadouri atunci cand s-a maritat cu Printul Philip, Duce de Edinburgh, in 1947

Dupa logodna Printesei Elizabeta cu Locotenentul Philip Mountbatte, anuntata pe 9 Iulie 1947, invitatii si persoanele publice au trimis numeroase cadouri pentru a celebra coazia. Prim ministrul Canadian, Wiliam Lyon Mackenzie King le-a oferit tacamuri antice de argint si o haina din blana de nurca.

21 de lucruri interesante despre Adele, “artista secolului XXI” Te-ar putea interesa si: 21 de lucruri interesante despre Adele, “artista secolului XXI”

Din moment ce mancarea si hainele erau inca rationalizate dupa Al Doilea Razboi Mondial, persoanele publice din toata lumea au trimis mancare la conserva si ciorapi de nailon. Ceremonia de casatorie a cuplului a avut loc la Westminster Abbey din Londra, pe data de 20 Noiembrie 1947. La moartea printului Philip, de pe 9 aprilie 2021, acestia erau casatoriti de 73 de ani. De-a lungul casniciei, acestia au avut patru copii, opt nepoti si 12 stranepoti.

A fost primul monarh incoronat in direct, la TV

Regina Elizabeta a IIa a urcat pe tron pe data de 6 Februarie 1952, dupa moartea tatalui sau, Regele Geroge al VI. Pe 2 Iunie 1953, ceremonia de incoronare a avut loc la Wesminster Abbey. Regina Marii Britanii a fost prima Regina a Canadei. Ceremonia de incoronare este veche de mai bine de 1,000 ani, prima data avand loc in 973, insa incoronarea tinerei regine a avut parte de o inovatie tehnologica. Pentru prima data, la eveniment au fost prezenti cameramani care au filmat toate ritualurile (mai putin mirungerea monarhului). Se estimeaza ca evenimentul a fost urmarit de peste 277 milioane de oameni de pe intreg globul, multi dintre ei cumparandu-si un televizor special pentru aceasta ocazie.

De asemenea, a fost primul conducator care a deschis sedinta parlamentara din Canada

Pe 14 octombrie 1957, regina a devenit primul suveran care a deschis o sesiune parlamentara in cadrul Parlamentului Canadian. Atunci, aceasta a citit discursul din partea Tronului, act care deobicei era facut de un reprezentant Canadian, mai exact guvernatorul general. In transmisiunea de Craciun din 1957, Regina a vorbit despre evenimentul istoric.

“ In luna Octombrie am deschis Noul Parlament Canadian, si dupa cate stiti este prima data cand un suveran a facut asta in Ottawa. Am fost impresionata de loialitatea si entuziasmul poporului Canadian”, a spus aceasta

De-a lungul vietii, a avut 30 de caini din rasa Corgi

Printre hobby-urile suveranei se numara petrecerea timpului la tara, calaritul si plimbatul cainilor. Rasa sa preferata de caini este Pembroke Welsh Corgi. Cainele sau, Susan, a insotit-o in luna de miere, iar in primavara anului 2021, Elisabeta a primit un corgi de plus din partea familiei sale. Datorita iubirii sale fata de aceste animale, corgi au devenit o parte reprezentativa pentru imaginea sa publica. Astfel, un Bitcoin lansat cu ocazia jubileului sau de aur din 2002 o infatisa tinand alaturi de un exemplar din aceasta rasa.

32 de lucruri interesante despre faimosul Elvis Presley, Regele Rock N’ Roll Te-ar putea interesa si: 32 de lucruri interesante despre faimosul Elvis Presley, Regele Rock N’ Roll

De asemenea, cu ocazia implinirii a 90 de ani, regina a aparut pe coperta revistei Vanity Fair alaturi de patru caini, iar la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vara din 2012 care au avut loc in Londra, Regina si cainii sai au aparut intr-un video alaturi de actorul Daniel Craig, care il interpreta pe James Bond

Este lidera asociatiei Commonwealth, compusa din 54 de natiuni

Tatal reginei, Regele George al VI, a fost primul monarh care a fost numit oficial Conducatorul Commonwealth. In timpul domniei, Elisabeta a facut o prioritate din acest rol, participand la aproape fiecare intrunire a Sefilor Guvernului din Commonwealth. Astazi, respectiva asociatie cuprinde 54 de natiuni independente, printre care si Canada. Relatia familiei regale cu Commonwealth va continua si in urmatoarea domnie. La intrunirea din 2018, liderii au cazut de acord ca fiul cel mare si mostenitorul reginei, Printul Charles, va fi urmatorul conducator.

A calatorit in peste 120 de tari

Parintii si bunicii reginei au calatorit prin regatul britanic si Commonwealth, insa regina detine recordul ca monarhul individual care a vizitat cele mai multe tari: mai mult de 120 de tari de pe sase continente. Intre anii 1951 si 2010, aceasta a facut 23 de tururi oficiale in Canada – cea mai vizitata tara.

Este cea mai longeviva conducatoare din istoria britanica

Pe 9 septembrie, 2015, Elisabeta a IIa a devenit cel mai longeviv monarh din istoria britanica, intrecand domnia stra-stra-stra bunicii ei, Regina Victoria, care a domnit aproape 64 de ani. Desi separate de mai mult de un secol, Elisabeta si Victoria au celebrat ocazia in acelasi fel: o cina linistita la castelul Balmoral din Scotia, alaturi de nepoti. Daca va mai domni pentru inca doi ani, aceasta va dobora si recordul regelui Louis XIV al Frantei – actualul cel mai longeviv conducator din istoria europeana si canadiana.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la 10 lucruri interesante despre Regina Elisabeta a IIa a Marii Britanii

Raspunde corect la intrebarea:
Ce culoare are cerul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×