15 filme SF care despre viitorul viitor

15 filme SF care despre viitorul viitor

Ce rezerva viitorul? In noua noastra serie „Imagining the Next Future”, Polygon exploreaza noua era a science-fiction - in filme, carti, TV, jocuri si nu numai - pentru a vedea cum povestitorii si inovatorii isi imagineaza urmatorii 10, 20, 50 sau 100. ani intr-un moment de extrema incertitudine. Urmariti in timp ce ne scufundam adanc in marele necunoscut.

Pentru a face subestimarea anului: Viitorul umanitatii este incert. In ciuda eforturilor noastre de a construi un maine mai bun, inca nu stim cum va arata ziua de maine. In multe privinte, nici macar nu putem ajunge la o intelegere comuna a ceea ce este un viitor pozitiv.

Poate fi descurajant sa ne gandim la viitor, dar, din fericire, filmele ne ajuta sa ne contextualizezi anxietatile, temerile si sperantele. Ele sunt o fereastra catre umanitatea noastra colectiva si, atunci cand sunt bazate pe scenarii plauzibile care ar putea fi chiar dupa colt, ne pot oferi inspiratia pentru a ne modela viitorul ca reactie la sau imbratisand pe deplin acest ipotetic.

Asa ca am alcatuit o lista de 15 filme din ultimul deceniu care ne ajuta sa ne exploram viitorul posibil si, in acest proces, poate ne ajuta sa ne ofere o foaie de parcurs pentru prezentul nostru.

Ad Astra

un calaret lunar urmareste pe luna in ad astra
Imagine: Warner Bros. Pictures

Cum se face cineva cu golul profund de a fi singur in univers? Ad Astra presupune ca explorarea spatiului, distantele pe care trebuie sa le traversam in mod inevitabil pentru a ne extinde in exterior, in marele necunoscut, vine cu pretul umanitatii noastre.

Roy (Brad Pitt) calatoreste in adancurile necunoscutului pentru a se reconecta cu tatal sau instrainat Clifford (Tommy Lee Jones), dar timpul si distanta muncii sale pentru a descoperi viata extraterestra l-au rapit pe Clifford de simtul conexiunii umane si de dorinta lui de a sa se intoarca vreodata pe Pamant. Desi soarta lui Clifford ca explorator este sumbra, aparent lipsita de sens in ceea ce priveste cat de inutila a fost cautarea sa de inteligenta extraterestra, are un efect invers asupra lui Roy, care se intoarce acasa cu intentia de a relua legatura cu familia pe care a instrainat-o pe urmele tatalui sau. Poate ca speranta noastra nu este sa ajungem la stele, ci sa avem grija de ceea ce avem deja aici pe Pamant.

Ad Astra este transmis in flux pe HBO Max si poate fi cumparat de pe Amazon , YouTube si Vudu .

Alita: Inger de lupta

Orasul plutitor Zalem din Alita Battle Angel
Imagine: 20th Century Fox

Pe masura ce protezele devin mai avansate si problemele legate de autonomia corporala devin mai proeminente in interactiunile noastre zilnice, nu este greu de imaginat cum viitorul ar putea sa nu fie atat de departe de cel imaginat in Alita: Battle Angel .Pe masura ce bogatii stau protejati intr-un oras plutitor deasupra unui populat care se bazeaza pe imbunatatiri mecanizate pentru supravietuire, cetatenii de pe teren folosesc aceleasi imbunatatiri pentru a se autoactualiza intr-un numar de forme si dimensiuni diferite ale corpului, unele avand scopul final de a primi admitere. spre esalonul social superior. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, atunci cand cineva isi poate permite imbunatatirea mecanica, o foloseste pentru a-i prada pe cei slabi, necesitand o clasa de vanatori de recompense care sa-i tina sub control. Stratificarea sociala a acestui viitor este sumbra, dar concluzia este ca cineva ca Alita, naiv fata de originile ei si dornic sa se descopere, ar putea avea instrumentele pentru a trece la o versiune mai buna a ei insisi pentru a contesta acea ordine sociala.

Alita: Battle Angel este disponibila pentru cumparare de pe Apple , Amazon , YouTube si Vudu .

Aniara

Nava spatiala Aniara deasupra unei planete
Imagine: Magnolia Pictures

Aniara isi imagineaza ca omenirea se bazeaza pe un arbitru plin de speranta pentru supravietuire, doar pentru a se trezi doborata de propriile sale tendinte. Este cu siguranta plauzibil ca omenirea sa migreze de pe Pamant in timpul unui colaps climatic, la fel ca si posibilitatea ca una dintre acele nave destinate lui Marte sa sufere o coliziune cataclismica care ar declansa cursul catre vastul necunoscut.

Cu toate acestea, trista soarta a umanitatii nu este soarta lor eventuala in neantul spatiului, ci ceea ce alege sa faca cu timpul care i-a ramas. Liderii mint pentru a pastra o aparenta de ordine sociala si pentru a pastra toate avantajele pe care le ofera pozitiile lor. Divertismentul devine religia literala a maselor, deoarece acestea imbratiseaza cu nostalgie simulari ale senzatiilor pamantesti. In cele din urma, toata speranta se estompeaza in amintirile vietilor trecute, iar supravietuirea este doar un mijloc de a evita inevitabilul.

Aniara este transmisa in flux pe Hulu si este disponibila pe Apple , YouTube si Vudu .

Congresul

Congresul: Robin Wright animat in viata de apoi cu Elvis
Imagine: Drafthouse Films

Congresul lui Ari Folman exemplifica sabia cu doua taisuri a existentelor noastre din ce in ce mai digitale. Pe de o parte, capacitatea de a te conecta la o lume artificiala, animata, poate fi o evadare binevenita dintr-o lume reala care ar putea oferi doar durere si suferinta. Cu toate acestea, dorinta de a face acest lucru nu poate decat sa accelereze declinul lumii vechi, iar o imbratisare a artificialului duce la intrebari privind identitatea individuala atunci cand oricine isi poate asuma aspectul unei celebritati sau isi poate renunta aspectul personal, astfel incat oricine altcineva sa poata folosi. aceasta.

Top site-uri cu filme si seriale online gratuite in 2024 Te-ar putea interesa si: Top site-uri cu filme si seriale online gratuite in 2024

Granitele dintre divertismentul de evadare si consecintele din lumea reala este deja o problema impletita in interactiunile noastre zilnice online, asa ca faptul ca acel artificiu este distrus si mai mult prin crearea unei lumi artificiale pe care o putem experimenta, ar putea fi nu doar urmatorul pas logic, ci urmatorul pas. crize existentiale cu care trebuie sa ne confruntam. Filmul hibrid de actiune live/animatie SF al lui Folman rezuma totul.

Congresul este transmis pe Amazon Prime si este disponibil pe Apple .

Ex Machina

Ex Machina: Ava sta langa o oglinda
Imagine: A24

Odata cu dezvoltarea exponentiala a inteligentei artificiale, va trebui inevitabil sa raspundem la intrebarea daca creatiile noastre sunt la fel de umane ca si noi. Ex Machinaisi incadreaza premisa ca un simplu test Turing, dar testerul Caleb (Domhnall Gleeson) nu doar testeaza daca inteligenta creata de robotul Ava (Alicia Vikander) este suficient de dezvoltata pentru a parea umana. In schimb, asumarea inerenta a superioritatii umane ii permite Avei sa-l seduca pe Caleb sa o elibereze si sa se elibereze si sa-l ucida pe creatorul ei (Oscar Isaac), demonstrand ca nu numai ca este la egalitate cu inteligenta umana, dar are capacitatea de a depasi un om. persoana cu gandire abstracta si strategie. Nimic nu va fi umilitor – sau poate la fel de fatal – pentru umanitate ca momentul in care ea creeaza o masina mai inteligenta decat ea insasi.

Ex Machina este disponibil pe Apple , Amazon , YouTube si Vudu .

Prima epurare

Nya (LEX SCOTT DAVIS) si Isaiah (JOIVAN WADE) stau in fata bratelor inlantuite si a drapelului american in prima epurare
Fotografie: Universal Pictures

Poate ca nicio intrare din aceasta lista nu este la fel de iminent de plauzibila ca cea prezentata in Prima epurare. Desi specificul unui experiment sociologic condus de guvern in care criminalitatea este legalizata pentru o perioada de 12 ore este poate putin exagerat, in special cu neincrederea generala fata de actuala administratie de la Casa Alba, ideea ca un astfel de experiment ar fi folosit ca acoperire. a elimina beneficiarii programelor de asistenta sociala si a imbogati si mai mult pe cei bogati nu este, din pacate, atat de indepartat de jocul de viteza pe care il face politica moderna. Crima sanctionata de stat, perpetuata si justificata de un partid de guvernamant in mod deschis nationalist, este doar un pas sau doi dincolo de invaziile supremaciste albe ale oraselor americane pe care le-am vazut anul acesta. Viitorul Americii s-ar putea sa nu aiba o Noapte de epurare oficializata, dar ar putea avea doar o epurare aprobata de guvern.

First Purge este disponibil pe Apple , Amazon si Vudu .

A ei

Ea: Joaquin Phoenix se uita la televizor cu holograma
Imagine: Ananpurna Pictures

In vietile noastre moderne, in care suntem simultan mai interconectati decat am fost vreodata si, paradoxal, mai izolati emotional, este usor de conceput ca evolutia inteligentei artificiale in asistentii nostri virtuali ar putea lasa loc unei noi forme de relatie personala.

Filmul lui Spike Jonze, Her exploreaza implicatia intalnirii cu o voce in dispozitivele tale, o personalitate conceputa sa se indrageasca de tine si sa evolueze in propria sa entitate pe baza stimulilor pe care ii oferi. Aceasta nu este o conceptie rau intentionata sau capitalista a relatiei noastre cu tehnologia, ci doar una observationala, in care am putea imbratisa dragostea pentru fiinte pe care le-am creat, doar pentru ca aceleasi fiinte sa evolueze dincolo de noi si sa imbratiseze conexiunea lor una cu alta. In cele din urma, viitorul pe care ea il prezice este unul care spera sa ne putem reconecta cu oamenii, mai degraba decat cu falsa umanitate pe care o cream dupa imaginea noastra.

Ea este difuzata pe Netflix si este disponibila pe Apple , Amazon , YouTube si Vudu .

Top filme si seriale in 2024 Te-ar putea interesa si: Top filme si seriale in 2024

Hotel Artemis

Hotel Artemis: Jodie Foster alearga pe un hol
Imagine: Global Road Entertainment

Hotelul Artemis este plauzibil nu atat pentru detaliile complotului sau, desi posibila realitate a organelor imprimate 3D si a interventiilor chirurgicale usor accesibile s-ar putea sa nu fie atat de indepartata. Mai degraba, elementul cel mai previzibil al filmului este intelegerea sa asupra haosului cu care ne putem confrunta in viitorul apropiat, deoarece schimbarile climatice fac apa potabila mai valoroasa ca niciodata.

Incidentul instigator care determina toata intriga filmului este o revolta in afara hotelului, care protesteaza impotriva privatizarii apei si inaccesibilitatea acesteia de catre publicul larg. Pe masura ce bogatii devin din ce in ce mai bogati, cei saraci devin mai saraci si planeta cade si mai mult in ruina, resursele vor fi tezaurizate de cei care isi pot permite si isi pot permite sa se protejeze de masele furioase. Hoarders sunt fara chip si fara nume in acest film, dar realitatea luata ca data in acest decor viitor apropiat este prevazatoare.

Hotel Artemis este transmis in flux pe Amazon Prime si este disponibil pe YouTube si Vudu .

Lucy

Scarlett Johansson atinge fibrele timpului in Lucy
Imagine: EuropaCorp Distribution

Lucy este diferita de alte povesti despre evolutia cognitiva umana prin faptul ca are o inclinatie deosebit de umanista. Cand drogul intra in sistemul lui Lucy (Scarlett Johansson), ea nu este imediat dezbracata de emotiile si umanitatea ei, ci mai degraba isi cheama parintii pentru a le spune cat de mult ii iubeste, exprimand un nivel de empatie permis de noua ei inteligenta. Aceasta tendinta continua doar pe masura ce Lucy exprima scopul vietii ca transmitere a cunostintelor, sugerand ca calea evolutiei cognitive umane este empatica, comuna si, in cele din urma, altruista.

Daca s-ar dezvolta un medicament care sa permita inteligenta si abilitatile supraomenesti, acesta ar putea fi foarte bine modul in care omenirea s-ar reinventa, lasand in urma egoismul marunt care defineste competitia moderna pentru resurse si bogatie in favoarea unei inteligente la fel de emotionale ca si ea. este informat.

Lucy este disponibila pe Apple , Amazon , YouTube si Vudu .

Mad Max: Fury Road

Ecranul de revizuire a drumului furiei 3

Viitorul lui Mad Max: Fury Road nu este doar prevazator pentru devastarile sale ecologice sau pentru intelegerea valorii apei ca urmare a schimbarilor climatice. Are la fel de multa intelegere a modului in care umanitatea s-ar putea uni in colapsul civilizatiei, transformandu-se in forme primitive care reflecta inca structura de putere capitalista pe care o vedem astazi. Baietii de Razboi sunt un cult tribal, condus de un autoproclamat carnic de razboi care revendica femeile ca mame puiet prin controlul pur asupra celei mai valoroase resurse a vietii si prin loialitatea neclintita a celor care il venereaza ca zeu. In post-apocalipsa, a fi cel cu cele mai multe lucruri este un semn de forta demn de a dezvolta institutii in jur, iar Immortan Joe este genul de tiran patriarhal care ar putea fi inevitabil intr-un vid de putere.

Mad Max: Fury Road este transmis in flux pe DIRECTV si este disponibil pe Apple , Amazon , YouTube si Vudu .

Marjorie Prime

Jon Hamm sta vizavi de Marjorie Prime
Imagine: Magnolia Pictures

Aplicatia practica a unui insotitor AI precum cel gasit in Marjorie Prime este solida. Avand un facsimil al unui membru al familiei pentru a va mangaia si pentru a oferi un depozit pentru amintirile care se vor pierde iminent din cauza batranetii, a bolii Alzheimer sau a mortii, implineste dorinta umana de a avea ceva care sa le supravietuiasca. Asa ca nu este de neconceput ca o companie sa valorifice intr-o zi acest lucru si sa ofere un insotitor olografic care sa-i imite pe cei care au fost luati de timp si natura. Dilema ramasa este doar ceea ce sunt acei insotitori artificiali dupa ce cel pentru care au fost creati a trecut mai departe. In cele din urma, raspunsul ar putea fi doar ca ei sunt pur si simplu povestitori in acelasi mod in care suntem noi, destinati sa ne repete amintirile intre ei pana cand acele amintiri devin realitate.

Marjorie Prime este transmisa in flux pe Amazon Prime si Vudu si este disponibila pe YouTube .

Martianul

Captura de ecran martiana 1920
Imagine: 20th Century Fox

Exista un optimism in The Martian care lipseste de la multi dintre fratii sai contemporani de fictiune speculativa. Lasand deoparte cat de probabil este ca o misiune pe Marte sa fie in viitorul apropiat al Americii – si este o imagine foarte plauzibila din punct de vedere stiintific a unei misiuni pe Marte – exista ceva radical in ideea ca un supravietuitor pierdut blocat pe o alta planeta ar putea fi un mecanism. sa uneasca natiuni disparate si concurente pentru a se uni pentru o umanitate comuna. In marele gol al spatiului care reduce umanitatea la o intepatura de semnificatie, este convingator sa ne gandim ca a-l vedea pe unul dintre ai nostri blocat atat de departe ar motiva rasa umana sa functioneze ca un intreg singular, chiar daca numai pentru un scop care ne reafirma unitatea. ca specie. Exista speranta in acel viitor de care merita sa te agati.

Cele mai bune filme cu Justin Timberlake Te-ar putea interesa si: Cele mai bune filme cu Justin Timberlake

The Martian este transmis in flux pe FXNow si este disponibil pe Apple , Amazon , YouTube si Vudu .

Zapada

Snowpiercer: locuitorii din spatele trenului conspira ca grup
Imagine: The Weinstein Company

Este un tren cu miscare perpetua care circula in jurul circumferintei unui Pamant inghetat un rezultat probabil pentru ultimii locuitori ai umanitatii? In acei termeni specifici, probabil ca nu. Dar este atat de putin probabil un sistem de caste strict delimitat in care nimanui nu i se permite avansarea, asa cum este exemplificat de vagoanele trenului? Sau un sistem economic in care oamenii din „spate” sunt fortati sa concureze violent pentru resturile celor care traiesc in fruntea societatii, stapaniti asupra resurselor printr-un accident al dreptului de nastere?

Snowpiercer este in mare parte alegoric in conceptia sa, dar expune adevarurile care stau la baza despre modul in care stratificarea capitalista face parte din viitorul nostru iminent, daca nu este deja aici, si cea mai buna sansa de supravietuire pe care o avem este sa coboram din tren inainte de a putea face. o alta trecere.

Snowpiercer este transmis in flux pe Netflix si este disponibil pe Apple , Amazon , YouTube si Vudu .

Imi pare rau ca va deranjez

Imi pare rau ca te deranjez cu Lakeith Stanfield
Foto: Annapurna Pictures

Elementul cel mai infam absurd din Sorry To Bother You sunt oamenii cai imbunatatiti genetic, creati de super-corporatia capitalista WorryFree. In timp ce viitorul clasei muncitoare s-ar putea sa nu fie transformat literal in cai, poti garanta ca in momentul in care cineva isi da seama cum sa modifice genetic oamenii vii, primul lucru pe care il va face este sa-si dea seama cum sa exploateze aceste modificari pentru profit. .

Dar chiar si dincolo de aceasta exagerare a realitatii, filmul este plin de comentarii despre modul in care munca salariata este la o distanta de par de sclavie si despre cum viitorul capitalismului este sa ne vanda propriile noastre inchisori sub pretextul unor acomodatii binevoitoare. Tot ce trebuie sa facem este sa continuam sa ne consumam doza zilnica de televiziune dezumanizanta a gunoiului si, de asemenea, am putea ajunge sa traim ca niste monstri subumani pentru a crea si mai multe bogatii pentru cei putini bogati.

Sorry To Bother You este difuzat pe Hulu si este disponibil pe Apple , Amazon , YouTube si Vudu .

Actualizare

logan marshall-verde in upgrade
Foto: Blumhouse Tilt

Dezvoltarea inteligentei artificiale si imbunatatirea cibernetica sunt simultan in pragul rasturnarii in revolutie, iar Upgrade intreaba ce se intampla daca cele doua ar trebui sa se intample simultan. Ideea unei inteligente de asistenta pentru a imbunatati functiile motorii si conectivitatea digitala este o cale tentanta pentru progresul medical, dar daca aceasta inteligenta ar trebui sa dezvolte o agenda independenta de scopul propus, nivelul de autonomie pe care il avem ca indivizi este in pericol.

Lumea Upgrade-ului este deja populata de drogati datorati realitatii virtuale, ceea ce serveste ca o reflectare perfecta a modului in care o influenta rau intentionata a inteligentei artificiale ar putea forta pe cineva sa patrunda mental intr-o fantezie care ii blocheaza de propriul corp. Cand omul si masina devin inextricabil si biologic legate, se lasa o fereastra in care inteligenta masinii o poate depasi pe a noastra din interior.

Upgrade-ul este transmis in flux pe FXNow si este disponibil pe Amazon , YouTube si Vudu .


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la 15 filme SF care despre viitorul viitor

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face 5 ori 5?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×