7 cei mai bogati oameni din istorie

7 cei mai bogati oameni din istorie

Cine este cea mai bogata persoana din istoria omenirii? Bill Gates? Warren Buffett? Nu, nici nu erau apropiati, desi sunt oameni foarte, foarte bogati.

Dar cel mai bogat om din istorie este John Rockefeller, masurat ca procent din PIB-ul SUA. Anul trecut, Forbes a intocmit cea mai recenta lista de miliardari, care includea 946 de persoane din intreaga lume. Averea lor totala este masurata in 3,5 trilioane de dolari. Aceasta este mai mult decat produsul intern brut al Germaniei, a treia economie din lume. Astazi va vom povesti despre cei mai bogati 7 oameni din istoria omenirii.

1. John Rockefeller

Avere de varf: 318 miliarde de dolari (la cursul dolarului de la sfarsitul anului 2007). Varsta in acel moment: 74

Cand John Rockefeller era tanar, a spus ca a avut doua vise - sa castige 100 de mii de dolari si sa traiasca pana la 100 de ani. A murit cu 2 luni inainte de a implini 98 de ani. Dar Rockefeller s-a descurcat cu prima sarcina. John Rockefeller s-a nascut intr-o familie saraca. Tatal sau, William Avery Rockefeller, cunoscut sub numele de „Big Bill”, era un om neputincios care isi petrecea cea mai mare parte a timpului gandindu-se cum sa evite munca grea. Mama sa Eliza, reprezentanta a bisericii baptiste din copilarie, i-a insuflat fiului ei credinta in Dumnezeu si dorinta de a munci mult. Rockefeller a inceput ca un simplu contabil, apoi a fost proprietarul micii sale afaceri angro si a ajuns la fondatorul celei mai mari companii petroliere din lume - Standard Oil. Compania sa a intrat in istorie drept cel mai mare monopol din istoria SUA. Standard Oil detinea 90% din piata petrolului rafinat (kerosen) din America. In 1911, datorita Sherman Antitrust Act, Standard Oil a fost impartita in 34 de companii independente, fiecare dintre acestea fiind controlata de Rockefeller. Divizarea Standard Oil a dublat valoarea neta a lui John D. Rockefeller. De la primul sau loc de munca, Rockefeller a donat intotdeauna 10% din venitul sau bisericii. In plus, a fost implicat activ in activitati caritabile si a ramas in istorie ca unul dintre cei mai mari filantropi. John Rockefeller Charitable Foundation inca face fapte bune.2. Andrew Carnegie

Avere de varf: 298,3 miliarde de dolari Varsta in acel moment: 68

Andrew Carnegie a emigrat la Pittsburgh (SUA) din Scotia cand era inca copil. Deja la varsta de 13 ani, a inceput sa lucreze intr-o fabrica de textile. Andrew a lucrat 12 ore, 6 zile pe saptamana, castigand doar 2 dolari timp de 6 zile. Pana la varsta de 16 ani, Carnegie a obtinut un loc de munca ca operator de telegrafie. Andrew a devenit mai tarziu asistentul personal al lui Thomas Scott, superintendent al Companiei de cai ferate din Pennsylvania. Acolo a invatat multe despre afacerile feroviare. Scott s-a dovedit a fi un mentor bun, iar Carnegie un student excelent. Cand Andrew avea 20 de ani, a ipotecat casa mamei sale si a facut prima investitie. Carnegie a investit 500 de dolari in Adam Express - FedEx din secolul al XIX-lea. Dupa ceva timp, a investit intr-o serie de alte companii, majoritatea fiind legate de afacerile feroviare. Pana la varsta de 30 de ani, portofoliul sau de actiuni s-a extins. Acum erau si companii petroliere. De asemenea, a investit foarte mult in companiile de transport maritim. Dar banii adevarati au venit lui Andrew din productia de otel. In anii 1880, a construit cea mai mare companie de otel in sinele de cale ferata si alte zone mai putin importante pentru Carnegie. In 1901, la varsta de 66 de ani, Carnegie s-a pensionat, vanzandu-si dobanda lui John Pierpont Morgan pentru 225 de milioane de dolari. Cu toate acestea, Andrew Carnegie era cunoscut de societate nu numai ca un mare om de afaceri, ci si ca unul dintre principalii filantropi ai vremii. In 1989, a scris celebrul eseu „Evanghelia bogatiei”, in care a sustinut ca bogatia ar trebui distribuita pentru a imbunatati bunastarea altor oameni, imbogatind astfel intreaga societate.

Atmosfera de vis cu cele mai speciale lumanari parfumate Te-ar putea interesa si: Atmosfera de vis cu cele mai speciale lumanari parfumate

3. Nicolae al II-lea

Avere de varf: 235 de miliarde de dolari. Varsta maxima: 49

Nicolae al II-lea (Nikolai Alexandrovici Romanov) - ultimul tar rus. El a condus Imperiul din 1894 pana la revolutia din 1917. Domnia sa a fost amintita de lume, in primul rand, prin cresterea sentimentelor antisemite in Rusia, infrangerea in razboiul ruso-japonez, revolutia, precum si boala fiului sau, care nu putea fi tratat decat de misteriosul Rasputin. Viata ultimului tar rus este inconjurata de multe secrete, legende, mituri si omisiuni. In acelasi timp, este interesant ca nu exista niciun merit special al lui Nikolai insusi ca a ocupat locul trei in clasamentul celor mai bogati oameni din istorie. Si-a mostenit toata averea.

4. William Henry Vanderbilt

Avere neta de varf: 231,6 miliarde de dolari Varsta de varf: 64 de ani

William Henry Vanderbilt este un om cu adevarat norocos. El, ca si Donald Trump, nu si-a inceput afacerea de la zero. El a mostenit 100 de milioane de dolari de la tatal sau, Cornelius „Comandantul” Vanderbilt. Corneliu din copilarie si-a pregatit fiul pentru faptul ca va trebui sa mosteneasca afacerea tatalui sau. In acelasi timp, Cornelius era un tata destul de strict, uneori chiar si-a numit fiul „un prost bun de nimic”. Desigur, William nu era asa si a reusit sa extinda imperiul tatalui sau. In cele din urma, s-a stabilit intelegerea reciproca intre tata si fiu, iar Cornelius a devenit mandru de ceea ce a realizat William. In 1885, cand William a murit, era cel mai bogat om din lume.

5. Osman Ali Khan, Azaf Jah VII

Avere neta de varf: 210,8 miliarde de dolari Varsta de varf: 50 de ani

Americanii și alți străini se luptă să fugă din Sudan pe fondul unor lupte aprige Te-ar putea interesa si: Americanii și alți străini se luptă să fugă din Sudan pe fondul unor lupte aprige

Azaf Jah VII a fost ultimul conducator al Regatului Hyderabad si Berar inainte de a fi invadat de India. Potrivit celor mai multi dintre contemporanii sai, maiestatea sa a fost un conducator binevoitor care s-a angajat serios in promovarea educatiei in randul maselor, a stiintei si a constructiilor. A facut invatamantul primar obligatoriu pentru toti cetatenii. In plus, conform decretului sau, era gratuit pentru oamenii saraci. Cand Azaf Jah avea 37 de ani, a adus calea ferata si electricitatea in principatul sau. Azaf a fost un adevarat sustinator al progresului. In 1937, Azaf Jah a aparut pe coperta revistei Time drept cel mai bogat om din lume.

6. Andrew Mellon

Avere neta de varf: 188,8 miliarde de dolari Varsta de varf: 80

Andrew Mellon este fiul renumitului bancher din Pittsburgh Thomas Mellon (care a fondat Mellon Bank). La varsta de 17 ani, Andrew incepuse deja sa lucreze, deschizandu-si prima afacere de prelucrare a lemnului. In 10 ani, a condus banca tatalui sau. In plus, a fost actionar la companii petroliere, siderurgice si de constructii navale. Mellon a fost numit secretar al Trezoreriei in 1921 de catre presedintele american Warren Harding. Andrew a ocupat aceasta functie sub trei presedinti americani. In plus, in acest timp a reusit sa reduca rata de impozitare, sa reduca cheltuielile federale, crescand astfel venitul federal.

7. Henry Ford

Avere neta de varf: 188,1 miliarde de dolari Varsta de varf: 57 de ani

Poate aproape cel mai faimos membru al listei. Si sincer, putem spune ca este cel mai faimos. Toata lumea il cunoaste pe Henry, pentru ca el a fost cel care a pus bazele industriei auto. Parintii sai erau fermieri, dar tanarul Ford si-a dat seama repede ca nu avea chef sa-si petreaca intreaga viata muncind la camp. Din copilarie, a fost atras de inginerie. In 1879 a plecat de acasa si a mers la fabrica ca mecanic. Avea doar 16 ani. La 28 de ani, Henry Ford se angajeaza la compania Thomas Edison, unde isi desfasoara primele experimente cu motorul. Cand Henry avea 36 de ani, si-a deschis prima companie de automobile, care a fost numita Detroit Automobile Company. La doi ani de la infiintare, a intrat in faliment. Apoi, impreuna cu partenerul sau Leland Ford, deschide compania Henry Ford. Curand, partenerii s-au certat, iar Ford a parasit aceasta afacere. Leland a redenumit, fara sa stea de doua ori, compania Cadillac. A treia companie a lui Henry Ford a fost un succes. In multe privinte, a fost ajutat de investitiile fratilor Dodge. Ei bine, atunci tu insuti stii totul. Henry Ford a intrat in istoria automobilelor drept omul care a introdus linia de asamblare in productia de masa. Ei bine, masinile Ford T au devenit legendare, dand impuls intregii industrie.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la 7 cei mai bogati oameni din istorie

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×