Acidul sacilic: Ce este si care sunt beneficiile

Acidul sacilic: Ce este si care sunt beneficiile

Fie ca te-ai luptat cu punctele albe si punctele negre incapatanate sau ca ai cautat sa-ti revitalizezi tenul plictisitor, este posibil sa fi vazut acest singur ingredient in multe produse de ingrijire a pielii: acidul salicilic. Un jucator cheie intr-o rutina de ingrijire a pielii care lupta impotriva acneei, este cel mai bine cunoscut pentru puterile sale de exfoliere si de combatere a bacteriilor.

Desi acidul salicilic este obisnuit in ingrijirea pielii, in special in produsele pentru acnee, oamenii se intreaba multe despre el - daca poate fi utilizat in fiecare zi, care sunt beneficiile si efectele secundare si cum sa-l foloseasca, pentru a numi cateva. In continuare, raspunsuri la toate intrebarile pe care le aveti despre acidul salicilic direct de la dermatologi si experti.

Ce este acidul salicilic?

Acidul salicilic este un beta hidroxi acid (BHA), un tip de compus organic pe baza de carbon care se gaseste in mod natural in scoarta de salcie, fructe si legume, conform medicului Caren Campbell, un dermatolog din San Francisco. „BHA-urile sunt solubile in lipide/grasimi si pot patrunde in pori pentru a desfunda punctele negre”, spune Danusia Wnek, chimista seniora a Good Housekeeping Institute Beauty Lab. Acidul salicilic nu numai ca combate bacteriile, dar reduce si inflamatia si exfoliaza pielea, explica dr. Campbell.



Care sunt beneficiile acidului salicilic?

„Acidul salicilic este un ingredient excelent pentru curatarea porilor, deoarece exfoliaza suprafata pielii si patrunde in pori pentru a indeparta uleiul”, spune Hadley King, MD, un dermatolog certificat din New York City. „Acest lucru ajuta la prevenirea infundarii porilor si poate ajuta la indepartarea sabotilor care s-au format deja”.

Ca BHA solubil in ulei, acidul salicilic are capacitatea de a elimina orice exces de ulei si celulele moarte ale pielii. Dr. Campbell spune ca functioneaza prin descompunerea „cleiului” dintre celule pentru a exfolia si a reduce secretia de ulei.

Beneficiile cheie ale acidului salicilic:

  • Combate acneea
  • Indeparteaza celulele moarte ale pielii
  • Scade secretia de ulei
  • Reduce inflamatia si roseata

Alaturi de tratarea cosurilor, este posibil sa fi vazut acid salicilic in produse care „intineresc” sau „lumineaza” pielea. Asta pentru ca este „folosit ca peeling chimic mai bland pentru pacientii predispusi la acnee sau pentru pacientii care doresc un peeling mai putin intens”, explica dr. Campbell. „La concentratii mai mari, este folosit pentru a trata verucile si alte cresteri ale pielii, deoarece descompune celulele pielii.”

Trucuri de ingrijire a parului care ii vor reda vitalitatea si stralucirea Te-ar putea interesa si: Trucuri de ingrijire a parului care ii vor reda vitalitatea si stralucirea
pipeta cu gel lichid sau ser

Ce face acidul salicilic pentru pielea ta?

Acidul salicilic „este un ingredient excelent pentru persoanele cu piele grasa si predispusa la acnee si in special pentru tratarea si prevenirea acneei comedonale (puncte negre si puncte albe)”, spune dr. King. Deci, nu numai ca trateaza eruptiile actuale, dar poate ajuta si la prevenirea celor viitoare.

In mod similar cu alte produse anti-imbatranire, „va ajuta la accelerarea rotatiei celulare si, de asemenea, poate reduce umflarea si roseata”, spune Corey L. Hartman, MD, dermatolog certificat de consiliu si fondator al Skin Wellness Dermatology din Birmingham, AL.

La concentratii mai mari, poate fi folosit pentru a trata acneea chistica, dar trebuie sa consultati intotdeauna mai intai medicul dermatolog. Persoanele cu piele uscata sau sensibila ar trebui sa fie precaute, deoarece acest ingredient poate usca si irita pielea in continuare.

Cum folosesti acidul salicilic pe fata?

Acidul salicilic poate fi aplicat pe fata sub diferite forme, de la demachiante la tratamente pentru pete pana la seruri. „Imi plac tratamentele de pete cu acid salicilic, serurile si lichidele menite sa ramana pe piele, comparativ cu un produs de curatare care se afla pe piele pentru scurt timp si apoi este spalat”, spune dr. Hartman.

Un ser poate fi mai eficient decat altele, deoarece „are de obicei molecule mai mici ale unui ingredient activ, care vor patrunde mai adanc in piele”, adauga el. Daca ai pielea mai sensibila si nu poti tolera aplicarea pe intreaga fata a serului cu acid salicilic, un tratament spot poate fi potrivit pentru tine, ne sfatuieste dr. Hartman.

Acidul salicilic este sigur de utilizat in fiecare zi, dar nu alerga sa-l adaugi prea repede la regimul tau zilnic. Are potentialul de a va irita si usca pielea, asa ca incepeti incet.

„As sugera sa incepeti o data sau de doua ori pe saptamana, crescand frecventa asa cum este tolerat ”, spune dr. King. „Acest lucru va depinde de cat de sensibila este pielea dumneavoastra si de ce alte produse folositi.”

Unghii frumoase si sanatoase: 7 lucruri de care sa tii cont Te-ar putea interesa si: Unghii frumoase si sanatoase: 7 lucruri de care sa tii cont

Pe masura ce cresteti toleranta, veti putea sa o aplicati mai des - Dr. Hartman impartaseste ca multi pacienti il pot folosi in fiecare zi.

un prim plan al mainilor feminine care tin un picurator si o sticla cu ser in baie

Care sunt efectele secundare ale acidului salicilic?

Daca este utilizat in concentratii mari sau prea frecvent, acidul salicilic „poate provoca iritatii si uscaciune a pielii”, spune Divya Shokeen, MD, un dermatolog certificat de consiliu din California de Sud.

Uscaciunea, descuamarea si iritatia nu sunt singurele efecte secundare: „De asemenea, poate provoca iluminarea pielii daca este folosit in concentratii mari sau daca este lasat pe piele pentru prea mult timp”, adauga dr. Shokeen. Este important sa urmati instructiunile de pe eticheta produsului si sa va consultati cu un dermatolog certificat de consiliu daca aveti reactii adverse.

Acidul salicilic indeparteaza petele intunecate?

Da, dar nu va asteptati sa vedeti schimbari imediate. „Poate ajuta la estomparea petelor intunecate in timp, dar ar trebui utilizat in combinatie cu alte ingrediente precum vitamina C, niacinamida si hidrochinona pentru cele mai bune rezultate”, spune dr. Shokeen.

Daca vrei sa luminezi petele intunecate, Dr. Hartman iti recomanda sa optezi pentru un ser cu acid salicilic sau toner zilnic.

Care sunt cele mai bune produse cu acid salicilic?

Puteti obtine acid salicilic fara prescriptie medicala, dar nu la doza de prescriptie medicala. „Acidul salicilic este OTC la concentratii mai mici, de obicei 1 pana la 5%”, spune dr. Campbell. Aceste produse cu acid salicilic OTC sunt folosite pentru exfolierea delicata a pielii si tratarea eruptiilor. Daca ai pielea super sensibila, cauta un tratament cu acid salicilic cu procent mai mic (1% sau mai mic).

„Peelingurile cu acid salicilic sunt mai aproape de 10 pana la 30% si trebuie aplicate de catre un dermatolog sau un chirurg plastician certificat de consiliu sau sub supravegherea acestora de catre un estetician autorizat”, adauga dr. Campbell. Aceste prescriptii cu rezistenta mai mare ofera aceleasi beneficii ca si produsele cu rezistenta mai mica, dar sunt mai puternice, producand rezultate mai mari.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Acidul sacilic: Ce este si care sunt beneficiile

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×