Top 15 fapte interesante despre Allan Edgar Poe

Top 15 fapte interesante despre Allan Edgar Poe

Edgar Allan Poe s-a nascut pe 19 ianuarie 1809, in Boston, Massachusetts. Este un renumit scriitor de nuvele, poet si critic. Este renumit pentru cultivarea misterului si a macabrului.

Opera sa a avut un impact profund asupra literaturii americane si internationale. Povestile sale il marcheaza ca fiind unul dintre initiatorii atat ai fictiunii de groaza, cat si ai politiei. De asemenea, a fost unul dintre primii critici care s-au concentrat in primul rand pe efectul stilului si al structurii intr-o opera literara. El a fost vazut ca un precursor al miscarii „arta de dragul artei”. Astazi, Poe este amintit ca fiind unul dintre primii scriitori americani care a devenit o figura majora in literatura mondiala.

„The Raven” (1845) a primit un raspuns imediat si coplesitor cand a aparut pentru prima data in New York Evening Mirror pe 29 ianuarie 1845. Prin urmare, este considerat printre cele mai cunoscute poeme din SUA.

El este cel mai bine cunoscut pentru nuvele si poezii evocatoare care au captat imaginatia si interesul cititorilor din intreaga lume.

1. Este celebrat ca primul scriitor american profesionist

Fotografia lui Edgar Allan Poe realizata de WS Hartshorn-Wikimedia

La fel ca multi artisti, astazi Poe a dus o viata si o cariera dificila din punct de vedere financiar. Nu este usor sa-ti castigi existenta doar scriind. Cu toate acestea, el este primul scriitor american cunoscut care a facut bani din scris.

Cele mai cunoscute lucrari ale sale includ poeziile „To Helen” (1831), „The Raven” (1845) si „Annabel Lee” (1849); nuvelele de rautate si crima „Inima de poveste” (1843) si „Butoiul de Amontillado” (1846); si povestea de groaza supranaturala „Caderea Casei Usher” (1839).

2. Allan Edgar Poe a inventat genul de fictiune politistica

Scrierea unei scrisori de Gabriel Metsu-Wikimedia CommonsMarea sa imaginatie a dus la inventarea povestii politiste. Povestirea sa de povesti pline de mister si groaza a dat nastere genului detectiv modern.

Nasterea genului detectiv a avut loc atunci cand Graham a publicat povestea lui Poe, „The Murders in the Rue Morgue”. Poe a numit noua sa lucrare un exemplu de „rationalizare” sau procesul de gandire exacta.

Howard Haycraft, in critica sa la adresa gumshoe lit, „Murder for Pleasure”, a remarcat ca multe dintre conventiile povestilor detective si modus operandi ale detectivilor, de la Sherlock Holmes la Miss Marple si de la Jessica Fletcher la Columbo, se gasesc in Poe. poveste care creeaza genuri.

3. Imaginatia lui Allan Poe era intunecata

Dragostea lui pentru scris s-a manifestat inca de la o varsta frageda. Tanarului Poe ii placea sa compuna poezii pentru cei dragi.

Pe masura ce a crescut, viata a devenit prea reala. A experimentat dureri si tragedii in viata, facandu-l sa abuzeze de opiu si alcool. Aceste experiente au stat in spatele anilor scrierilor intunecate ale lui Edgar.

Sentimentul sau de abandon de catre tatal sau dupa ce s-a nascut este evident in stilul sau de scris. Si-a implicat cititorii prin utilizarea imaginilor si a suspansului in setari vii.

4. A fost crescut de asistenti maternali

Parintii lui Poe erau ambii actori profesionisti. Din pacate, au murit inainte ca poetul sa implineasca trei ani.

10 fapte tragice despre moartea lui George Washington Te-ar putea interesa si: 10 fapte tragice despre moartea lui George Washington

El a fost primit de John si Frances Allan. A crescut in Richmond, Virginia.

5. Edgar Allan a fost dat afara din universitate din cauza datoriilor la jocuri de noroc

John Allan a fost un exportator prosper de tutun. A fost foarte investit in viata lui Poe. A avut grija sa-l trimita la cele mai bune internate. L-a inscris pe Poe la Universitatea din Virginia. Din punct de vedere academic, Poe a fost excelent. Cu toate acestea, in mai putin de un an de scoala, a fost nevoit sa plece.

Poe isi luase obiceiul de a juca de noroc si in cele din urma nu a putut tine pasul cu stilul de viata ales. Tatal sau nu credea in insuflarea unor valori bune unui copil. A refuzat sa plateasca datoriile lui Poe la jocurile de noroc. Acest lucru a facut ca Poe sa fie dat afara din scoala.

6. S-a casatorit cu varul sau de 13 ani

Cand a parasit Universitatea, s-a intors acasa. Relatia lui cu tatal sau a fost in mare masura tensionata.

A decis sa se inscrie in armata. In armata de multe ori exista mult timp liber. Si-a folosit timpul scriind si publicand poezii. Primele sale seturi de poezii nu au ridicat din sprancene.

A fost admis la Academia Militara a Statelor Unite. Cu toate acestea, din cauza lipsei de sprijin financiar, a trebuit sa plece. Atunci s-a mutat la matusa lui, Maria Clemm, in Baltimore. Maria locuia cu fiica ei, Virginia.

Cariera lui de scriitor a inceput sa se intareasca. S-a angajat ca editor in Richmond, unde s-a mutat impreuna cu matusa si verisoara sa Virginia. In 1836, s-a casatorit cu Virginia, care avea treisprezece ani la acea vreme.

7. Cauza mortii lui Poe este inca necunoscuta

S-au speculat multe versiuni despre moartea lui. Altii sustin ca a murit din cauza unei intoxicatii cu alcool. Ceea ce este constant in toate versiunile este ca purta hainele altcuiva, fiindu-i furat costumul.

Moartea lui a fost cel mai probabil rezultatul lui Cooping. Aceasta a fost o practica in care alegatorii erau drogati si fortati sa voteze la diferite sectii de votare. El a fost gasit delirand si ravasind intr-un birou de votare din Baltimore cu patru zile inainte de a muri. El a fost disparut de cateva zile inainte.

Mai tarziu a murit la Washington College Hospital la 40 de ani. Aceasta a fost pe 7 octombrie 1849.

8. Edgar Allan a inventat cuvinte

Un scriitor, Fotografie de Marcos Paulo Prado pe Unsplash

Poe era o lista de cuvinte. Vorbea fluent mai multe limbi si avea un vocabular foarte mare. Daca ii placea cum suna un cuvant, atunci l-ar folosi. Nu conta daca nu a existat. El a inventat cuvantul „tintinnabulation” pentru a descrie sunetul produs de sunetul clopotelor.

Acest cuvant a fost inventat de Poe in poemul sau „Clopotele”, unde scrie „Pastrarea timpului, a timpului, a timpului, intr-un fel de rima runica, La tintinnabulatia care se gaseste atat de muzical... Din zgomotul si clinchetul clopotelor. .'

9. Edgar Poe nu si-a revenit niciodata din moartea sotiei sale

Casatoria lui cu varul sau nu a durat mult. S-a casatorit cu ea cand ea avea treisprezece ani si ea a murit cand avea 24 de ani. La acea vreme avea 38 de ani.

A murit de tuberculoza. Lupta lui de-a lungul vietii cu depresia si alcoolismul s-a inrautatit. Nu si-a revenit cu adevarat, asa cum se vede in poeziile si povestile sale. In timpul bolii Virginiei, munca sa s-a concentrat in principal pe femeile moarte. Dupa moartea ei, el a publicat rar si a murit doi ani mai tarziu.

Dionysos: 10 fapte interesante despre zeul grec al vinului Te-ar putea interesa si: Dionysos: 10 fapte interesante despre zeul grec al vinului

10. Necrologul lui Poe a fost scris de rivalul sau

Ei spun ca culoarea adevarata este aratata in timpul mortii. Rivalii lui Poe nu au tocat cuvintele dupa moartea lui.

Unul dintre Rufus Griswald, batjocorit de mult de criticile lui Poe, a scris un necrolog deloc magulitor. L-a pictat ca pe un alcoolic, dependent de opiu.

Un altul, Griswald a adaugat mai multe relatarii sale in biografia sa Memoir of the Author. A ajuns pana la punctul de a folosi documente falsificate pentru a-l picta pe Poe intr-o lumina teribil de intunecata. Lucrarea lui Griswald a influentat negativ generatiile de cititori despre personajul lui Poe. Cu toate acestea, nimic nu i-a putut inlatura geniul poetic de durata al lui Poe gasit in operele sale.

11. A detinut un record local de inot

Edgar Allan Poe este de obicei descris ca un autor melancolic, retras. Poe, totusi, era un canotaj, inotator, saritor in lungime si boxer priceput. In Richmond, Virginia, a stabilit un record de inot la sapte mile in amonte impotriva curentului.

12. Edgar Allan Poe a scris prima sa carte la 18 ani

Dupa ce Edgar Allan Poe a parasit Universitatea din Virginia in 1827, a publicat imediat Tamerlane and Other Poems. Cartea a fost publicata singura ca „un Bostonian” si continea poemul epic „Tamerlane” despre un cuceritor turc. Se spune ca mai exista doar 12 exemplare ale cartii pentru ca nu s-a descurcat bine pe piata literara.

13. Poe s-a alaturat armatei Statelor Unite ca soldat in 1827

Poe s-a inrolat in armata americana in 1827 ca soldat dupa publicarea cartii Tamerlane and Other Poems. S-a alaturat Regimentului I de Artilerie si, dupa ce si-a impresionat superiorii, a urcat in grade la sergent major pentru artilerie in doar doi ani.

Cu toate acestea, Poe a parasit imediat Armata si a inceput un post la Academia West Point, pe care tatal sau adoptiv l-a asigurat (si pentru care a mintit ca avea 18, nu 21). Poe a impresionat oamenii de deasupra lui, la fel ca si in armata. Dar Poe s-a simtit ingradit si plictisit din cauza regulilor riguroase ale academiei.

14. Poe a atacat scriitori mult mai realizati

Nu avea multi prieteni din cauza jobului sau la Southern Literary Messenger. Poe i-a criticat pe autori si mai talentati, precum Henry Wadsworth Longfellow, pe care l-a numit in batjocura „Profesorul”.

Rufus Griswald, un critic literar rival, care deseori a respins la el in propriile sale rubrici, a fost, de asemenea, batjocorit in mod deosebit pentru scrierile sale. Poe si-a castigat porecla „omul Tomahawk” pentru criticile sale usturatoare la adresa altor autori.

15. Nu a fost niciodata in stare sa iasa din saracie

Poe nu a reusit niciodata sa scape de saracie, in ciuda reputatiei sale tot mai mari de scriitor de fictiune si autor publicat. Poe nu a fost publicat atat de larg pe cat si-ar fi dorit sa fie, deoarece revistele americane ar prefera sa republiceze povestile britanice decat sa plateasca pentru povestiri americane proaspete, deoarece nu exista o lege clara a drepturilor de autor.

De asemenea, Poe nu primise nimic din moartea tatalui sau adoptiv. Poe a fost platit cu 25 de exemplare ale cartii, mai degraba decat cu numerar, cand a lansat Tales of the Grotesque and Arabesque in 1840, care avea The Fall in the House of Usher.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Top 15 fapte interesante despre Allan Edgar Poe

Raspunde corect la intrebarea:
In ce luna suntem?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×