Arheologii găsesc o mumie veche de secole în Peru

Arheologii găsesc o mumie veche de secole în Peru

Arheologii au făcut zilele trecute o descoperire incredibilă în sudul Peru-ului, descoperirea unei mumi vechi de secole. Ea a fost descoperită într-un anumit context arheologic și ulterior a fost depistată, cercetată și repatriată.

Această mumie, care a fost identificată ca fiind unul dintre cele mai vechi exemple de mumificare Peruviană, datează din a doua jumătate a secolului al cincilea. Este vorba despre un bărbat de vreo 34 de ani, care a murit de mai bine de 1500 de ani. Mai mult decât atât, s-a descoperit că a suferit de boli pulmonare cronice.

Momentul descoperirii și conținutul ei

Totul a început când arheologii au descoperit o mică cutie care conținea mumia din Peru, ascunsă într-o cameră a unei biserici vechi, situată în valea Colca, în sudul țării.

Uluitor este faptul că mumia era bine menținută, ceea ce i-a permis arheologilor să poată identify structurile osii și alte obiecte fanoase care s-au regăsit la ea, în afară de un strat de material textil. O persoană căreia i s-a identificat o figurină înger în spate îi era așezată în mână. După ce au examinat statuia și țesătura, au constatat că este un exemplu clasic al decorațiilor din a doua jumătate a secolului al cincilea.Cum au identificat-o cercetătorii

Identificarea adevăratei identități ale acestei mumi a fost făcută de către arheologi, schițând unele probe împreună cu ajutorul uneia dintre cele mai moderne tehnologii disponibile - spectrometrul de masă.

Acest spectrometru a fost responsabil pentru recunoașterea și identificarea anumitor compuși chimici prezenți la mumia descoperită în Peru. Acest lucru s-a făcut, în scopul stabilirii vârstei și identității acesteia. De asemenea, a permis evidențierea unui spectru bogat de alte elemente prezente, incluzând însemnate variații ale metalelor tartratice, care s-au regăsit în starea de oxidare.

Potrivit cercetătorilor ce au efectuat studiul, această mumie poate fi datată între anii 400 si 600 d.H., sub forma unui bărbat de 34 de ani care a murit de mai bine de 1500 de ani.

Ce a displăcut de această descoperire

Cu toate că această descoperire a fost apreciată de mulți arheologi, nu același lucru se poate spune și despre peruanii moderni. Unii consideră că această mumie nu trebuia „mutată de acolo”, căci, ea reprezintă un exemplu clar at faptului că materialul de arheologie trebuie să se afle la locul său, în special când vine vorba despre anumite sarcini funerare.

De ce oamenii găsesc arta plictisitoare? Te-ar putea interesa si: De ce oamenii găsesc arta plictisitoare?

Extragerea și mutarea acestei mumi nu s-a făcut în mod corect, începând de la pregătitivii tehnici și până la detaliile finale. Aceste fapte au generat unele probleme serioase pentru cei ce au efectuat descoperirea, întrucât cresc în mod dramatic riscul de pierderi, dacă trecutul arheologic este preluat într-un mod greșit.

Avanse tehnologice ale arheologilor

Știința a evoluat într-un mod spectaculos în ultimul deceniu. Avem acum multe tehnologii mai puternice și moderne disponibile, inclusiv în domeniul arheologiei, care sunt responsabile pentru prelucrarea probelelor și pentru identificarea anumitor resturi - printre acestea numărându-se și identificarea și îmbunătățirea mumiei descoperite în Peru anul trecut.

Printre tehnologiile folosite pentru descoperirea și repatrierea acestei mumi sunt:

  • Analiza solului: Analiza solului este o metodă folosită pentru a evalua structurile și structurile subsolului. Acesta se folosește pentru a dezvălui schimbările încărcăturilor sistemelor solului și a prezice prezența anumitor situri de interes arheologic.

  • Echipamente and scafandri speciali: Pentru a recupera în siguranță mumia, arheologii au folosit o echipă de scafandri și o navă de pompieri, specializată în cercetarea și descoperirea anumitor obiecte și straturi subacvatice.

  • Scanare 3D: Această tehnologie a fost folosită de către arheologi pentru a recrea în detalii anumite obiecte dintr-un sit arheologic și pentru a-l modela.

Miozotis

Miozotis este un proiect de arheologie experimental în care arhologii încearcă să folosească cercetarea pentru a învăța mai multe despre modul de viață și riturile funerare ale oamenilor din epocile preistorice și antice.

Desigur, această mumie a fost examinată cu atenție de către arheologi, iar procesul de analiză și repatriere a representat începutul unui proces de cercetare, care speră să se facă lumină asupra unor aspecte mai profunde ale istoriei Peruului.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Arheologii găsesc o mumie veche de secole în Peru

Raspunde corect la intrebarea:
Cate anotimpuri are anul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×