Arhitectura din Roma Antica: 15 lucruri pe care trebuie sa le stii

Arhitectura din Roma Antica: 15 lucruri pe care trebuie sa le stii

Arhitectura romana este o combinatie inovatoare de materiale si design care a creat noi tipuri de cladiri care au fost impresionante in interior si in exterior. Cladirile romane sunt frumoase, bine construite si practice. Sunt cunoscuti pentru maretie, pricepere inginereasca si, de asemenea, influenta durabila asupra stilurilor arhitecturale de-a lungul istoriei.

Arhitectura romana antica a adoptat limbajul exterior al vechilor romani, dar era diferita de cladirile grecesti si, prin urmare, au devenit un nou stil arhitectural. Arhitectura romana acopera perioada de la infiintarea Republicii Romane in 509 i.Hr. pana in aproximativ secolul al IV-lea d.Hr. si au fost reclasificate ulterior ca arhitectura antica tarzie sau arhitectura bizantina.

1. Ordinea clasica folosita in Roma Antica

O ordine clasica in arhitectura se refera la un anumit ansamblu de parti supuse unor proportii uniforme stabilite, care sunt reglementate de biroul pe care trebuie sa-l indeplineasca fiecare parte. Roma antica a adoptat cinci ordine clasice, trei dintre ele dorice, ionice si corintice originare din Grecia, aceste ordine au determinat proportiile si elementele decorative ale coloanelor si capitelurilor.

Au adaugat ulterior comenzi toscane si compozite. Ordinul toscan se caracterizeaza printr-un ax necanelat si un capitel format doar dintr-un echinus si un abac. Ordinea compusa este similara cu ordinea corintiana, nu au nicio diferenta mare, era considerata ordinea corintiana a romanilor.

2. Constructia cu arc si bolta folosita in Roma Antica Arhitect

Un arc este un element important al arhitecturii Romei. Romanii au revolutionat arhitectura cu stapanirea arcadelor, boltilor si cupolelor. Arcul are o forma semicirculara care deturneaza presiunea prin utilizarea unei chei de bolta care coboara pana la pamant.Ei au fost primii care au folosit pe scara larga arcul in arhitectura. Romanii au construit arcul folosind doua coloane. Exemple de arc in arhitectura romana includ Arcul de Triumf al lui Constantin, Colosseumul, apeductul Aqua Maria si Ponte dei Quattro Capi.

3. Beton si ciment folosite in Roma Antica Arhitect

Arhitectura romana a completat caramizile cu Beton si mai tarziu au urmat alte materiale de constructie. Au facut Betonul perfect si l-au folosit in constructii, facandu-i sa stea singuri si, de asemenea, au suportat o mare greutate. Betonul lor era un amestec de mortar de var, agregat, puzolana, apa si pietre. Betonul si cimentul au facilitat construirea rapida si eficienta a structurilor la scara larga.

4. Cladiri publice in arhitectura Romei antice

Romanii au construit multe cladiri publice care si-au prezentat expertiza arhitecturala si au servit diverselor scopuri. Unele dintre aceste cladiri publice includ temple, teatre, bazilici, magazine, piete, amfiteatre, Panteon, bai, foruri si arcuri de triumf.

Sunt fantomele reale? 10 lucruri pe care trebuie sa le stii Te-ar putea interesa si: Sunt fantomele reale? 10 lucruri pe care trebuie sa le stii

Unele arhitecturi si case private includ Domus, Catacombele Romei, Vila Romana, Pompeii, Herculaneum si Stabiae. Arhitectii de inginerie civila au inclus ingineria romana si moara de apa romana; au avut, de asemenea, arhitectura de inginerie militara, care include Castrum, Zidul lui Hadrian si Limes Germanicus si Zidul Antonin.

5. Arhitectul Domus si Vile in Roma Antica

In arhitectura romana existau doua tipuri de case care includeau Domus si insula. Ei au fost primii care au realizat importanta Domus pentru realizarea unor spatii interioare mari si bine delimitate.

Domusul era alcatuit din apartamente de camere grupate in jurul unui hol central sau a unui atrium, carora li se adaugau adesea apartamente suplimentare in spate, grupate in jurul unei curti sau peristil cu colonade. Domus era de obicei ocupata de cetateni mai bogati, iar vilele erau mosii rurale detinute de elita.

6. Urbanism in Roma Antica

Se spune ca romanii au folosit o schema consolidata pentru planificarea orasului, care a fost dezvoltata pentru confortul civil. Au fost urbanisti priceputi si au subliniat foarte mult importanta de a avea un oras organizat.

Planul a constat intr-un forum central cu servicii ale orasului, care erau inconjurate de o retea compacta si rectilinie de strazi. Exista un rau care curgea prin oras, oferind astfel apa, transport si evacuare a apelor uzate.

7. Romanii antici au construit mai multe apeducte arhitectura

Romanii antici au construit multe apeducte pentru a aduce apa din surse indepartate in orasele si orasele lor, furnizand bai publice, latrine, fantani si gospodarii private. De asemenea, apele uzate trebuiau eliminate prin sisteme complexe de canalizare si sunt eliberate in corpurile de apa din apropiere, astfel incat orasul ramane curat.

De asemenea, apeductele au fost folosite pentru a furniza apa pentru operatiunile miniere. Agricultura si gradinaritul. Au folosit gravitatia pentru a transporta apa pe distante lungi. S-au dovedit a fi fiabile si durabile.

8. Colosseumul este cea mai emblematica arhitectura romana Marvel

Cea mai emblematica minune arhitecturala romana este Colosseumul. Este un amfiteatru construit la Roma sub imparatii flavie ai Imperiului Roman ca un cadou poporului roman. Uneori este denumit Amfiteatrul Flavian.

Colosseumul este alcatuit din piatra, tuf si beton si, conform istoriei, are patru etaje in cel mai inalt punct. Colosseumul are o capacitate de pana la 50.000 de oameni si a gazduit batalii navale simulate si concursuri de gladiatori printre multe evenimente.

9. Panteon- Monument din Roma

Panteonul este unul dintre cele mai bine conservate monumente ale Romei antice, deoarece a fost folosit continuu de-a lungul istoriei. A fost construita in timpul imparatului Hadrian.

Femeile secolului al X-lea: Femei medievale care au schimbat istoria Te-ar putea interesa si: Femeile secolului al X-lea: Femei medievale care au schimbat istoria

Istoria spune ca la doua mii de ani dupa ce a fost construit, domul Panteonului este inca cel mai mare dom din beton nearmat din lume. Este renumit pentru acoperisul sau vast cu cupola, cu o deschidere in partea de sus.

10. Arhitectii romani au avut o influenta asupra arhitecturii occidentale

Cladirile si desenele au facut ca arhitectura romana sa fie atat de influenta. Ei au fost primii care au creat sisteme rutiere vaste si complicate care legau orasele de capitala. Romanul a avut un impact mare si de durata asupra stilurilor arhitecturale occidentale.

Majoritatea elementelor lor au fost incorporate in diferite perioade si stiluri, care au inclus Renasterea, Neoclasicismul si, de asemenea, arhitectura contemporana.

11. Au existat mai multe bazilici in arhitectura Romei

Se consemneaza ca Bazilica Romana era o cladire mare in care se tratau afaceri si chestiuni legale. Cea mai veche bazilica cunoscuta numita Bazilica Porcia a fost construita in anul 184 i.Hr. de Cato cel Batran.

In acele timpuri, bazilicile nu erau folosite pentru functii religioase. Cu toate acestea, dupa cativa ani, cand crestinismul a devenit religia oficiala, au servit ca centre religioase.

12. Circul Maxim a fost cel mai mare stadion roman antic

Circul Maxim a fost cel mai mare stadion roman de curse de care. Are o capacitate de a gazdui aproximativ 150000 de persoane. In forma sa complet dezvoltata, a devenit modelul circurilor din intregul Imperiu Roman.

Ulterior, a fost schimbat intr-un parc. Arhitectul si designul sunt grozave si vorbesc cu voce tare despre cat de frumoasa este arhitectura din Roma.

13. Tipul de caramizi utilizate in constructia romana antica

Romanii au facut caramizi de lut ars de la inceputul imperiului si a inlocuit caramizile de noroi uscate la soare. Caramizile au fost facute de diferite forme si dimensiuni.

Una dintre cladirile din Trier numita Bazilica Constantin a fost construita din caramizi romane. In primele secole, au folosit caramizi pentru a construi atat constructii publice, cat si private.

14. Arcul lui Constantin a fost construit in timpul Romei antice

Arcul lui Constantin este un arhitect care a fost construit si proiectat pentru a fi un arc de triumf in Roma dedicat imparatului Constantin Mare.

A fost comandat de Senatul Roman pentru a comemora victoria lui Constantin asupra lui Maxentius la batalia de la Podul Milvian din anul 312 d.Hr.

15. Romanum a fost Piata Publica Centrala din Roma Antica

Forum Romanum a fost construit pentru a fi piata publica centrala a Romei antice. Scopul principal al constructiei sale a fost sa serveasca drept inima pentru activitati politice, sociale si comerciale. De asemenea, a gazduit temple importante si cladiri guvernamentale.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Arhitectura din Roma Antica: 15 lucruri pe care trebuie sa le stii

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×