Ce este arta 2D? Intelegerea tipurilor 2D

Ce este arta 2D? Intelegerea tipurilor 2D

Termenul „arta 2D” este folosit pentru a descrie lucrarile vizuale care sunt produse utilizand metode bidimensionale. Lucrarile acestui gen sunt in primul rand bidimensionale, fiind create pe un suport plat, cum ar fi hartia sau panza.

Suporturile traditionale precum creioanele si acuarelele, precum si mediile digitale realizate cu software precum Photoshop sau Illustrator, pot fi folosite pentru a crea arta 2D.

Ce este arta 2D?

Arta bidimensionala, cunoscuta si sub denumirea de arta 2D, este o categorie de arta populara care cuprinde o gama larga de arta vizuala cu doar doua dimensiuni (inaltime si latime) necesare pentru a o descrie.

Imaginile, schitele, imaginile si printurile toate se incadreaza in categoria de arta „bidimensionala”. Acestea pot fi realizate cu o mare varietate de materiale de arta, inclusiv, dar fara a se limita la, creioane, carbune, creioane, acuarele, cerneluri si picturi in ulei.

Frumusetea, formele, adaptabilitatea, expresivitatea si complexitatea operelor de arta 2D le permit sa transmita si sa evoce un spectru larg de experiente si ganduri umane.

Care este diferenta dintre arta 2D si 3D?

Adaugarea unei a treia dimensiuni caracterizeaza arta 3D, deosebindu-l de arta 2D. Desenul, pictura si imprimarea sunt toate exemple de arta 2D, in timp ce sculptura si modelarea sunt exemple de arta 3D.

In timp ce majoritatea lucrarilor de arta 2D sunt pictate sau desenate pe suprafete plane, cum ar fi hartie sau panza, lucrarile 3D sunt uneori sculptate sau prelucrate in alt mod utilizand materiale care au volum si adancime fizica.De asemenea, arta 2D este vazuta dintr-un singur unghi, dar arta 3D are profunzime si poate fi vazuta din diferite puncte de vedere. Sculpturile, modelele si obiectele imprimate 3D sunt toate forme de arta 3D. Singurele dimensiuni in arta bidimensionala sunt lungimea si inaltimea; a treia dimensiune, latimea sau adancimea, este adaugata in arta tridimensionala.

Imaginile in arta 2D sunt genul pe care le-ai gasi pe o foaie de hartie sau pe ecranul smartphone-ului tau. Lipsa de profunzime in arta bidimensionala este rezultatul suprafetelor plane pe care se sprijina diversele forme (numite uneori „forme plane” sau „figuri plane”).

Care sunt caracteristicile si elementele artei 2D?

Exista mai multe caracteristici si elemente care se gasesc in mod obisnuit in arta 2D. Unele dintre acestea includ:

Linia

Cea mai fundamentala componenta a artei 2D este linia, care poate fi folosita pentru a contura, a defini forma si a transmite miscarea. Grosimea, curbura, dreptatea, orientarea si continuitatea liniilor sunt toate intrebari deschise.

Aceasta este o componenta puternica care are potentialul de a evoca sau de a modela sentimentele predominante ale publicului. Marginile si limitele sale ofera un sentiment de adancime si masa.

Semnificația NFT-urilor: Ce este NFT Artwork? Te-ar putea interesa si: Semnificația NFT-urilor: Ce este NFT Artwork?

Forma

Spatiile geometrice (cum ar fi cercuri, patrate si triunghiuri) sau organice (cum ar fi frunzele) inconjurate de linii sau curbe sunt exemple de forme (cum ar fi formele libere).

Frunzele, norii, copacii, pietrele, fluturii si focul sunt toate exemple de forme libere. Datorita asimetriei si lipsei de regularitate, aceste forme sunt mai dificil de clasificat.

Culoare

Culoarea este o parte esentiala a artei bidimensionale datorita impactului pe care il are asupra simtului privitorului de atmosfera, concentrare si profunzime. Valoarea, saturatia si nuanta sunt cele trei caracteristici ale culorii. Ea provoaca reactii din minte si din corp.

Culorile precum violet, albastru si verde provoaca raspunsuri pasnice si pasive, in contrast cu sentimentele energice si dinamice evocate de galben, rosu si portocaliu.

Spatiu

Termenul „spatiu” este folosit pentru a descrie zonele goale sau distantele dintre elementele dintr-o compozitie. Perspectiva si compozitia sunt doua instrumente care pot fi folosite pentru a atinge acest obiectiv. Poate fi realizat intr-un cadru bidimensional prin utilizarea dimensiunii, umbrei, culorii sau suprapunerii pentru a o diferentia de fundal.

Textura

Textura, sau calitatea suprafetei unui obiect, poate fi reprezentata in arta 2D prin utilizarea hasurarii incrucisate sau a punctajului. Simtul texturilor perceptibile la atingere sunt denumite texturi tactile.

Echilibru

Dispunerea partilor constitutive ale unei compozitii, care pot fi simetrice, asimetrice sau radiale, este ceea ce se intelege prin „echilibru”.

Contrast

Contrastul compozitional poate fi realizat prin utilizarea unor componente contrastante, cum ar fi culoarea, valoarea si textura.

Unitate

Termenul „unitate” este folosit pentru a descrie cat de bine se potrivesc toate partile unei compozitii.

Forma

Umbrirea si perspectiva sunt doua exemple de metode de arta 2D care pot fi folosite pentru a oferi iluzia de adancime, sau „forme”, unei suprafete plane bidimensionale.

Ce este designul 2D?

Designul bidimensional (2D) este practica de a face aranjamente estetice din linii, forme si culori. Multe industrii diferite folosesc designul 2D, cum ar fi designul grafic, ilustratia si designul UI. Obiectivul principal al designului 2D este de a produce continut vizual clar, atragator si simplu.

Echilibrul, contrastul, unitatea si ierarhia sunt cateva dintre elementele de design care va pot ajuta sa faceti acest lucru. Este posibil sa realizati un design 2D utilizand fie instrumente analogice, cum ar fi creioane si vopsele, fie instrumente digitale, cum ar fi software-ul de design grafic. Siglele, reclamele, posterele si sabloanele de site-uri web sunt toate exemple de design 2D.

Ce este Cultura? Te-ar putea interesa si: Ce este Cultura?

Designul 2D este procesul de alegere a elementelor vizuale si de intelegere a principiilor esentiale de arta si design. Este nucleul comunicarii vizuale si al designului grafic. Acestea pot fi sortate in doua categorii, care sunt modele grafice bazate pe vector si modele grafice bazate pe pixeli.

Tipuri comune de arta 2D

Desen 2D

Termenul „desen 2D” este folosit pentru a descrie actiunea de a produce o imagine plata, bidimensionala, cu un stilou, creion sau alt instrument similar. Cu desenul 2D, artistul foloseste linii, forme si umbrire pentru a produce o imagine pe o suprafata plana (cum ar fi hartie sau panza) care arata tridimensionala.

Desenul in doua dimensiuni permite o gama larga de expresii artistice, de la reprezentari realiste ale lumii pana la abstractii indraznete, cu forma libera. Desenul de linii, desenul de contur, umbrirea si perspectiva sunt toate instrumente standard din setul de instrumente al artistului 2D.

Creioanele, pixurile si carbunele sunt cateva exemple de medii traditionale care pot fi folosite pentru a realiza desene 2D, dar software-ul de desen este o alta optiune. Imaginile cu oameni, scene, obiecte si cladiri sunt toate exemple de desen 2D.

Pictura 2D

Termenul „pictura 2D” descrie practica utilizarii vopselei pentru a crea o imagine plana, bidimensionala. In pictura 2D, artistul foloseste pensule, cutite de paleta sau alte instrumente pentru a aplica vopsea pe o suprafata plana, cum ar fi panza sau hartie, pentru a produce o imagine.

Precizia realista, precum si abstractizarea indrazneata si emotiva sunt atat posibile in pictura bidimensionala. Pensiile, straturile, glazura si amestecarea sunt toate obisnuite in pictura bidimensionala.

Uleiurile, acrilicele, acuarelele si tempera sunt doar cateva dintre mediile care pot fi folosite pentru a produce o pictura 2D. Portretele, privelistile, vietile moarte si picturile abstracte sunt toate exemple de lucrari bidimensionale.

Rolul crucial al artei 2D in cultura actuala

Influenta artei bidimensionale (2D) in cultura si istoria umana este substantiala. Prin utilizarea liniilor, formei, culorii si a altor aspecte vizuale, este capabil sa comunice ganduri, emotii si mesaje. Operele de arta bidimensionale pot misca oamenii din punct de vedere emotional si ii pot informa intelectual.

Multe alte industrii creative se bazeaza in mare masura pe lucrarile de arta 2D pentru a transmite vizual concepte si informatii, inclusiv design grafic, ilustratie si animatie. De asemenea, artistii 2D il pot folosi ca o modalitate de a se exprima, lasandu-si imaginatia sa scape si munca lor sa fie vazuta de altii.

In concluzie, arta 2D este un mijloc important si vesnic pentru oameni de a se exprima, unul care poate transmite in mod eficient idei, poate motiva publicul si le poate retine atentia.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Ce este arta 2D? Intelegerea tipurilor 2D

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×