Arta erotică japoneză: Picturi Shunga

Arta erotică japoneză: Picturi Shunga

Arta erotică japoneză este fascinantă și oglindește adesea relațiile intime și complexele sentimente înțelepte din aceasta cultură. Arta este o sursă crucială de înțelegere a modului în care populile trecute percepau sexul și dragostea, făcând o un element esențial al vieții lor culturale. În cazul artei japoneze, aceasta permite o perceivere mai profundă a modului în care acele societăți își explorau pasiunea și sexualitatea.

În această scurtă scriere vom explora istoria și contextul artistic al unei forme unice de artă erotică japoneză ce s-a bucurat de o puternică influență și care a rămas în zona de stimulare sexuală pentru multe generații: Picturile Shunga.

I. Explicarea termenului „Shunga”

Shunga este un termen japonez pe care traducem in engleza ca „eroticism împachetat”. Unul dintre primii istorici care a investigat această artă, printul Tokugawa, l-a numit „Kasō”. Această formă specifică de artă populară erotică a iubit în Japonia de la sfârșitul secolului al XVI-lea până la începutul secolului al XX-lea. Deși artele shunga au fost foarte populare, indiferent de starea socială sau de gen, acestea au fost adesea percepute ca fiind mai crude și vulgare decât alte arte japoneze tradiționale.II. Originea și evoluția Picturilor Shunga

Shunga are menționarea sa în istoricul literar al Japoniei încă din 1300, ca parte a unei piese de teatru în care se menționează vanitatea erotică a unei persoane. Acestea au evoluat până la a fi fotografii și desene elaborate ale acțiunilor sexuale, potrivit calendarului animalistic shinto, simbolurile bogăției și fertilității locale și o lume de vis a obiectelor minunate și naturii.

Distribuția acestor imagini s-a extins în întreaga Japonie, postere și livre de imagini fiind comercializate special pentru a fi oferite cadourilor și a face parte din protocolul ambasadorilor invitați. De asemenea, vecinii, vecinele și tovarășii de afaceri ai acelor vremuri le foloseau și pe post de albume de amintiri pentru evenimentele importante. Aceste imagini erotică au devenit practic o parte a culturii medicale a Japoniei.

III. Principale realizări ale Picturilor Shunga

Artiste japoneze: Femei în arta japoneză modernă Te-ar putea interesa si: Artiste japoneze: Femei în arta japoneză modernă

Picturile shunga nu sunt doar interesante din punct de vedere artistic, ci au și o profundă semnificație sexuală, sunt foarte colorate și esențiale în înțelegerea scrierilor literare populare ale Japoniei. Aceste imagini sunt conștiente de diversitatea și nuanțele pe care le poate lua dragostea - dezgustătoare și drăguță, ofensatoare și devotată, de aceea, sunt deschise și aprobatoare cu toate părțile umane, sexuale sau altfel.

Picturile shunga sunt, de asemenea, cunoscute pentru umorul lor. De multe ori, ele vin cu replici inteligente tipice lui shunga sau pe urma cărora personajele sunt caricature și confortabile. De exemplu, dacă cineva te provoacă într-o scenă shunga, îți poți folosi această „armă” și îți poți apăra părerile și sentimentele cu umor.

IV. Opere și artisti notabili ai Picturilor Shunga

Mistouri Utamaro (1753 - 1806) a fost considerat de către mulți considerat cel mai renumit artist shunga, producând mai multe mii de ilustrații, foarte colorate, cu intrigi și personaje interesante. Kutibira Sesshū (1420 - 1506) a fost unul dintre primii artiști shunga și a pictat imagini erotice prin anii 1460 ai perioadei Momtoyo.

Cele mai cunoscute ale sale lucrări sunt: „Portret Kusunoki Masatsura”; „Șase poze din lumea subacvatică”; și „Rîul Ozen”. Utagawa Kunisada (1786 - 1865), alt artist important shunga, a semnat inițial sub numele de Toyokuni III și a pictat mai mult de 20 000 de imaginile coroborate cu shputaku pe parcursul carierei sale artistice.

Katsuyuki Utagawa Kuniyoshi (1797 - 1861) este alt mare maestru al shunga, care a combinat multe elemente din stilul său tradițional de ukiyo-e cu imagini erotice, creând opere fermecătoare și complexe, cum ar fi: „Cei paisprezece asasini”; „Luna ascunsă în stâncă” ; și „Peștele Haze”.

V. Impactul Picturilor Shunga

Imaginile minunate shunga au lăsat un semnal putință de neuitat și influență peste generații la scară largă. Unele dintre aceste imagini sunt adorabile și unice, ele fiind, în egală măsură, comic și foarte atrăgător. Muzeele din întreaga lume țin expoziții cu aceste opere de artă ca parte a istoriei erotice a Japoniei. 


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Arta erotică japoneză: Picturi Shunga

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×