Artemisia Gentileschi: Pictor baroc și spărgător de granițe

Artemisia Gentileschi: Pictor baroc și spărgător de granițe

Artemisia Gentileschi (1593-1654) a fost una dintre primele pictori de sex feminin, un spărgător de granițe al secolului al 17-lea și o celebră artistă renascentistă din Italia. Femeia pe al cărei nume îl poartă această perioadă istorică a fost unul dintre puținii membri ai sexului feminin care au reușit să obțină recunoaștere ca artiști. Majoritatea operelor sale au fost excluse, în timp ce grupul pe care îl reprezenta a fost marginalizat în literatura și artele istoriei. Cu toate acestea, expresia sa artistică inovatoare a marcat pictura barocă și a contribuit la adoptarea unei abordări noi asupra studiului sexelor feminine.

Artemisia Gentileschi a trăit în prima parte a mileniului al 17-lea și a fost unul dintre primele artiste ale secolului. Fiica celebrului pictor italian Orazio Gentileschi, Artemisia a călătorit în întreaga lume și a luat parte la realizarea unor opere importante. În spatele tratamentului istoric său brut, Artemisia Gentileschi a fost un simbol al progresului și o pionieră în acea perioadă istorică. Această femeie extraordinară a adus spre prim plan a picturii baroce, reînnoind și transformând Picturile impresionante ale lui Orazio și ale altor artiști ale vremii, crescându-i statutul.Ce a motivat Artemisia Gentileschi să devină pictor?

Artemisia Gentileschi pare să fi avut o iubire naturală pentru pictură. În ciuda presiunilor societății și a tabuurilor culturale asociate activității, tânăra a rezistat perseverent și a început să-și manifeste îndemânarea artistică încă din copilărie. În timp ce alte fete de pe vremea sa au fost încurajate să se specializeze în muzică, pictură sau sculptură, copilăria lui Artemisia s-a concentrat în principal pe desen. Stimulata de tatal sau și de alți artiști, precum Agostino Tassi, care au lăudat-o constant pentru munca sa, a început să-și dezvolte abilitățile.

Vizitele la conacul Ludovicilor

Față de picturile sale tatălui său în ambele Firenze și Roma, Artemisia a avut și beneficiul altor influențe. Ea a petrecut multe ore lângă curtea prinților Svizzeri de la conacul Ludovicilor în Milano, care a fost în mare parte oportunitatea ei de a studia frumusețea și iluminarea picturii italiene. Acolo, datorită măiestriei sale, a reușit să obțină un apel la respect și admirație din partea celorlalți artiști și a fost invitată să contribuie la realizarea unei serii de picturi prințești.

Este o croazieră Disney potrivită pentru familia ta? Te-ar putea interesa si: Este o croazieră Disney potrivită pentru familia ta?

Stilul de pictură al lui Artemisia Gentileschi

Stilul de pictură al lui Artemisia Gentileschi îmbină formele tradiționale ale Renașterii italiene cu o puternică și originală expresivitate barocă. Cu ochi de observație și sentimente deosebit de curajoase, ea a creeat opere de artă cu adevărat remarcabile. Elemente aprinse de culoare, expresia facială puternică și implicită se prezintă în majoritatea lucrărilor sale. Ea sugerează adesea furia și tristeea prin picturi populare și a folosit teme centrale precum femeile puternice, tratamentul inechitabil al femeilor și violența sexuală în operele sale.

O opera de rezistență

Prin picurile sale de culoare aprinse, trăsăturile sale subtile și folosirea metaforelor bogate, Artemisia Gentileschi a plecat de la temele și metaforele picturii clasice și a construit la locul propriu o opera de rezistența. Femeile puternice și tratamentul inechitabil al femelelor erau teme folosite frecvent de aceasta. Simpla afirmație a lui Artemisia de a pune sub semnul întrebării ifocentrismul și sexismul influenței bazate pe prejudecăți de sex a fost o dramă internă pentru moldovenii și misticii artei sale. Prin aceasta a abordat fantoma timidă a astenicilor și a reușit să se ridice deasupra stereotipurilor și presupoziilor existente despre pictură și despre anumite grupuri sociale.

Geneza și energia modernității artistice

Desigur, Artemisia Gentileschi a trăit într-o perioadă istorică în care artiștii femei nu au fost aplaudați. Cu toate acestea, stilul său de pictură a reușit să inspire artiști moderni și să furnizeze anumite forme de inspirație pentru sugestiile experimentale din arta modernă. În prezent, operele sale sunt cherate în comunitatea artistică și acestea sunt văzute ca forme de energie modernă și de rezistență față de stereotipurile și discriminarea de gen.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Artemisia Gentileschi: Pictor baroc și spărgător de granițe

Raspunde corect la intrebarea:
In ce luna suntem?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×