Artiste japoneze: Femei în arta japoneză modernă

Artiste japoneze: Femei în arta japoneză modernă

Arta modernă japoneză a cunoscut mereu prisutul feminin. Multe artiste japoneze au fost recunoscute și apreciate de-a lungul anilor pentru contribuțiile lor distinctive, subversiva și provocatoare pentru scena artistică japoneză. Aceste artiste forțate să-și exprime creativitatea prin metode provocatoare și de înaltă calitate, au creat și mai mulți parametri estetici și au unit comunitățile artistice japoneze deopotrivă.

În acest articol, vom discuta despre câteva artiste japoneze celebrare și aduse la cunoștința lumii, precum și despre succesul lor pe scena modernă artistică japoneză.

I. Yayoi Kusama: artista ce a unit artistii japonezi

Yayoi Kusama s-a nascut in Matsumoto, un oras suburbn în centrul Japoniei, în 1929. Ea a început să-și dezvolte abilitățile sale artistice la doar 7 ani și a venit la Tokyo în 1960 în căutarea de a crea ceva nou și unic în arta modernă japoneză.

Ea a creat multe opere de artă controversate, unele fiind create prin detaliate instalații, lucrări de arta vizuală și sculpturi. Aceste lucrări vorbesc despre cauze sociale, cum ar fi drepturile femeilor și LGBTQ+, fiind una dintre primele artiste japoneze care s-au deschis tematica. De asemenea, ea a inventat conceptul de artă obsesiv-compulsivă, abordând această tematică chiar și în lucrările sale.Kusama a fost prima femeie japoneză care a reușit să-și vânda lucrările prin intermediul unei galerii de artă din străinătare. Reușind să câștige respectul și admirația a numeroși artiști premianți în intreaga lume, Kusama a reușit să unească artiști japonezi și să-i pună în lumina reflectoarelor internaționale.

II. Chiharu Shiota: creatoarea de minuni magice

Chiharu Shiota s-a născut în în 1972 în Osaka, Japonia și și-a început cariera în anii 80. Maestria sa creativă fusese evidențiată atunci când lucrarea sa a fost expusă pentru prima dată în Centrul Internațional pentru Artă Contemporană din Lausanne.

Lucrările ei se concentrează, aproape în întregime, pe experiențele legate de rădăcinile sale japoneze, aducând în atenție sentimente de pierdere și de rămânere. Principala manifestare a artei sale e cunoscută ca “The Web of Memories”. Folosește rame casete pentru a prezenta modul în care existența fiecăruia se intersectează cu alte vieți, manifestându-se în lucrările sale.

Ce este Manga? Tot ce trebuie să știți despre benzi desenate japoneze Te-ar putea interesa si: Ce este Manga? Tot ce trebuie să știți despre benzi desenate japoneze

Boala și suferința sunt teme constante de-a lungul tuturor lucrărilor sale. Ea abordează aceste teme printr-un mod dramatic de a descrie parcursul prin viață și prezența continuă a moarte. Prin aceste lucrări, a devenit una dintre cele mai mari artiste japoneze, ajungând să fie prezente în mari expoziții internaționale.

III. Tabaimo: mare artistă în creație

Hiromi Tabata, cunoscută sub numele de Tabaimo, s-a născut în 1976 în Kobe, Japonia. Artefactele sale se concentrează pe teme japoneze moderne și urbane, deseori subliniind elementele rude ale identității și culturii japoneze.

Lucrările sale sunt cunoscute pentru extrem de detaliatul videoclipuri și rame ale animațiilor sale, captivând și intrigându-i pe cei care urmăresc opera sa. Lucrările aduc la viața reală provocările și mecanismele de rezolvare a suferinței umane, precum anxietatea și tristețea, într-o manieră foarte înspreptată și precisă.

În 2008, Tabaimo și-a expus lucrările într-o expoziție solo în Haus der Kunst, Germania. În anul 2011, lucrarile sale au primit recunoastere în Franta, fiind desemnata drept prima artista japoneza care a primit premiul Grand Prix pentru Arta Nou Media la Biennale-ul din Lyon.

IV. Ai Sasaki: descoperirea Nirvana-ului pe pereți

Ai Sasaki, s-a nascut in 1985 în preoara orașului Nara, Japonia. Lucrările sale se concentrează, în principal, pe arta pe perete și abordă teme de natură religioasă, cum ar fi iluminare, Nirvana, corpuri îngerii sau personaje din Biblie.

Ea se folosește de media ca foarte multe alte artiste japoneze, folosind vopsele sau spray-uri compozite pentru a adauga culoare pe panouri sau pereți. Ai a reușit să aducă arta modernă japoneză în evidență în anul 2007, când fusese deja menționata în mai multe expoziții independente și anuar de artă în Japonia.

În ultimii ani, lucrarile sale fuseseră prezentate în multe expoziții din întreaga lume, fapt ce a contribuit și mai mult la popularizarea artistei.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Artiste japoneze: Femei în arta japoneză modernă

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×