Top 10 artisti medievali celebri din toate timpurile

Top 10 artisti medievali celebri din toate timpurile

Artistii medievali ar putea sa nu fie prolifici ca omologii lor moderni, dar munca lor a fost mult timp admirata. Tehnicile lor, variind de la lucrari de arta plate si bidimensionale pana la lucrari de arta tridimensionale extrem de realiste, au devenit modul in care interpretam viata medievala astazi.

De la picturi celebre la catedrale presarate cu vitralii si statui de marmura, acestea ne-au lasat o mostenire demna de pastrat. Multi artisti medievali au lasat in urma opere de arta frumoase care au devenit parte a mostenirii noastre culturale. Iata cei mai buni artisti medievali:

1. Giotto di Bondone

Giotto di Bondone a fost un pictor si arhitect italian din Florenta in timpul Renasterii timpurii. El este primul din linia marilor artisti ai Renasterii italiene, sau Quattrocento.

Giotto a fost un pictor care, ca si restul contemporanilor sai, nu era cunoscut ca artist de meserie. A intrat intr-o profesie care i-ar fi asigurat un trai rezonabil in secolul al XIV-lea.

Cu toate acestea, abilitatile sale de pictura i-au dus la faima si prosperitatea. Cea mai veche lucrare cunoscuta a lui dateaza de la mijlocul anilor 1300. Cum ar fi o pictura pe panou care il infatiseaza pe Papa Bonifaciu al VIII-lea rugandu-se inaintea Crucifixului din Bazilica Sf. Petru din Roma (ca 1295).

2. Maestrul renan superior

Mica gradina a Paradisului de maestrul renan superior

Un artist anonim din zona renanului superior din Germania, Maestrul renan superior, a fost un artist medieval specializat in iluminarea manuscriselor. Cele mai cunoscute lucrari ale sale includ o armonie a celor patru evanghelisti - Matei, Marcu, Luca si Ioan - din Evanghelia Sfantului Ioan (cca 1330-40).Artistul a folosit scene biblice din aceste povesti pentru a prezenta o naratiune care arata pregatirea lui Hristos pentru moarte, suferinta lui pe cruce, coborarea lui in iad si Invierea sa.

3. Fratii Limbourg

Iluminare pe velina de fratii Limbourg

Sotii Limbourg erau o familie de artisti germani. Toti s-au nascut in fostul Ducat de Frise, infiintat dupa impartirea din 843 a Imperiului Carolingian in jumatatile de est si de vest. Numele Limbourg este derivat din orasul francez Lemur, in care probabil s-au mutat in jurul anului 1391.

Multi membri ai acestei familii au lucrat intr-un stil cunoscut sub numele de stilul gotic international. Erau cunoscuti pentru tehnica lor excelenta, lucrarile foarte detaliate si subiectele sofisticate, in special lucrarile religioase.

Limbourg-ii erau priceputi in iconografie, miniaturizare si iluminare. De asemenea, au contribuit la dezvoltarea vitraliilor si a picturilor cu vitralii.

4. Jean Maid

Breviarul Belleville de Jean Pucelle

Jean Pucelle a fost un artist si pictor de la inceputul secolului al XV-lea din Ducatul Brabantului. Era cunoscut pentru tehnica sa geniala si pentru utilizarea experta a detaliilor. A lucrat in iluminarea miniaturala, pictura pe panouri si arta vitraliului, asa cum o demonstreaza numeroasele sale lucrari supravietuitoare.

Artiști europeni contemporani celebri Te-ar putea interesa si: Artiști europeni contemporani celebri

Desi a produs multe lucrari care au fost distruse in timpul Revolutiei Franceze, unele dintre lucrarile sale notabile sunt Buna Vestire (ca 1330), Incoronarea Sfintei Ecaterine (1327), Rastignirea (anii 1330) si Fecioara Milostivirii (ca 1325). -7).

In timpul vietii sale, Pucelle a fost atat faimos, cat si foarte iubit de contemporanii sai. A fost, de asemenea, un iluminator foarte priceput, care a lucrat pentru regele Carol al V-lea al Frantei si pentru fiul sau, Delfinul.

5. Ambrogio Lorenzetti

Buna Vestire de Ambrogio Lorenzetti

Ambrogio Lorenzetti a fost un pictor italian si un arhitect proeminent. S-a nascut in Siena, Italia, si a murit la o data necunoscuta inainte de 1348. A lucrat la Scoala Sieneza impreuna cu fratele sau mai mare, artistul Pietro Lorenzetti.

Cea mai cunoscuta lucrare a lui Ambrogio este probabil interiorul Catedralei din Siena (1308-1319). Este cea mai mare fresca de acest gen din lume (aproximativ 3.622 de metri patrati) si are peste trei metri inaltime.

Frescele sunt pictate pe bolta si peretii sectiei corului. Alte lucrari ale lui Ambrogio includ fresce din Catedrala din Orvieto, Gasirea lui Moise (ca. 1312-1315) si o Madona cu Pruncul si Sfintii Francisc si Clara in S. Francesco (ca. 1319).

6. Ioan al lui Pavel

Giovanni di Paolo a fost un pictor italian al Scolii Siene din Italia, care a trait intre 1383 si 1451.

Este considerat ultimul dintre marii pictori siezi. Giovanni di Paolo a excelat in lucrari cu tematica religioasa, dintre care multe au fost create pentru sau restaurate in Catedrala din Siena.

Printre lucrarile sale se numara Fecioara si copilul cu patru ingeri (ca 1435), Sfanta Ecaterina (ca 1443) si A Crucifixion (1446). Picturile create de Giovanni di Paolo au fost adesea realizate in tempera de ou (o tehnica de pictura folosita intre secolele al XII-lea si al XV-lea).

7. Jan van Eyck

Jan van Eyck a fost un pictor olandez timpuriu considerat unul dintre cei mai importanti pictori din istoria artei europene. Nascut candva intre 1385 si 1409, el a fost probabil unul dintre primii care au introdus naturalismul in arta nord-europeana.

Data exacta a nasterii sale este necunoscuta, dar cei mai multi savanti au spus-o in jurul anului 1385. Locul lui de nastere nu a fost inca descoperit, dar familia sa provine din Circa Haarlem, in provincia olandeza Olandei de Nord. Jan van Eyck face parte dintr-o familie de artisti care au migrat in nordul Italiei in anii 1400 si au lucrat impreuna la diferite curti de acolo.

8. Rogier van der Weyden

Artistul olandez Rogier van der Weyden a trait intre 1399 si 1464. Este considerat pe scara larga drept unul dintre stramosii picturii olandeze timpurii. Provenea dintr-o familie de tesatori excelenti si s-a nascut la Tournai.

Top cele mai scumpe opere de artă vândute vreodată Te-ar putea interesa si: Top cele mai scumpe opere de artă vândute vreodată

In timp ce se afla in Tournai, a lucrat ca ucenic pentru renumitul artist Robert Campin. Mai tarziu in viata, a plecat in Italia si a fost foarte afectat de scoala de pictura din Siena. In calitate de pictor de curte al ducelui de Burgundia, el a devenit proeminent si a devenit unul dintre cei mai solicitati artisti ai epocii sale.

Dreptatea lui Traian si Herkinbald si Depozitia sunt trei dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale. Are o reputatie pentru un nivel ridicat de realism, detaliu si intensitate a sentimentelor in munca sa.

9. Fra Angelico

Pictorul si preotul italian Fra Angelico a fost cel mai cunoscut pentru ca a descris scene din viata lui Hristos. Unul dintre cei mai realizati iluminatori ai secolului al XV-lea, el este, de asemenea, considerat pe scara larga drept unul dintre cei mai buni pictori de fresca ai epocii.

A inceput artistic in Florenta dupa ce s-a nascut in Mugello din Toscana. Gentile da Fabriano si Lorenzo Monaco au fost doi dintre profesorii sai.

A devenit priorul manastirii dominicane San Domenico di Fiesole din suburbiile Florentei, unde a pictat o serie de picturi murale pentru chiliile monahale, capele si biserica dominicana San Marco.

Lucrarea sa este cunoscuta pentru eleganta nepretentioasa si paleta calma si luminoasa. Buna Vestire, Judecata de Apoi si Madona si Pruncul intronati cu patru ingeri si sase sfinti sunt unele dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale.

10. Simone Martini

Pictorul italian Simone Martini a lucrat la Siena in timpul goticului tarziu si al Renasterii timpurii din secolul al XIV-lea. A fost o figura importanta in scoala de pictura din Siena si a produs unele dintre cele mai influente opere de arta din Italia. A studiat la Siena si s-a inspirat din arta bizantina si picturile gotice din Franta si Spania.

Martini a fost, de asemenea, o figura de frunte in miscarea gotica internationala, pe care a ajutat-o ​​sa devina pionier prin utilizarea nuantelor luxoase, a contururilor gratioase si a atentiei minutioase la detalii.

Pe langa celelalte talente ale sale, el a fost un iluminator desavarsit care a ajutat la aducerea la viata a nenumarate manuscrise. Papa a fost doar unul dintre numerosii aristocrati si monarhi care i-au comandat arta ca pictor de curte.

Un tablou al Fecioarei cu Pruncul intronat cu sfinti, „Maesta” (1315) este una dintre cele mai faimoase lucrari ale sale supravietuitoare, iar „Bunavestire” (1333) este una dintre cele mai faimoase picturi ale tuturor timpurilor si o capodopera a Internationalului. Stil gotic. 

Artistii mentionati mai sus au castigat recunoastere pentru contributia lor in domeniul artei. Lucrarile lor ne-au imbogatit cunostintele pe aceasta tema, mai ales in epoca medievala. Pictorii mentionati mai sus au exemplificat ceea ce artistii moderni incearca sa realizeze: inovatie si creativitate.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Top 10 artisti medievali celebri din toate timpurile

Raspunde corect la intrebarea:
In ce an a fost revolutia din Romania?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×