Top 10 artisti turci celebri [Maestrii artei]

Top 10 artisti turci celebri [Maestrii artei]

Arta turca este diversa si bogata, reflectand istoria si mostenirea culturala bogata a tarii. Ea a evoluat de-a lungul secolelor, influentata de diverse civilizatii si religii care au condus tara de-a lungul anilor.

Artistii turci au contribuit in mod semnificativ la lumea artei, de la arta traditionala otomana pana la arta contemporana moderna. Exista mult mai multi artisti ale caror lucrari au influentat arta turceasca, dar cei trei pe care i-am enumerat aici sunt cei mai faimosi si esentiali in modelarea artei turcesti asa cum o cunoastem astazi.

Arta din Turcia este adesea criticata pentru ca trebuie sa fie mai faimoasa; fara o traditie autentica de a colectiona arta, cea mai mare parte este vanduta la preturi avantajoase, chiar daca i se ofera un loc pe peretele unui muzeu. Multi turci considera, de asemenea, ca trebuie sa existe mai multa arta turceasca in muzeele lumii, mai ales avand in vedere istoria bogata si mostenirea culturala a tarii.

Cu toate acestea, mai multe muzee internationale sunt dedicate lucrarilor artistilor turci, iar colectionarii continua sa caute piese care ar putea fi adapostite acolo. In acest articol, ne vom uita la primii 10 artisti turci celebri care au influentat semnificativ scena artistica.

1. Osman Hamdi Bey

Osman Hamdi Bey este considerat a fi parintele picturii turcesti. S-a nascut in 1842 la Istanbul si a studiat pictura la Paris. Mai tarziu s-a intors in Turcia si a devenit directorul Muzeului Imperial, unde a descoperit si restaurat celebra statuie a Leului Lidian.Cea mai faimoasa pictura a lui Osman Hamdi Bey este „Dresorul de testoase”, care infatiseaza un artist de strada din Istanbul. A murit in 1910, lasand in urma o mostenire care a inspirat multi artisti turci pana astazi.

2. Fikret Mualla

Fikret Mualla este cunoscut pentru picturile sale abstracte, care au fost influentate de timpul petrecut la Paris in anii 1950. S-a nascut in 1903 la Istanbul si a studiat pictura in Italia inainte de a se muta in Franta.

Culorile indraznete si pensulele expresive ii caracterizeaza lucrarile si este considerat unul dintre pionierii artei moderne din Turcia. Fikret Mualla a murit in 1967, dar munca sa continua sa influenteze artistii turci si astazi.

3. Burhan Dogancay

Burhan Dogancay s-a nascut la Istanbul in 1929 si a devenit cunoscut pentru peisajele sale urbane. Culorile stralucitoare si liniile indraznete ii caracterizeaza lucrarile si capteaza energia si vitalitatea oraselor.

Top tablouri celebre Paul Signac Te-ar putea interesa si: Top tablouri celebre Paul Signac | star=|5| index=|1|]

A calatorit prin lume, fotografiend si pictand scene de strada, pe care ulterior le-a transformat in panze de mare amploare. Burhan Dogancay a murit in 2013, dar opera sa ramane celebra si influenta.

4. Nuri Iyem

Nuri Iyem s-a nascut la Istanbul in 1915 si a studiat pictura la Paris. Este cunoscut pentru lucrarile sale abstracte si figurative, prezentand adesea culori vibrante si linii indraznete.

Lucrarile sale au fost expuse in galerii din intreaga lume, inclusiv in Muzeul de Arta Moderna din Paris. Nuri Iyem a murit in 2005, dar mostenirea sa ca unul dintre cei mai influenti artisti ai Turciei ramane in viata.

5. Bedri Rahmi Eyuboglu

Bedri Rahmi Eyuboglu s-a nascut in 1911 in orasul Bodrum si este cel mai bine cunoscut pentru picturile si sculpturile sale moderniste. Lucrarile sale prezinta adesea elemente ale artei traditionale turcesti, cum ar fi caligrafia si motivele islamice, combinate cu tehnici moderniste.

De asemenea, a fost un scriitor prolific si a jucat un rol semnificativ in promovarea artei si culturii turcesti. Bedri Rahmi Eyuboglu a murit in 1975, dar munca sa ramane esentiala pentru mostenirea culturala a Turciei.

6. Erol Akyavas

Erol Akyavas s-a nascut la Istanbul in 1932 si a devenit cunoscut pentru picturile sale abstracte. Culorile stralucitoare, liniile indraznete si formele geometrice ii caracterizeaza lucrarile. A fost, de asemenea, poet si scriitor si a jucat un rol semnificativ in dezvoltarea artei contemporane turcesti.

Erol Akyavas este considerat unul dintre cei mai faimosi artisti turci la nivel international. Erol Akyavas a murit in 1999, dar munca sa continua sa inspire artistii turci si astazi.

7. Ibrahim Challi

Ibrahim Calli s-a nascut in 1882 in orasul Ayvalik si a devenit cunoscut pentru picturile sale realiste ale vietii rurale. A studiat la Paris si a devenit unul dintre cei mai influenti artisti ai Turciei de la inceputul secolului al XX-lea.

Lucrarile sale infatiseaza adesea oameni angajati in activitati de zi cu zi, cum ar fi agricultura si pescuitul, si este cunoscut pentru atentia acordata detaliilor si utilizarea luminii si umbrelor. Ibrahim Calli a murit in 1960, dar mostenirea sa ca unul dintre cei mai importanti pictori realisti ai Turciei ramane in viata.

Top tablouri celebre Paul Signac Te-ar putea interesa si: Top tablouri celebre Paul Signac | star=|5| index=|2|]

8. Fahrelnissa Zeid

Fahrelnissa Zeid s-a nascut la Istanbul in 1901 si a devenit cunoscuta pentru picturile sale abstracte. A studiat arta la Istanbul si Paris si mai tarziu a devenit membra a miscarii de avangarda europeana.

Culorile indraznete si formele abstracte ii caracterizeaza lucrarile si este considerata unul dintre cei mai importanti pictori modernisti ai Turciei. Fahrelnissa Zeid a murit in 1991, dar lucrarea ei a fost expusa in galerii din intreaga lume si continua sa inspire artistii contemporani si astazi.

9. Azade Koker

Azade Koker s-a nascut la Istanbul in 1949 si este cunoscuta pentru colajele si sculpturile ei mixte. Lucrarile ei prezinta adesea folclor turc si elemente de arta traditionala combinate cu tehnici moderniste.

Ea si-a expus lucrarile in galerii din intreaga lume si a castigat numeroase premii pentru contributiile sale la arta turceasca. Azade Koker continua sa creeze noi lucrari din studioul ei din Istanbul.

10. Haluk Akakce

Haluk Akakce s-a nascut la Ankara in 1970 si a devenit cunoscut pentru instalatiile sale video si arta digitala. A studiat la New York si si-a expus lucrarile in galerii din intreaga lume.

Lucrarile sale exploreaza adesea teme ale memoriei, identitatii si conditiei umane si este considerat unul dintre cei mai importanti artisti contemporani ai Turciei. Haluk Akakce continua sa depaseasca limitele artei digitale din studioul sau din Istanbul. Peta Henderson, o scriitoare independenta specializata in calatorii si jurnalism cultural, a scris acest articol.

Arta turca are o istorie lunga si bogata pe care diverse civilizatii si religii au modelat-o. Top 10 artisti turci celebri mentionati in acest articol au adus contributii semnificative la scena artistica, de la arta traditionala otomana a lui Ibrahim Calli la picturile moderniste ale lui Bedri Rahmi Eyuboglu si arta digitala a lui Haluk Akakce.

Lucrarile lor au fost expuse in galerii din intreaga lume si continua sa inspire noile generatii de artisti turci. Acesti artisti reprezinta o mica mostra din scena artistica diversa si vibranta a Turciei, care continua sa prospere si astazi.

| star=|5|]


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Top 10 artisti turci celebri [Maestrii artei]

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×