Belarusii se tem să nu fie atrași în războiul din Ucraina

Belarusii se tem să nu fie atrași în războiul din Ucraina

Cu toții cunoaștem ce se întâmplă în Ucraina, iar cei mai mulți dintre noi sunt îngrijorați de această încălcare a drepturilor umane și de ceea ce se află în spatele acestui conflict îndelungat. Cu toate acestea, există un număr de țări mai mici din vecinătatea Ucrainei care plătesc un preț la fel de mare – inclusiv Belarus, care pare să se teamă că va fi trasă în război.

Deși Belarusul are spațiu mai puțin și dezvoltare economică mai mică decât Ucraina, conflictul o poate afecta în mod grav. Belarusul are o populație mică, dar aproape exclusiv etnic slavă, precum și o mare majoritate a statului condusă de o autocratie înrădăcinată, atât geografic cât și politic. De aceea, Belarusul se teme că se va alege cu același tratament crud al cărui prizonier a devenit Ucraina.

Ce este îngrijorător pentru Belarusul în cazul războiului din Ucraina

Există mai multe motive pentru care Belarusul ar putea fi tras în această conflict diabolic. Majoritateaopotențialelor amenințări împotriva independenței Belarusului sunt legate de geopolitica regională, dar există și alte elemente ale conflictului, la care Belarusul ar fi expus:

 1. Conflictul duce la o migrație masivă: Unele rapoarte au indicat că Ucraina a ieșit în stradă în urma războiului, ceea ce le-a oferit refugiaților oportunitatea de a își schimba locul de trai și locul de operațiune. Din cauza multiplelor tensiuni politice, mii de ucraineni și refugiați pot să se mute în Belarus, luând cu ei conflictele lor și cauzând probleme internaționale și spațiale.

  
  
  
 2. Amenințări la adresa drepturilor omului și democrației: Belarusul este un stat cu stabilitate politică limitată deja și războiul ar putea să-i facă fața și mai dură. Conflictul și-ar putea afecta grav libertățile și drepturile omului, precum și libertatea presei și a independenței guvernamentale.

 3. Riscul de distrugere: Deoarece Belarusul se află în apropierea conflictului, există posibilitatea ca Belarusul să fie lovit de atacuri militare si de evenimente neplăcute cauzate de acest conflict intens. Există de asemenea un risc real ca Belarusul să suporte pagube materiale și daune la propria infrastructură dacă va ajunge înaintea căii spre un război complet.

  Secretul bulelor perfecte din prosecco: tehnici de productie si maturare Te-ar putea interesa si: Secretul bulelor perfecte din prosecco: tehnici de productie si maturare

Cum au rămas Belarusii în starea actuală

Belarusul este o țară mică și relativ nevăzută pe plan internațional, ceea ce face ca șansele sale de a rămâne în afara conflictului să fie foarte mici. Cu toate acestea, următoarele lucruri au fost făcute de către țară pentru a se ajuta să rămână stabili:

 1. Încheierea unui acord de securitate cu Rusia: Acordul, semnat în anul 1996, stabilește reglementări și legi de securitate reciproce între Rusia și Belarus, la care ambii parteneri se angajează să se abțină de la amenințarea sau folosirea forței împotriva celuilalt. Acest acord poate fi unul dintre cele mai importante moduri în care Belarusul obține garanții legale împotriva amenințărilor și împotriva atragerii în conflictul din Ucraina.

 2. Stabilizarea relațiilor cu Uniunea Europeană: Un alt mod prin care Belarusul și-a încercat asigurarea independenței a fost prin îmbunătățirea relațiilor cu Uniunea Europeană. Expectanța este ca aceasta să conducă la o mai mare presiune asupra Moscovei pentru respectarea drepturilor omului și a statului de drept în Belarus și pentru soluționarea războiului din Ucraina.

 3. Întărirea opoziției interne la opresiunea guvernamentală: Gradul în care Belarusul rămâne stabil depinde de puterea și numărul organizațiilor și grupurilor de opoziție interne care pot chiar să aibă puterea de a schimba regimul autocrat. O mai mare diversitate a opiniei publice și conștiința cetățenilor despre eforturile autorităților de a aduce Belarusul în conflict poate ajuta la construirea unei stabilități mai mari în regiunea aceasta tumultuousă.

Conflictul din Ucraina aduce cu el o sumedenie de complicații și atacuri asupra drepturilor omului și statului de drept. Acest lucru nu poate fi subestimat și Belarusul face fața aceleiași provocări prin întărirea relațiilor cu Uniunea Europeană și prin semnarea unui acord de securitate cu Rusia. De asemenea, Belarusul face față invaziei de migranti si stării de tensiune interne ca urmarea a conflictului și amenințărilor că va fi tras în acest război. 


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Belarusii se tem să nu fie atrași în războiul din Ucraina

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face 5 ori 5?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×