Beneficiile pentru sanatate ale saunei

Beneficiile pentru sanatate ale saunei

Sedintele de sauna sunt adesea folosite ca metoda de relaxare. Cu toate acestea, dincolo de aceasta, sauna produce alte beneficii interesante asupra sanatatii cardiovasculare si neurologice. Descopera-le!

Sauna a devenit populara ca alternativa pentru relaxare; Cu toate acestea, dincolo de aceasta, se pare ca are alte beneficii pentru sanatate. Potrivit unui articol din Havard Health Publications, este o terapie sigura pentru majoritatea oamenilor; Totusi, este intelept sa luati masuri de precautie.

In general, sauna este facuta dupa o sesiune de inot sau ca parte a sesiunilor spa. Desi s-au constatat efecte pozitive la nivel cardiovascular si muscular, nu este potrivita pentru toata lumea. Ce spune dovezile? Cand sa o evitati?

Tipuri de sauna

Sauna traditionala consta intr - o camera, de obicei, cu pereti si scaune din lemn, in care exista un cuptor cu pietre care dau caldura. Aceasta caldura este de obicei uscata si lasa un nivel de umiditate intre 10 si 20%.

Cu toate acestea, in functie de tara, sauna se poate schimba in functie de nivelurile de umiditate, mai mult sau mai putin ridicate. De exemplu, cele turcesti au tendinta de a avea un nivel mai ridicat de umiditate in comparatie cu traditionalele filandiene. In plus, este posibil sa se observe o alta diferenta in furnizarea de caldura.Lemn de foc: Lemnul poate fi folosit pentru a incalzi camera si pentru a produce temperaturi ridicate si niveluri scazute de umiditate.

Sauna electrica: utilizeaza un incalzitor electric, de obicei conectat la podea. Actiunea sa este similara cu o sauna incalzita cu lemne.

Sauna cu infrarosu: in loc sa incalzeasca intreaga camera, acest tip de sauna incalzeste doar corpul persoanei, prin unde infrarosii. Acestea ating temperaturi mai scazute decat celelalte doua camere, dar produc aceeasi cantitate de transpiratie.

Baile de aburi: sunt diferite de sauna, deoarece caldura nu este uscata, ci umeda. Transpirati pentru ca este multa umiditate.

Beneficiile pentru sanatate ale saunei

Activarea tuturor mecanismelor explicate mai sus ne face sa ne simtim mai relaxati si mai calmi. Circulatia sangelui creste si asigura ameliorarea muschilor stransi, in special la nivelul gatului si capului.

Beneficii pentru sănătate ale consumului unui măr în fiecare zi Te-ar putea interesa si: Beneficii pentru sănătate ale consumului unui măr în fiecare zi

Aceasta relaxare poate fi intensificata prin practicarea exercitiilor de meditatie in sesiunile de sauna . In plus, aceasta stare de calm poate persista in timp, ceea ce te ajuta sa dormi mai bine.

Este adevarat ca imbunatateste sanatatea cardiovasculara?

Diferite studii arata ca, datorita vasodilatatiei care apare in organism din cauza caldurii crescute, sauna poate avea un anumit beneficiu la persoanele cu hipertensiune . In plus, s-a vazut ca poate imbunatati forta cu care ventriculul stang al inimii expulzeaza sangele la pacientii cu insuficienta cardiaca cronica.

Cu toate acestea, sunt inca necesare mai multe studii pentru a determina o relatie clara intre sauna si efectul acesteia asupra incidentei bolilor cardiovasculare. Chiar si asa, in 2014 a fost publicat un studiu care evalueaza aceasta relatie.

Sauna poate fi un factor de protectie impotriva bolilor cardiovasculare de orice fel. Cu toate acestea, studiile subliniaza ca sunt necesare inca mai multe cercetari pe aceasta tema. Mai mult, chiar daca este benefic, nu este un tratament de prima linie.

Beneficiile pentru sanatate ale saunei

Sauna nu este un tratament de prima linie pentru bolile cardiovasculare. In ciuda acestui fapt, unele studii au gasit efecte pozitive.

Sauna poate reduce riscul de Alzheimer?

Acelasi studiu din Finlanda, in afara de examinarea bolilor cardiovasculare, a analizat si incidenta dementei la cei 2315 barbati voluntari.

Barbatii care mergeau la sauna de 2 sau 3 ori pe saptamana si-au redus riscul de dementa cu 22% si cel de a avea Alzheimer cu 20% . Cu toate acestea, barbatii care au participat la sesiuni de 4 pana la 7 ori pe saptamana au avut o reducere a riscului de aproape 65% in ambele boli neurodegenerative.

In ciuda acestor concluzii, studiul nu aproba faptul ca reducerea este semnificativa, deoarece pot exista si alte elemente conexe, cum ar fi faptul ca pacientii cu dementa nu folosesc de obicei saune.


Ce nota merita acest Articol:
Marius

Marius - Bucuresti, 30 ani

Am terminat Facultatea de Informatica in Bucuresti, si am continuat sa ma specializez in domeniul IT urmand si un Master pe acest profil. Cel mai mult imi place sa invat lucruri noi si sa fiu mereu in pas cu noile tehnologii in acest domeniu. Hobby-urile mele sunt baschetul, plimbarile in natura. In momentul de fata, sunt specialist IT, si incerc sa aprofundez pe cat de mult posibil acest domeniu, fiind in permanenta informat, pentru a deveni un profesionist. 

Nu sunt Comentarii la Beneficiile pentru sanatate ale saunei

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face 5 ori 5?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×