Beneficiile sistemelor moderne de iluminat, pe bază de energie solară

Beneficiile sistemelor moderne de iluminat, pe bază de energie solară

Sursa foto:https://unsplash.com

Facturile la energie cresc într-un ritm ameţitor. Iarna aduce cheltuieli mari cu încălzirea, în timp ce vara instalaţiile de climatizare produc o activitate galopantă a contoarelor electrice. În mediile rezidenţial, office, comercial şi industrial se caută alternative la energia convenţională, mai prietenoase atât cu mediul înconjurător, cât şi cu bugetul utilizatorilor. Sistemele moderne bazate pe energia solară reprezintă o soluţie excelentă pentru iluminat. Iată câteva dintre beneficiile lor:

Costuri minime de funcţionare

Investiţia iniţială într-un sistem de captare a energiei solare este uşor de amortizat datorită costurilor minime de funcţionare. În funcţie de nevoile clădirii în care sunt montate, acestea pot varia de la un simplu corp de iluminat până la generatoare de mare putere ce îţi asigură independenţă energetică. În privinţa corpurilor de iluminat, funcţionarea acestora este gratuită atât timp cât sunt expuse în timpul zilei la lumina soarelui. Sistemele au în componenţă baterii care se încarcă datorită razelor soarelui şi rezistă de-a lungul întregii nopţi, până la următorul răsărit care le reîncarcă. Mentenanţa constă în curăţări ocazionale pentru îndepărtarea insectelor şi a murdăriei de pe corpurile de iluminat, înlocuirea bateriilor o dată la câţiva ani şi a becurilor atunci când se ard. Mai puţină întreţinere înseamnă economie de timp, efort şi mai ales bani.Scapă de cablurile din curte

Până la dezvoltarea acestor sisteme pe bază de energie solare, instalarea iluminatului exterior presupunea o investiţie majoră şi o mulţime de lucrări de realizat. Pentru fiecare bec în parte trebuia să tragi un cablu pe care să-l securizezi împotriva efectelor meteorologice sau a lovirilor accidentale. Aceasta presupune achiziţie de prize, cabluri, mufe şi întrerupătoare, precum şi săparea de şanţuri şi mascarea firelor inestetice. Luminile exterioare acţionate solar sunt lipsite de cabluri şi prize. Fiecare corp de iluminat are un panou fotovoltaic şi o baterie care acţionează becul.

Mai multă mobilitate

Relocarea unui corp de iluminat convenţional însemna lucrări de demontare, realizarea de noi conexiuni electrice, piese, manoperă şi timp de execuţie. Instalarea de lămpi cu încărcare solară pentru zone comerciale sau rezidenţiale permite reconfigurarea cu uşurinţă a traseelor de acces pietonal sau auto foarte uşor, prin schimbarea amplasamentului acestora.

Peste 50 de idei moderne de amenajare a unei bai mici 2022 Te-ar putea interesa si: Peste 50 de idei moderne de amenajare a unei bai mici 2022

Grijă pentru mediul înconjurător

Resursele planetei sunt epuizabile. Producerea energiei la nivel industrial lasă o amprentă grea asupra mediului înconjurător. Toată această agresiune asupra naturii se întoarce împotriva noastră prin schimbări climatice radicale. Până la adoptarea unor măsuri ferme la nivelul statelor, este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să intervină pentru reducerea consumului de energie. Energia produsă de uzinele electrice dă naştere la poluare prin emisii de dioxid de carbon şi apare în urma unor foraje ce distrug suprafeţe mari de teren. În schimb, sistemele moderne de iluminat nu poluează, fiind benefice atât pentru mediu, cât şi pentru sănătatea oamenilor, plantelor şi animalelor.

Posibilitatea accesării fondurilor de finanţare

Întrucât se înscrie în categoria soluţiilor de tranziţie spre energia verde, panourile fotovoltaice şi corpurile de iluminat solare pot fi achiziţionate şi instalate prin fonduri nerambursabile. În fiecare an, Ministerul Mediului deschide programe de finanţare pentru persoane fizice şi juridice. Acestora se adaugă proiectele europene ce ţin de îmbunătăţirea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public, accesibile la nivel local şi naţional. Trebuie să urmăreşti calendarul etapelor de finanţare, să întocmeşti un dosar conform regulamentelor şi poţi implementa soluţii moderne de iluminat pentru casa sau afacerea ta.

Independenţa energetică te ajută să scapi de grija crizelor provocate de scumpiri sau întreruperi de energie. În locurile în care nu a ajuns încă reţeaua electrică naţională de distribuţie a energiei, panourile solare reprezintă alternativa pentru a avea o sursă de curent. Costurile de exploatare şi mentenanţă sunt minime, iar metoda este benefică pentru oameni şi natură.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Beneficiile sistemelor moderne de iluminat, pe bază de energie solară

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×