Camerele de supraveghere sunt obligatorii sau nu?

Camerele de supraveghere sunt obligatorii sau nu?

Sistemele de supraveghere video sunt prezente peste tot în jurul nostru. Le găsim în magazine, pe străzi, în cadrul societăţilor comerciale şi chiar şi în mijloacele de transport public. Dacă legea 333/2003 prevedere ca societăţile comerciale să deţină un sistem de supraveghere video funcţional 24/24, există reglementări care impun respectarea unor norme cum ar fi faptul că acestea trebuie să fie semnalizate adecvat sau instalate doar după informarea angajaţilor.

Însă, sunt multe alte aspecte de care trebuie ţinut cont la instalarea camerelor de supraveghere. 

Beneficiile instalării sistemelor de supraveghere video

Descurajează infracţiunile şi acţiunile criminale - Simpla prezenţă a unei camere de supraveghere de exterior sau de interior poate descuraja infractorii. În majoritatea situaţiilor, hoţii studiază o casă înainte de a o jefui şi, dacă observă că sunt instalate camere de supraveghere, este foarte probabil să renunţe la tentativă. Totodată, dacă ai fost jefuit, camerele de supraveghere au înregistrat incidentul şi pot furniza informaţii valoroase pentru prinderea infractorilor şi recuperare bunurilor. 

Pot furniza dovezi şi informaţii utile - Deja am menţionat că un sistem de supraveghere video poate furniza în cazul unei spargeri informaţii utile pentru a prinde făptaşul. Poliţia poate folosi imaginile înregistrate pentru a găsi şi captura hoţul şi, astfel cresc şansele de a-ţi recupera bunurile furate.

Te ajută să supraveghezi familia - Cu un sistem de securitate video, părinţii aflaţi la serviciu pot vedea în orice moment ce fac copiii care sunt acasă.  Ei pot folosi funcţia de monitorizare de la distanţă.

Te ajută să supraveghezi animalele de companie - Cei care au animale de companie şi se simt stresaţi de faptul că le lasă nesupravegheate în casă, vor fi încântaţi de posibilitatea de a instala un sistem de supraveghere video care să le permită monitorizarea. Cresc nivelul de securitate a casei - Firmele de asigurare ţin cont de faptul că proprietatea este monitorizată de camerele video şi oferă beneficii. Se consideră că imobilele cu sistem de supraveghere video sunt mai sigure cu până la 20% faţă de cele fără sistem de supraveghere.

Cresc productivitate şi securitate unei firme - S-a observat că, dacă se ştiu supravegheaţi, angajaţii vor evita să piardă timpul. De aceea, instalarea camerelor de supraveghere la locul de muncă poate creşte productivitatea firmei. În plus, acestea pot oferi dovezi pentru infracţiuni, nerespectarea normelor de siguranţă sau a regulilor de conduită internă. Mai mult, prin instalarea sistemelor de supraveghere ficţionale 24 din 24, firmele comerciale nu mai sunt pasibile de amenzi. 

Instalarea camerelor de supraveghere pe proprietăţile private

Cei care doresc să crească securitatea proprietăţilor private pot opta pentru instalarea sistemelor de supraveghere video, însă respectând anumite restricţii. Regula generală şi, totodată, de bun simţ, este că trebuie să încalce condiţiile rezonabile de confidenţialitate. 

Pentru mulţi proprietari, instalarea unui sistem de supraveghere este o strategie eficientă de securizare a locuinţei. Astfel, sunt descurajate spargerile, dar şi acţiunile abuzive sau iresponsabile ale bonelor sau îngrijitorilor. Cu un sistem de supraveghere video complet se pot obţine uşor dovezi ale activităţilor criminale sau penale. Totuşi, instalarea camerelor trebuie să respecte unele reguli. Astfel, camerele de supraveghere de exterior nu trebuie să fie îndreptate către proprietăţile vecinilor.

Modele de Jacuzzi de interior sau exterior in 2024 Te-ar putea interesa si: Modele de Jacuzzi de interior sau exterior in 2024

În ceea ce priveşte instalarea camerelor în interiorul casei, proprietarul are mai multă libertate. Totuşi, nu trebuie să încalce intimitatea celor care lucrează pentru el sau vin în vizită. Un loc unde instalarea camerelor de supraveghere nu este permisă pe proprietăţile private, este baia.

Instalarea camerelor de supraveghere în spaţiile comerciale

Când vine vorba despre instalarea sistemelor de securitate în spaţiile comerciale, prezenţa acestora trebuie să fie justificată de necesitatea de a preveni prejudiciile, furturile sau actele de vandalism. Nu se pot instala camere de supraveghere în băi, în zone de duş, în camere de hotel, în dormitoare, în vestiare sau în alte spaţii în care ar încălca confidenţialitatea clienţilor. 

Toate ţările au propriile legi referitoare la folosirea şi plasarea unei camere de supraveghere, motiv pentru care este bune să te informezi cu atenţie înainte. Dacă sunt respectate legile privind instalarea, se pot utiliza pentru a monitoriza afacerea, a securiza bunurile şi angajaţii. 

Camerele de supraveghere sunt obligatorii pentru societăţile comerciale

Sunt multe firme mici sau mijlocii care nu dispun de fondurile necesare pentru a angaja personal de securitate în punctele în care sunt posibile fraudele, furturile sau accidentele. Pentru că tehnologia a avansat, acum ele pot apela la sisteme de securitate avansate. Mai mult, sunt obligate prin lege să deţină propriile camere de securitate şi să îşi monitorizeze afacerea non-stop. Desigur, aceasta monitorizare trebuie să respecte normele legislative, în caz contrar, compania fiind pasibilă de amenzi. 

Iată de ce ar trebui să ţină cont:

  • Să semnalizeze corespunzător prezenta camerelor de supraveghere de exterior sau de interior;
  • Să notifice angajaţii în legătură cu instalarea unui sistem de supraveghere video; 
  • Să nu instaleze camere de supraveghere în lifturi, în băi sau în vestiare;
  • Să poată justifica necesitatea sistemului de supraveghere video pentru supravegherea angajaţilor - poate fi vorba despre faptul că alte metode nu s-au dovedit eficiente.

Nu există, însă, restricţii la instalarea camerelor de supraveghere wireless în zonele de tranzacţionare a banilor, de vânzare a mărfurilor sau în depozite. Instalarea camerelor video în aceste locuri este perfect justificată de necesitatea prevenirii furturilor şi a monitorizării activităţii angajaţilor. 

Cunoscând legile, va fi mai uşor să înţelegi cum poţi folosi sistemul de securitate şi să ştii unde poţi instala sau nu camerele de supraveghere wireless, de interior sau de exterior. Investiţia în sisteme de securitate de calitate este esenţială pentru a profita la maximum de efortul depus. 

DABSTORE are cea mai variată oferta de camere de supraveghere din România concepute pentru a supraveghea afacerea sau reşedinţa. Indiferent dacă vei dori o cameră dom cu viziune nocturnă în infraroşu pentru supravegherea interioară, o camere da supraveghere de exterior sau o cameră de supraveghere wireless, aici o vei putea găsi. De asemenea, DABSTORE te poate ajuta să îţi personalizezi sistemul de securitate şi să te informezi în legătura cu instalarea camerelor de supraveghere, astfel încât să fii sigur că eşti în concordanţă cu prevederile legale. 


Ce nota merita acest Articol:
Marius

Marius - Bucuresti, 30 ani

Am terminat Facultatea de Informatica in Bucuresti, si am continuat sa ma specializez in domeniul IT urmand si un Master pe acest profil. Cel mai mult imi place sa invat lucruri noi si sa fiu mereu in pas cu noile tehnologii in acest domeniu. Hobby-urile mele sunt baschetul, plimbarile in natura. In momentul de fata, sunt specialist IT, si incerc sa aprofundez pe cat de mult posibil acest domeniu, fiind in permanenta informat, pentru a deveni un profesionist. 

Nu sunt Comentarii la Camerele de supraveghere sunt obligatorii sau nu?

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×