Cancerul de sân: Ce trebuie să știi

Cancerul de sân: Ce trebuie să știi

Cancerul de sân este una dintre cele mai comune forme de cancer, în special în rândul femeilor. Chiar dacă acesta nu poate fi prevenit, cunoașterea factorilor de risc și a simptomelor de mai jos, pot ajuta la detectarea precoce a bolii. Acest lucru poate face diferența în tratarea cancerului și, de asemenea, în recuperarea completă. Iată ceea ce trebuie să știți despre cancerul de sân.

Ce este cancerul de sân?

Cancerul de sân este o afecțiune malignă cauzată de creșterea necontrolată și anormală a celulelor sânului. Aceste celule se răspândesc apoi în țesutul sănătos al sânului sau în alte organe. Cancerul de sân poate fi ereditar sau poate fi cauzat de expunerea la anumite tipuri de radiații sau factori.

Ce cauzează cancerul de sân?

Există mai multe cauze posibile pentru cancerul de sân. Multe dintre acestea se pot referi la stare generală a sănătății și medicamentele luate sau la stilul de viață al pacientului. Iată câteva dintre principalele cauze care contribuie la apariția cancerului de sân:

• Varsta: Cancerul de sân este mai frecvent la femeile mai în vârstă.

• Antecedente de cancer: O persoană care are istoric familiar cu cancerul de sân prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala.• Greutatea corporală mare: Studiile au aratat ca persoanele care sunt supraponderale sau obezi au un risc mai mare de a face cancer mamar.

• Lisierea sânilor: Utilizarea abuzivă a periuței de sâni reduce fluxul natural de sânge și poate cauza inflamarea țesuturilor și crește riscul de a dezvolta cancer de sân.

• Fumatul: Țigările conțin substanțe chimice care pot cauza dezvoltarea cancerului. Există dovezi că fumatul poate crește riscul de cancer de sân.

• Exerciții: O cercetare recentă sugerează că persoanele care fac exercițiu fizic moderat și constanți sunt mai puțin susceptibile la cancerul de sân.

• Medicamente: Unele medicamente pot cauza risc crescut de cancer de sân. Acestea includ medicamentele care conțin hormoni, cum ar fi estrogenul sau progesteronul.

Simptomele cancerului de sân

Simptomele care indică prezența cancerului de sân pot varia în funcție de tipul de cancer de sân și stadiul în care se află boala. Principalele simptome ale cancerului mamar sunt următoarele:

• Modificări în mărimea și forma sânului sau în piele.

Tot ce trebuie să știți despre planurile de dietă de top Te-ar putea interesa si: Tot ce trebuie să știți despre planurile de dietă de top

• Piele care începe să se încrețească sau să se decojească în apropierea mamelonului.

• Fluxul de sân anormal sau sângerând.

• Piele roșie sau încrețită.

• Umflarea unui singur sân.

• Markeri cutanate dure care sunt simțite atunci când sunt palpate sânii.

Felul în care este diagnosticat cancerul de sân

Cancerul mamar pot fi detectat prin mamografie, ultrasunete sau biopsie. La realizarea acestor teste, medicii pot evalua celulele canceroase pentru a determina tipul cancerului și extinderea acestuia.

Mamografia: Acest test se face prin folosirea radiațiilor X pentru a obține imagini ale țesuturilor mamare. Aceste imagini pot arăta în modul cel mai în detaliu structurile interne ale sânului. Un radiolog va examina aceste imagini pentru a decide dacă este necesară o biopsie.

Ultrasunete: Ultrasunetele mamare se folosesc de obicei în cazurile în care mamografia nu este suficientă pentru a diagnostica cancerul mamar. Acest proces folosește ultrasunete pentru a face imagini ale țesuturilor mamare. Ultrasunetele pot arăta abcese și tumori la mărimea, forma și poziția lor.

Biopsia: Biopsia este procesul prin care se ia o probă de celule sau țesut pentru a fi examinată la microscop. Acest test poate ajuta medicii să determina dacă există celule canceroase în țesutul respectiv.

Tratamentul cancerului de sân

Tratamentul cancerului de sân variază în funcție de stadiul cancerului și de alte condiții de sănătate. Medicii pot recomanda una sau mai multe din următoarele tratamente:

• Terapia hormonala: Acest tratament se folosește pentru a bloca efectul unor hormoni asupra celulelor canceroase.

• Chimioterapia: Acest tratament se referă la administrarea de medicamente care pot distruge celulele canceroase de pe întregul corp.

• Radioterapia: Radiația se folosește pentru a distruge celulele canceroase și pentru a reduce riscul de recidivă a bolii.

• Intervenția chirurgicală: Chirurgia se folosește pentru a elimina țesutul canceros. Se poate face mastectomie sau chirurgie parțială pentru a extirpa țesutul afectat.

• Imunoterapia: Acest tratament se referă la folosirea unor medicamente care stimulează sistemul imunitar pentru a distruge celulele canceroase.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Cancerul de sân: Ce trebuie să știi

Raspunde corect la intrebarea:
Ce culoare are cerul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×