Cand Cade Pastele In 2020 | Traditii Si Superstitii

cand cade pastele

Pastele este sarbatoarea invierii lui Iisus din mormant in a treia zi dupa rastignirea lui. Pastele este profetia implinita a lui Mesia, care va fi persecutat, va muri pentru pacatele noastre si va invia in a treia zi. Conform Noului Testament, Pastele cade la trei zile dupa moartea lui Isus pe cruce.

Saptamana care duce pana la Paste se numeste Saptamana Sfanta sau „Saptamana Patimilor” si include Duminica Floriilor (ziua in care Isus a intrat in Ierusalim ), Joia mare („Cina cea de Taina” unde Iisus s-a intalnit cu discipolii sai) si Vinerea Mare (cand Isus va fi rastignit pe cruce).

Cand Cade Pastele In 2023

Sensul Pastelui este victoria lui Isus Hristos asupra mortii. Invierea Sa simbolizeaza viata eterna care se acorda tuturor celor care cred in El. Daca El nu ar fi inviat din morti, daca El ar fi murit si nu ar fi inviat, El ar fi fost considerat doar un alt invatator sau Rabin. Cu toate acestea, invierea Sa a schimbat toate acestea si a dat dovada finala si irefutabila ca El a fost cu adevarat Fiul lui Dumnezeu si ca El a cucerit moartea o data pentru totdeauna.

Cand Cade Pastele Ortodox

In Romania, pastele ortodox cade pe data de 19 aprilie 2023. Data Pastelui ortodox se schimba in fiecare an. Sarbatoarea Pastelui are loc in prima duminica dupa aparitia lunii pline, in urma echinoctiului de primavara. Biserica Ortodoxa se raporteaza la echinoctiul de primavara dupa calendarul iulian (pe stil vechi). Perioada este sinonima cu o serie de sarbatori menite sa comemoreze invierea lui Iisus Hristos. Slujbele bisericesti, decorarea oualor, si mesele traditionale sunt parti tipice ale sarbatorii.Cand Cade Pastele Catolic

Pastele catolic in Romania cade pe data de 12 aprilie 2023. Biserica Romano-Catolica marcheaza intotdeauna Pastele in prima duminica care urmeaza prima luna plina a echinoctiului de primavara si se raporteaza la echinoctiul de primavara dupa calendarul gregorian. Prin urmare, data se schimba in fiecare an si se incadreaza in orice zi intre 22 martie si 25 aprilie. Pastele este cea mai mare sarbatoare din biserica catolica, deoarece este finalizarea saptamanii sfinte care se incheie cu invierea lui Isus. 

Cand a inceput Pastele?

Primii crestini au sarbatorit invierea in ziua de paisprezece a lui Nisan (martie-aprilie a noastra), data Pastelui evreiesc. Zilele evreilor erau socotite de seara pana seara, asa ca Isus a sarbatorit Ultima Cina in seara Pastelui si a fost rastignit ziua Pastilor. Primii crestini care au sarbatorit Pastele s-au inchinat lui Isus ca Mielul Pastelui si Mantuitorul.

5 accesorii care pot fi utile unui creator de conținut Te-ar putea interesa si: 5 accesorii care pot fi utile unui creator de conținut

Pastele este o sarbatoare foarte semnificativa in cadrul crestinismului si este fundamentul credintei crestine. Isus, Fiul lui Dumnezeu, a implinit profetia si prin moartea sa, a dat darul vietii vesnice din cer celor care cred in moartea si invierea Lui.

Totusi, Pastele nu a simbolizat intotdeauna invierea lui Hristos din morti, iar sensul Pastelui a fost cu totul altul decat ceea ce crestinii sarbatoresc astazi.

Originea pagana a "Pastelui"

Ziua de sarbatoare a Pastilor a fost mai intai o sarbatoare pagana de reinnoire si renastere. Sarbatorita la inceputul primaverii, a onorat zeita pagana Eastre. Cand primii misionari au convertit sasii la crestinism, sarbatoarea, deoarece a cazut in jurul aceluiasi timp cu pomenirea traditionala a invierii lui Hristos din morti, a fost contopita cu sarbatoarea pagana si a devenit cunoscuta sub numele de Paste. Sensul Pastelui a fost schimbat si pentru a reflecta noua sa orientare crestina.

Astazi, sensul Pastelui, pentru milioane de crestini, este acela de a onora si recunoaste invierea lui Isus Hristos din morti, si promisiunile Sale glorioase ale vietii vesnice pentru toti cei care cred in El.

Traditii si superstii de Paste

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori religioase din Romania. Multe biserici au slujbe speciale de Pasti. Familiile si prietenii se aduna pentru un pranz sau o cina de Paste, unde mesele includ:

  • Carne de miel, inclusiv drob.
  • Pasca, un tip special de Cozonac.
  • Oua vopsite. Culorile utilizate sunt rosu, galben, albastru, verde si negru. Ouale pictate si decorate se mai numesc si „oua incondeiate”, „oua impiestrite” sau „oua inchiestrite”, in functie de regiune.
  • Se obisnuieste sa se ciocneasca ouale in timpul Pastelui si se crede ca oamenii care ciocnesc ouale se vor vedea din nou dupa moarte.

In traditia ortodoxa, inceputul marii sarbatori este marcat de cele 40 de zile de post, in care oamenii comemoreaza evenimentele care au dus la Inviere. Fie ca este hrana, credinta sau superstitie, ca orice mare eveniment crestin, Pastele este inconjurat si de obiceiuri mostenite din cele mai vechi timpuri, care s-au perpetuat prin generatii, pentru a obtine bogatie si sanatate in casa.

Cum îți reorganizezi garderoba la începutul iernii Te-ar putea interesa si: Cum îți reorganizezi garderoba la începutul iernii

Joia Mare are o semnificatie importanta. Este dedicata pregatirii casei pentru ca sarbatoarea sa vina intr-un mediu curat. In aceasta zi, ouale sunt vopsite in rosu, simbolizand sangele Mantuitorului. In zilele noastre, ouale nu capata doar culoarea rosie, ci si galben, albastru sau verde, astfel incat masa de Paste sa fie mai colorata si mai vesela.

Vinerea Mare este mai ales pentru curatarea spirituala. Se spune ca persoana care posteste in aceasta zi sfanta va avea o casa din belsug si va fi ajutata de Dumnezeu in orice chestiune. Nu mancati nimic cu otet si urzici, pentru ca Iisus a fost batut cu urzici si i s-a dat sa bea otet. De asemenea, nu este indicat sa faci teme. Poti lasa in ziua urmatoare, sambata de Paste.

Ca si celelalte zile care preced Pastile, duminica de Paste este marcata si de diverse credinte populare. Un ritual consta, de obicei, in spalarea cu apa sfintita, un ou rosu pentru a aduce sanatate si forta, un ban de argint - simbol al bogatiei - si iarba verde, semn al prosperitatii in casa. De asemenea, se spune ca este bine ca primul ou sa fie ciocnit de capul familiei si sa fie mancat impreuna cu intreaga familie, astfel incat sa poata ramane mereu uniti.

Printre alte superstitii:

  • In timpul mesei de Paste este bine sa mananci mai intai un ou, deoarece se crede ca aduce sanatate pe tot parcursul anului;
  • Nu este bine sa dormi in duminica de Paste, deoarece restul anului vei fi somnoros sau vei avea ghinion;
  • Lumanarea de Paste trebuie pastrata in casa si aprinsa ori de cate ori apare ceva neplacut;
  • Daca pastrezi un ou rosu la 40 de zile dupa Paste si inca nu este putred sau prima persoana care intra in casa ta este un barbat, vei avea mult noroc pe tot parcursul anului;
  • Nasterea si moartea: Bebelusii nascuti duminica de Paste vor avea noroc toata viata, iar oamenii care mor in aceasta zi sunt scutiti de Judecata divina, sufletele lor mergand direct in Rai.

Ca orice alta sarbatoare, Pastele este despre reintalnirea cu cei dragi. Lasand obiceiurile deoparte, este important ca toti membrii familiei sa se adune in jurul mesei duminica, Ziua Invierii, ciocnind oua in timp ce rostesc „Hristos a inviat!” si „Adevarat a Inviat!”, sa lase grijile deoparte si sa celebreze Invierea.


Ce nota merita acest Articol:
Jojo. N

Jojo - Bucuresti, 31 ani

Am absolvit Facultatea de Relatii Internationale si in prezent ma ocup de creare continut pentru diverse site-uri dar si pentru mai multe magazine online. Locuiesc in Bucuresti, si asa cum am spus mai devreme, m-am specializat in Relatii Internationale, precum si in content writing. Cel mai mult imi place sa scriu despre noutati in materie de tehnologie, moda, beaurty, fashion. Imi place sa fiu la curent cu tot ce apare nou pe piata in aceste domenii. Printre hobby-urile mele se numara fitness-ul, calatoriile, cititul, dar si dansul. De-a lungul timpului am lucrat pentru evz.ro, kudika.ro, tendintemoda.ro. In prezent, am o experienta de peste 7 ani in content writing, si imi place foarte mult ceea ce fac.

Nu sunt Comentarii la Cand Cade Pastele In 2020 | Traditii Si Superstitii

Raspunde corect la intrebarea:
In ce an a fost revolutia din Romania?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×