Care este diferența dintre cheltuielile fixe și variabile?

Care este diferența dintre cheltuielile fixe și variabile?

Cheltuielile au devenit o parte importanta a afacerilor, a familiilor și chiar și a vieții personale. Fiecare persoană are nevoie sa faca cheltuieli și, uneori, este confuză când vine vorba despre cheltuielile fixe și variabile și despre diferențele acestora. Deși ambele tipuri de cheltuieli sunt necesare pentru a întreține standardul de viața, ele fiind esențiale pentru a obține un echilibru financiar sănătos, exista diferențe evidente între ele. Această diferențiere este importantă pentru a înțelege mai bine utilizarea controlată a resurselor financiare. În acest articol, vom discuta despre diferențele dintre cheltuielile fixe și variabile și vom acorda atenție echilibrului optim între ele.

Ce sunt cheltuielile fixe și variabile?

Cheltuielile fixe și variabile sunt, în principal, concepte economice folosite pentru a gestiona finanțele. Ele se referă la două categorii distincte de cheltuieli care pot fi regăsite în orice buget.

Cheltuielile fixe sunt acelea care au un preț constant sau o rată fixă și invariabilă pentru persoane sau afaceri, într-o anumită perioadă de timp. Spre exemplu, chiria sau rată bancară, impozitele pe proprietarul casei, alte dări și taxe pe care le plătim lunar sau anual, diferite abonamente, toate apar ca cheltuieli fixe. Acestea pot, de asemenea, fi, de asemenea, cheltuieli de capital, cum ar fi cumpărarea unui vehicul sau a unei proprietăți.Cheltuielile variabile sunt costurile care pot fi variabile de la o lună la alta. Acestea pot include, de asemenea, mâncarea și alte articole de bază precum alimentele, îmbrăcămintea, produsele cosmetice trimestriale, religioase și culturale, abonamentele la divertisment, călătoriile, spa-urile, îngrijirea medicală și altele.

Diferențe cheie între cheltuielile fixe și variabile

Indiferent dacă sunt cheltuieli în scop personal sau pentru afaceri, este important să știm cu exactitate ce sunt cheltuielile fixe și variabile și care sunt diferențele între ele.

Iată câteva diferențe cheie între cele două tipuri de cheltuieli:

  1. Natura cheltuielilor: Cheltuielile fixe sunt costuri regulare, care sunt constante sau regulate pe o perioadă de timp. Acestea sunt necesare pentru a furniza servicii bazate pe acestea sau pentru cumpărarea de bunuri. De exemplu, plăți pentru chirie, utilități și taxe. Pe de altă parte, cheltuielile variabile sunt cheltuieli ce variază de la lună la lună, cum ar fi alimentele, benzina și plata la sută pentru produsele cumpărate.

    Ce este o declarație de profit și pierdere? Te-ar putea interesa si: Ce este o declarație de profit și pierdere?
  2. Prețul cheltuielilor: Prețul cheltuielilor fixe rămâne aproximativ același pe o perioadă de timp, în timp ce prețul cheltuielilor variabile se poate schimba artificial sau în funcție de volumul de produse achiziționate.

  3. Etapa de executie: Cheltuielile fixe sunt necesare în orice stadiu de planificare, producție sau distribuție, indiferent de profitabilitate sau stadiul de vânzare al produselor și serviciilor. Pe de altă parte, cheltuielile variabile sunt incluse doar când sunt necesare.

  4. Necesitatea acestora: Cheltuielile fixe sunt acele cheltuieli necesar pe care o persoană sau companie trebuie să le asume la sfârșitul fiecărei luni, în timp ce cheltuielile variabile sunt cheltuieli optionale și pot fi oprite dacă există anumite schimbări în stilul de viața sau cu privire la obiectivele unei organizații.

  5. Tip de cheltuieli: Cheltuielile fixe pot fi cheltuieli de capital sau de exploatare. De exemplu, cumpărarea unei proprietăți sau aechipamentului ar fi cheltuieli de capital, în timp ce pensia și salariile sunt cheltuieli de exploatare. Cheltuielile variabile sunt adesea cheltuieli de exploatare.

Care este rolul cheltuielilor fixe și variabile?

Cheltuielile fixe și variabile au roluri și funcții importante atât pentru persoane, cât și pentru afaceri.

Atunci când vine vorba de persoane, ambele tipuri de cheltuieli sunt esențiale pentru a menține un echilibru financiar sănătos. Cheltuielile fixe sunt necesare pentru a susține stilul de viața și nevoile de bază. Acestea sunt atât cheltuieli în scop personal, cât și afaceri.

Cheltuielile variabile le oferă persoanelor opțiunea de a cheltui numai atunci când și cât este necesar. Acestea sunt, de obicei, opțiuni regulate sau frecvente, cum ar fi mâncarea și alte diferite produse de zi cu zi.

În ceea ce privește afacerile, cheltuielile fixe joacă un rol important în estimarea costurilor pe termen scurt sau mediu pe care compania le poate avea.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Care este diferența dintre cheltuielile fixe și variabile?

Raspunde corect la intrebarea:
In ce luna suntem?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×