Care este procesul de fabricare a ciocolatei?

Care este procesul de fabricare a ciocolatei?

Ciocolata se numără printre cele mai apreciate deserturi. Este un aliment fabricat la scară mare într-o varietate de sortimente, de la ciocolată cu lapte până la variante bio sau vegane. Gustul inconfundabil este oferit atât de ingredientele alese, cât și de procesul de fabricare. Tocmai de aceea, fiecare ciocolată are o aromă specială, mai ales cea produsă conform standardelor înalte de calitate, profesionalism și siguranță.

Te întrebi care sunt etapele care transformă boabele de cacao într-un deliciu aromat? Ei bine, există câteva activități care dau tonul experiențelor culinare inedite.

Etapeleprocesului de fabricare a ciocolatei


Ciocolata este fabricată dintr-un amestec diversificat de ingrediente. Însă, elementele de bază sunt boabele de cacao, de aici și gustul irezistibil. Procesul de fabricare a ciocolatei poate varia în funcție de producător, dar în general include următoarele etape:

 • Recoltarea și fermentarea boabelor de cacao - Boabele de cacao sunt recoltate din păduri tropicale și apoi fermentate timp de câteva zile pentru a îmbunătăți aroma și gustul. Arborele de cacao se găsește cu precădere pe teritoriul Americii Latine.
 • Uscarea și prăjirea boabelor de cacao - Boabele de cacao sunt apoi uscate la soare sau în cuptoare și prăjite pentru a elibera aromele și a reduce amărăciunea.
 • Măcinarea boabelor de cacao - Boabele prăjite sunt apoi măcinate într-un malaxor, care le transformă într-o pastă densă numită ciocolată lichidă.
 • Amestecarea și rafinarea - Ciocolata rezultată este amestecată cu zahăr, lapte praf și alte ingrediente, cum ar fi vanilie sau nuci. Printr-un proces de măcinare fină se obține o textură catifelată. Indiferent că alegi  ciocolată cu lapte sau cu fructe uscate, te vei bucura de o experiență completă.
 • Temperarea - Ciocolata este încălzită și răcită în mod repetat pentru a-i oferi o textură lucioasă și un aspect uniform. De asemenea, procedeul este aplicat pentru a preveni formarea de cristale de zahăr.
 • Turnarea și răcirea - Mai apoi, este turnată în forme și răcită pentru a-i permite să se solidifice și să capete forma dorită. În funcție de producător, se folosesc variante care mai de care mai diverse, pentru a conferi produsului final un plus de personalitate.
 • Ambalarea - Ciocolata solidificată este apoi ambalată și pregătită pentru livrare. Magazinele specializate în producerea artizanală a ciocolatei sunt cele care pun preț pe oferirea de experiențe complete. Pralinele sau tabletele de ciocolată sunt integrate în cutii speciale, spațioase și ușor de transportat.

Ingrediente diverse folositepentruprincipalelesortimente de ciocolatăIdei de Tatuaje | Peste 450 + Poze Din Care Te Poti Inspira Te-ar putea interesa si: Idei de Tatuaje | Peste 450 + Poze Din Care Te Poti Inspira


Există o varietate de tipuri de ciocolată, care diferă în funcție de proporțiile definitivate, gradul de procesare și de ingredientele utilizate.

Iată câteva dintre cele mai comune ingrediente utilizate pentru diferitele tipuri de ciocolată:

 • Ciocolată neagră - Ciocolata neagră este fabricată dintr-un amestec de boabe de cacao și zahăr. Nu integrează lapte sau alte ingrediente și are un conținut ridicat de cacao, de obicei între 70% și 99%. Uneori se mai adaugă vanilie sau alte arome pentru a îmbunătăți gustul.
 • Ciocolată cu lapte - Ciocolata cu lapte conține boabe de cacao, lapte praf, zahăr și alte ingrediente. Comparativ cu ciocolata neagră, este o variantă mult mai dulce și mai cremoasă.
 • Ciocolată albă - Chiar dacă nu mulți o consideră a fi un sortiment veritabil,  ciocolata albă este produsă în mod autentic, din boabele arborelui de cacao. Totuși, nu se folosește pudră de cacao, ci doar lapte, unt și zahăr.
 • Ciocolată cu nuci - Unele tipuri de ciocolată pot fi amestecate cu diferite soiuri de nuci, cum ar fi migdale, alune sau nuci de macadamia. Ingredientele pot fi adăugate întregi sau măcinate și îmbunătățesc gustul și textura ciocolatei.

Etapele de producție și fabricare a ciocolatei diferă semnificativ de la un producător la altul.

Nu ezita să-i alegi pe cei care pun accent pe importanța calității și a siguranței!


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Care este procesul de fabricare a ciocolatei?

Raspunde corect la intrebarea:
Ce culoare are cerul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×