Care sunt chimicalele din creier si cum functioneaza?

Care sunt chimicalele din creier si cum functioneaza?

Creierul conține o multitudine de substanțe chimice care ajută la transmiterea informațiilor între celulele nervoase, reglează starea de spirit, comportamentul și funcțiile cognitive. Iată câteva dintre cele mai importante chimicale din creier și rolurile lor:

 1. Neurotransmițători:

  • Dopamină: Implicată în recompensă, motivație și plăcere. Un dezechilibru al dopamină poate fi legat de afecțiuni precum schizofrenia sau boala Parkinson.
  • Serotonină: Reglează starea de spirit, apetitul și somnul. Un dezechilibru poate fi asociat cu depresia.
  • Acetilcolină: Implicată în memoria și învățarea. Un dezechilibru poate contribui la boala Alzheimer.
  • GABA (acid gamma-aminobutiric): Principalul neurotransmițător inhibator în creier, care ajută la reducerea activității neuronale. Este implicat în anxietate și tulburări de somn.
  • Glutamat: Principalul neurotransmițător excitator în creier. Un exces de glutamat poate fi toxic pentru celulele nervoase.
 2. Hormoni:

  • Cortizol: Hormonul stresului, care este eliberat în situații de tensiune sau pericol.
  • Melatonină: Reglează ciclul somn-veghe.
  • Oxitocină: Cunoscută ca "hormonul dragostei", este legată de atașament și relații sociale.
 3. Peptide:

  • Endorfine: Ajută la gestionarea durerii și la producerea sentimentelor de euforie.
 4. Alte substanțe chimice:

  • Adenozină: Se acumulează în creier pe parcursul zilei și contribuie la sentimentul de somnolență.
  • Anandamidă: Acesta este un neurotransmițător care interacționează cu receptorii canabinoizi din creier și este legat de starea de bine.

Mecanismul de funcționare a acestor chimicale este complex și implică eliberarea lor de către celulele nervoase, legarea de receptori specifici pe alte celule nervoase și modificarea activității celulelor nervoase țintă. De exemplu, atunci când un neurotransmițător se leagă de receptorul său, acesta poate excita sau inhiba celula nervoasă țintă, determinând-o să transmită sau să oprească transmiterea unui semnal.Aceasta este doar o prezentare sumară a chimicalelor din creier și a rolurilor lor. Creierul este un organ extrem de complex, iar funcționarea sa exactă este încă subiect de cercetare.


Dopamina este un neurotransmițător esențial pentru numeroase procese cognitive și comportamentale din organism. Iată câteva aspecte cheie despre dopamină:

 1. Funcții principale:

  • Recompensă și plăcere: Dopamina este eliberată în anumite părți ale creierului în răspuns la recompense, cum ar fi mâncarea sau interacțiunile sociale. Acest lucru ne face să ne simțim bine și ne motivează să repetăm comportamentele care au dus la eliberarea de dopamină.
  • Motivație: Dopamina joacă un rol în determinarea efortului pe care suntem dispuși să-l depunem pentru a obține o recompensă.
  • Mișcare: Dopamina este crucială pentru coordonarea mișcărilor fine. O deficiență de dopamină în anumite părți ale creierului poate duce la simptomele bolii Parkinson.
  • Reglarea stării de spirit: Dezechilibrele de dopamină pot fi asociate cu stări depresive sau maniacale.
 2. Eliberarea de dopamină:

  Cele mari greșeli de dietă care sunt ușor de evitat Te-ar putea interesa si: Cele mari greșeli de dietă care sunt ușor de evitat
  • Dopamina este produsă în anumite părți ale creierului, cum ar fi substantia nigra și aria tegmentală ventrală. Odată produsă, dopamina este stocată în vezicule mici până când este eliberată în sinapse (spațiile dintre neuroni) în răspuns la anumite semnale.
  • După eliberare, dopamina se leagă de receptori specifici pe celulele nervoase adiacente, transmitând astfel un semnal. După ce a transmis semnalul, dopamina este recaptată în neuronul de origine sau este descompusă de enzime.
 3. Dezechilibre de dopamină:

  • Nivele prea mari de dopamină în anumite părți ale creierului pot fi asociate cu stări precum schizofrenia.
  • Nivele scăzute de dopamină în zona creierului responsabilă de mișcare pot duce la simptomele bolii Parkinson.
  • Anumite medicamente și droguri pot crește sau scădea nivelul de dopamină, ceea ce poate avea diverse efecte asupra comportamentului și stării de spirit.
 4. Dopamina și dependența:

  • Unele droguri, cum ar fi cocaina și metamfetamina, pot crește semnificativ nivelul de dopamină în creier, ceea ce produce un sentiment de euforie. Cu toate acestea, utilizarea repetată a acestor droguri poate afecta capacitatea naturală a creierului de a produce dopamină sau de a răspunde la ea, ducând la dependență.

Este important de menționat că, deși dopamina este adesea numită "hormonul fericirii", este doar una dintre multele substanțe chimice din creier care afectează starea noastră de spirit și comportamentul. Rolul său exact și interacțiunile cu alte chimicale din creier sunt subiecte de cercetare continuă.

Dopamina este sintetizată în organism printr-o serie de pași biochimici. Iată un rezumat simplificat al acestui proces:

 1. Tirozină: Totul începe cu un aminoacid numit tirozină, pe care îl obținem din alimente. Tirozină pătrunde în celulele neuronale prin intermediul unor transportatori specializați.

 2. Conversia în L-DOPA: Odată intrată în neuron, tirozina este transformată într-o moleculă numită L-DOPA (dihidroxifenilalanină) prin acțiunea unei enzime numite tirozină hidroxilază. Aceasta este de fapt etapa limitatoare în sinteza dopaminei, adică viteza acestei reacții determină cât de repede poate fi produsă dopamina.

 3. Conversia în Dopamină: L-DOPA este apoi convertită rapid în dopamină printr-o altă enzimă numită DOPA decarboxilază (sau aromatic L-amino acid decarboxilază).

După sinteză, dopamina este stocată în saci mici numiți vezicule sinaptice, așteptând să fie eliberată în sinapse în răspuns la semnale neuronale. Odată eliberată, dopamina poate interacționa cu receptori specifici pe celulele nervoase adiacente pentru a transmite semnale.

Este demn de menționat că, după ce a transmis semnalul în sinapsă, dopamina este rapid recaptată sau descompusă pentru a preveni o stimulare prelungită. Enzimele responsabile pentru descompunerea dopaminei includ monoaminooxidaza (MAO) și catecol-O-metiltransferaza (COMT).

Anumiți factori, cum ar fi stresul sau medicamentele, pot influența producția, eliberarea sau descompunerea dopaminei, ceea ce poate avea diverse efecte asupra funcțiilor și comportamentului nostru.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Care sunt chimicalele din creier si cum functioneaza?

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face 5 ori 5?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×