Ce este berea artizanală și de ce merită să o încerci

Ce este berea artizanală și de ce merită să o încerci

Sursa: Unsplash

În ciuda faptului că berea artizanală se produce în cantități mici, ea a devenit un fenomen de masă, în special în ultimii ani. Acest lucru se datorează faptului că producătorii de bere artizanală au reușit să-și păstreze identitatea și autenticitatea, oferind consumatorilor o experiență mult mai personalizată și autentică decât berea industrială. Fabricată după rețete tradiționale și cu ingrediente naturale, această băutură este apreciată în special de persoanele care preferă să se concentreze pe aromă, gust și poveste. 

Dar ce este, de fapt, berea artizanală, care sunt cele mai apreciate stiluri și ce beneficii are pentru sănătate? Citește în continuare și vei afla răspunsuri la toate aceste întrebări. 

Ce este berea artizanală?

Definiția berii artizanale și a producătorilor săi s-a tot schimbat de-a lungul timpului, pe măsură ce industria a evoluat, de la „berea făcută manual și comercializată local, cu ingrediente și metode tradiționale, într-o fabrică mică” [1] la o succesiune de descrieri aprobate în 2006, 2007, 2010, 2014 și 2018 de către Asociația Berarilor din SUA. 

Cea mai recentă descriere consideră că o fabrică de bere artizanală trebuie să fie mică, independentă, să aibă aprobare de la Biroul pentru comerț și impozite pe alcool și tutun (TTB) și să producă bere.În prezent, în România se consideră bere artizanală berea produsă într-o mică fabrică independentă, în forma definită de Codul fiscal din 2015. 

Pentru a răspunde pe scurt la întrebarea „ce este berea artizanală”, într-o manieră care interesează cu adevărat un potențial consumator, vom spune astfel: este o băutură fermentată din apă, cereale, hamei, drojdie și alte ingrediente (fructe, ierburi, condimente, cafea, miere, vanilie, ciocolată), adeseori nefiltrată și nepasteurizată. 

Stiluri de bere artizanală

Există mai multe tipuri de bere artizanală, fiecare cu propriile sale caracteristici unice de gust și aromă. Iată câteva exemple comune de stiluri de bere artizanală:

  • India Pale Ale (IPA)

Este o bere amăruie, obținută prin utilizarea unei cantități mari de hamei. Aromele, culorile și concentrația de alcool variază în funcție de tipul ei. IPA englezească are o nuanță fructată, cea belgiană o aromă de pâine, gustul berii IPA West Coast este îndrăzneț, cu note tropicale, iar IPA New England este cremoasă și are un aspect tulbure. 

Ce este arta automatismului Istoria suprarealismului automatismului Te-ar putea interesa si: Ce este arta automatismului Istoria suprarealismului automatismului
  • Stout

Derivată din Porter, aceasta este o bere densă și aromată. Se obține prin fermentarea malțului prăjit și a hameiului. Oatmeal Stout se creează prin adăugarea de ovăz la malțul de orz și hamei, Milk Stout conține o cantitate mică de lactoză, iar Imperial Stout are o concentrație ridicată de alcool. 

  • Porter

Este o bere neagră, mai puțin densă decât stilul stout, cu note de ciocolată și cereale prăjite (English Brown Porter) sau cu aromă de fum și malț prăjit (Baltic Porter). 

  • Saison

Cu un mod de preparare similar celui pentru IPA, Saison este o bere de vară cu o aromă puternică și o spumă densă. 

  • Belgian Tripel

Este o bere belgiană cu grad ridicat de alcool, care are o culoare galbenă strălucitoare și o aromă puternică de miere și fructe.

Beneficii pentru sănătate

Consumul ușor spre moderat de bere artizanală poate fi asociat cu unele beneficii pentru sănătate, precum îmbunătățirea controlului zahărului din sânge sau reducerea riscului de demență și a bolilor cardiace [2]. De asemenea, un studiu din 2019 arată că interacțiunea dintre polifenolii prezenți în bere și microbiota intestinală ar putea avea un rol semnificativ în efectele pozitive pentru sănătate pe care pare să le ofere consumul moderat de bere [3]. Un alt studiu din 2020 sugerează prezența unor valori mai mari de fenoli, folat și activitate antioxidantă în berile artizanale, decât în cele ale marilor producători [4]. 

Ingredientele naturale, gustul distinct și varietatea stilurilor fac din această băutură o alegere potrivită pentru cei care doresc să încerce noi arome și experiențe autentice. Berea artizanală te poate surprinde la fiecare degustare cu arome inedite, pe care le poți aprecia printr-un consum responsabil.

Surse: 

[1] Cottone, Vince. Good Beer Guide : Breweries and Pubs of the Pacific Northwest : British Columbia, Washington, and Oregon. Seattle, Wa, Homestead Book Co, 1986.

[2] “Is Beer Good for You? Potential Benefits and Downsides.” Healthline, 24 Mar. 2020, www.healthline.com/nutrition/is-beer-good-for-you. Accessed 29 Dec. 22AD.

[3] Quesada-Molina, Mar, et al. “A New Perspective on the Health Benefits of Moderate Beer Consumption: Involvement of the Gut Microbiota.” Metabolites, vol. 9, no. 11, 9 Nov. 2019, p. 272, 10.3390/metabo9110272. Accessed 29 Dec. 2022.

[4] Bertuzzi, T., et al. “Targeted Healthy Compounds in Small and Large-Scale Brewed Beers.” Food Chemistry, vol. 310, Apr. 2020, p. 125935, 10.1016/j.foodchem.2019.125935. Accessed 29 Dec. 2022.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Ce este berea artizanală și de ce merită să o încerci

Raspunde corect la intrebarea:
Cate anotimpuri are anul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×