Ce este ceramica Raku? Explorați tehnicile ceramice Raku

Ce este ceramica Raku? Explorați tehnicile ceramice Raku

Ceramica Raku este una dintre cele mai vechi tehnici de arta ceramica asupra carora se lucreaza. A fost dezvoltata in Japonia, cu mai bine de 500 de ani in urma, ca urmare a interacțiunii culturale intre Japonia și China. Această tehnică de ceramica a devenit o arta recunoscuta care s-a extins in intreaga lume.

Ceramica Raku este un tip de ceramica finisata prin metoda de ardere rapida (denumite chiar Raku). In acest proces, obiectele ceramice sunt scoase din cuptor incins la o temperatura extrem de ridicata, apoi se improspateaza cu bucăți de frunze uscate. Acest procedeu oferă obiectelor ceramică Raku obiceiuri unice de chihlimbar si de viata.

Ce este Raku?

Raku este denumirea data, in Japonia moderna, metodei de finisare a oțelului si de ceramici in mod similar denumitei metode tradiționale de fabricare si de ars alte materiale cum ar fi foita, pictura si lemnul. In general, Raku inseamna multe feluri de tehnici de prelucrare prin arderea rapidă a materialelor specifice, care au mii de ani vechime.

Ce caracterizează ceramica Raku?

Ceramica Raku (also known as Japanese Raku) se caracterizează prin o paleta variata de culori vii, stralucitoare, mari striatii, striatii irizate sau suprapuneri de culori. Argintiul, verdele, chihlimbarul si albastrul sunt culorile finde ale Raku care simbolizează spiritul divin al bucuriei, al creativității si al spiritului liber.

Ceramica Raku are, de asemenea, o structura mai densa si mai groasa decat cea a altor produse ceramice. Unele dintre cele mai uimitoare tehnici ceramice Raku includ utilizarea chiar a luminii soarelui, pentru a oferi culorii obiectelor ceramice un ton si o luminozitate deosebita.Procesul de creare a ceramici Raku

Procesul de creare al ceramicii Raku se divizeaza in mai multe etape, in care fiecare etapa vine cu o importanta insemnata.

• Pre-arderea – Obiectele ceramice sunt prezidate in cuptorul obisnuit la o temperatura si viteza setate in prealabil de catre artist. Urmatorul pas consta in eliminarea obiectelor din cuptor si introducerea lor direct in bazinul de frunze uscate.

• Ardere – Obiectul ceramic este supus la arderea rapidă sau expunerea la temperaturi foarte mari pentru o perioada scurta. O metoda extrem de eficienta de a schimba structura ceramica, materialele pot fi arse intre 1300 – 1450 grade Fahrenheit.

• Inflamarea – Urmatorul pas presupune inflamarea obiectelor in mod rapid prin introducerea lor intr-un bazin cu frunze uscate, resturi de lemn sau cutii de carton. Acest lucru va provoca un foc mare si suplimentar de vopsea, facand obiectele sa capteze culoare chihlimbariu, spectaculoasă.

• Pre-racirea – Pre-racirea este un proces prin care se raceste obiectul ceramic in mod controlat si rapid. Se pot face mai multe incercari pentru a alege cel mai bun proces de pre-rarefiere si de racire a obiectului, deoarece aceasta afecteaza culoarea si textura obiectului finisat.

Ce este Frottage în artă? Exemple celebre de artă Frottage Te-ar putea interesa si: Ce este Frottage în artă? Exemple celebre de artă Frottage

• Curatarea – Acest pas crucial implica curatarea obiectului ceramic de cenusa fara spalare. Utilizand benzile metalice, obiectele trebuie sa fie curatate atent, astfel incat sa nu fie indepartate excesiv culorile sau sa fie afectat pigmentul obiectului ceramic.

• Racirea Ulterioara – In cele din urma, obiectul este lasat sa se raceasca natural in interiorul cuptorului, unde poate prelua pielea cristalizata.

Avantajele de a folosi ceramică Raku

Ceramica Raku aduce un plus de stralucire si culoare materialelor in mod special. Arta de ceramică Raku este recunoscuta pentru tehnicile sale exceptionale de finisare, care produc un design unic si durabil.

Iata cateva dintre beneficiile obtinerii artei si tehnicii ceramice Raku:

• Potrivirea perfecta – Procesul in care se realizeaza piesa ceramica, inclusiv pre-arderea, arderea, pre-racirea si racirea ulterioara, ofera un rezultat final foarte bine finisat.

• Durabilitate – Ceramica Raku ofera obiectelor durabilitate si rezistenta la lipire si crapare Intrucatse obiectele tehnice ceramice Raku sunt arse la calduri foarte ridicate.

• Design unic – Unicitatea lucrarilor ceramice se datoreazá faptului că fiecare piesa Raku este unica, fiecare textura, culoare sau stil fiind o piesa de colectie.

• Unicat – Opera de arta Raku nu poate fi reproduse in masa, oferind unicitate si bunatate produselor finisate.

• Dimensiune – Materialele ceramice Raku au intotdeauna o dimensiune si o forma ideale, prin care se deschide lumina si se creeaza umbre.

• Detaliile – Obiectele finisate Raku au urmatorul nivel de detalii si de finisare, care nu poate fi văzut în orice produs ceramic.

• Valoare – Ceramica Raku aduce un plus de valoare obiectului. Aceste obiecte sunt la fel de prețioase ca si alte piese de arta care nu pot fi reproduse.

Aplicarea tehnicii de ceramica Raku

Tehnica Raku se folosește in mai multe domenii. Este folosita pentru majoritatea produselor ceramice precum oale, vase sau rame, care pot fi folosite atat pentru decorarea lucrarilor de arta cat si pentru decorarea caselor.

Ceramica Raku se foloseste, de asemenea, pentru o multime de aplicatii, cum ar fi: sculpturi, obiecte de arta, tacamuri, oglinzi, recipiente decorative, bijuterii si chiar, pavele. Ceramica Raku mai poate fi folosita si in decorarea jeje lor si a detaliilor din arhitectura interioara.

In concluzie, tehnica ceramica Raku se aplica in urmatoarele domenii:

• Sculptura; • Arta; • Obiecte decorative


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Ce este ceramica Raku? Explorați tehnicile ceramice Raku

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face 5 ori 5?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×