Ce este expresionismul abstract? Expresie și vitalitate peste perfecțiune

Ce este expresionismul abstract? Expresie și vitalitate peste perfecțiune

Expresionismul abstract este un stil artistic modern care se concentrează pe expresia emoțiilor interioare și pe imaginația creatoare a artistului. Acest stil artistic este caracterizat prin distorsionarea, pictarea suprafețelor cu liniile și culorile care vibrează cu viață, departe de perfecțiunea simetrică și armonia clasică.

Expresionismul modern a fost rezultatul religiosității și al înlănțuirii Emoție-Expresie, ceea ce a făcut ca acest stil artistic să devină extrem de popular. Acest stil a fost deschizător de drumuri și a inspirat foarte mulți artiști să experimenteze liber și a oferit lumea artei o altă față. În arta sa, expresionismul abstrat prezintă motive abstracte, forme, culori și liniile care vibră cu viața și se stabilesc împreună pentru a forma o imagine unică.

Istoria Expresionismului abstract

Expresionismul modern a fost forma de expresionism abstrat și se îndreaptă înapoi la prima expresie pe care au pictat-o artiștii. Acest stil a început în anii 1900 cu pictura non-figurativă și prima estetica avangardă a lui Wassily Kandinsky. Acesta a pictat prima pictură non-figurativă numită "Composition VI" în 1910 și a marcat debutul unei noi eri în arta expresionistă.

Ulterior, un grup numeros de artiști au venit și au adoptat expresionismul abstract. În anii 1920, mulți artiști europeni, printre care se numără și Kandinsky și Piet Mondrian, au practicat stilul abstract-expresionist. În același timp, unii artiști moderni americani, printre care și Jackson Pollock, Willem de Kooning și Mark Rothko, au început să experimenteze în același domeniu.Caracteristici ale Expresionismului abstract

Expresionismul abstract abordează teme despre sentimentele și emoțiile interioare ale artistului. Acesta promovează imaginile care sugerează mai degrabă decât cele care descriu. Milioane de nuanțe, liniile în această formă de artă sunt importante pentru formarea unei imagini vii și vibrante. Expresionismul abstract oferă spectatorilor libertatea de a interpreta imagini și de a explora senzațiile pe care le aduc.

Altcaracteristică a acestei forme de artă este lipsa ornamentelor și a detaliilor fine. Artiștii se bazează mai multpe liniile și culorile lor pentru a împărtăși sentimentele pe care le surprind și le transmit. Aceștia se concentrează pe dimensiunea interioră a artei, evită detaliile care împiedică o apropiere tuturor spectatorilor.

De ce fiecare om este un artist? Te-ar putea interesa si: De ce fiecare om este un artist?

Toate culorile și liniile sunt folosite pe o scară foarte mare pe o pictură, ceea ce produce impresia de energie și vitalitate. Cerința în acest domeniu este să renunți la pretențiile de perfectiune clasică și simetrie în favoarea unei visualizări ce va reflecta mai bine trăirile emoționale și sentimentele.

Semnificația Expresionismului abstract

Expresionismul abstract reprezintă o formă liberă de artă expresivă, care își propune să ne apropie de latura emoțională a artistului. În același timp, această expresie artistică oferă spectatorului libertatea de a se conecta cu trăirile artistului individual și de a exersa liber interpretarea imaginilor.

Expresionismul abstract furnizează deasemenea o stimulent semiotic. Arta aceasta provocator nu doar acapareaza atentia spectatorului, trezindu-i nebunia si admiratia, ci ofera unului metalanguage pentru a discuta in interior personal si a oferi o amplificare a emoțiilor și sentimentelor interioare.

Practicienii aceastei forme de arta realizeaza picturile inconjoarate de emoții tumultuoase. Prin acceptarea lipsei de precizie a modelului realist, tehnica lor maestrului permite sa brodeze o lume peisagistica vitala si lirica fara de tăgăduială. Acest stil dichisit artistic oferă lumii o altă atitudine față de creativitate, care crează un tărâm al marilor posibilități.

Exemple de artiști Expresionismului abstract

• Wassily Kandinsky (1866-1944)

Kandinsky a fost pioneerul picturii non-figurative și a efervescenței cu expresionismul abstrat. Acesta a fost și unul dintre primii membri ai grupului „Der Blaue Reiter” din Germania și a lucrat pentru a îndeplini visul său de a crea o artă care să exprime sentimentele interioare. Creațiile sale experimentale și unice s-au dovedit a fi un punct de pornire pentru generații de artiști.

• Piet Mondrian (1872-1944)

Mondrian a fost cel care a creat conceptul de stil neoplastic cunoscut sub numele de "tablou suprem". Acesta a inventat conceptul de culori primare, forme geometrice simplificate și linii simplificate destinate să poată exprima emoții și sentimente interioare. Multe dintre picturile sale au fost redescoperite după moartea sa și au devenit realmente valoroase.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Ce este expresionismul abstract? Expresie și vitalitate peste perfecțiune

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face 5 ori 5?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×