Ce este inflația?

Ce este inflația?

Inflația poate fi un subiect complicat de înțeles, mai ales când este vorba despre economie. Cu toate acestea, este un concept fundamental atunci când vine vorba despre economia de piata moderna. În acest articol vom explica ce este inflația, de ce are loc si cum ne afecteaza.

Definiția Inflației

Inflația este un termen pe care l-ai auzit cu siguranță, dar la ce se refera? În mod simplu, inflația se referă la creșterea prețurilor produselor și serviciilor. De asemenea, se referă la scăderea puterii de cumpărare a unei monezi. Când apar inflația, cumpărătorii nu și-ar permite același volum de bunuri și servicii ca în mod normal.

Inflația este măsurată și estimată în funcție de costul bunurilor și serviciilor în piață. Acesta este motivul pentru care indicatorul de inflație (de obicei publicat o dată pe trimestru sau pe an) încearcă să capteze evoluția prețurilor la tot ce se găsește în piață, cum ar fi alimentele, cheltuielile legate de carburant, creditele ipotecare și produsele de consum.

Cauzele InflațieiExista mai multe factori ce pot provoca inflația:

• Când cererea depășește oferta, iar cererea boutique de marfuri sau servicii trece de ceea ce piața poate oferi, prețul bunurilor și serviciilor se va reduce. Acest lucru se numește inflație excesivă.

• O altă cauză poate fi schimbarea prețurilor materiilor prime, cum ar fi petrolul. Modificarea prețului materiilor prime influențează costurile producției și, astfel, prețul de vânzare final.

• Creșterea salariilor și a nivelului de viață poate avea un impact major asupra prețurilor bunurilor și serviciilor. Cu cât bani mai are o persoană de cheltuit, cu atât mai mult își poate permite și, astfel, prețurile produselor vor crește.

• Creșterea costurilor producției și a căldurii sunt, de asemenea, două cauze care pot ieși în evidență în creșterea prețurilor. Pe măsură ce producătorii și furnizorii cheltuiesc mai mult pentru a produce bunuri și servicii, vor distribui mai mult cost către cumpărători.

Care este diferența dintre cheltuielile fixe și variabile? Te-ar putea interesa si: Care este diferența dintre cheltuielile fixe și variabile?

Efectele Inflației

Exista mai multe efecte pe care inflația le poate avea asupra economiei și societății, cum ar fi:

• Cumpărătorii vor vedea scăzut puterea lor de achiziție. Cu cât prețul unui produs crește, cumpărătorii vor avea mai puțini bani disponibili pentru a plăti pentru aceste produse și servicii și, astfel, vor avea mai puține de cumpărat.

• Există și un efect important pe termen lung al inflației, care va afecta toată economia: alocațiile de resurse între sectoare și între regiuni. Odată ce inflația devine prea mare, ea va scoate în evidență probleme mai profunde în economie, cum ar fi deficitul de cont curent, rate scăzute de economisire pe termen scurt sau lipsa investițiilor străine directe.

Cum ne afectează Inflația?

Este firesc ca inflația să ne aibă pe toți întrebându-ne cum ne afecteaza. Bineînțeles, primul lucru pe care îl vom observa sau simți este scăderea puterii de cumpărare. Cu cât prețurile bunurilor și serviciilor sunt mai mari, cu atât mai puțini bani ne vor ajunge pentru a cumpăra aceleași lucruri.

Exista, de asemenea, un efect pe termen lung în care inflația devine o presiune asupra proprietarilor de afaceri și asupra angajaților care solicită creșteri salariale mai rapide, ca urmare a inflației. Acest lucru poate crea, de asemenea, presiune asupra bancii centrale de a crește ratele dobânzii, ceea ce poate afecta și alte sectoruri ale economiei, atât în ​​mod pozitiv, cât și negativ.

Inflația este un fenomen complex care afectează economia și toți cei implicați în ea. A devenit un subiect important pentru guverne și bănci centrale, care sunt responsabile pentru luarea deciziilor cu privire la acest fenomen și de stabilirea măsurilor adecvate. Aceste decizii pot avea un impact major asupra economiei în ansamblu și, în cele din urmă, asupra noastră. Deci, este important să înțelegem cum funcționează inflația și ce efecte are asupra noastră.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Ce este inflația?

Raspunde corect la intrebarea:
In ce luna suntem?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×