Ce este mișcarea de artă purism?

Ce este mișcarea de artă purism?

Mișcarea de artă purism, de asemenea cunoscută sub numele de purism, a devenit unul dintre cele mai puternice curente artistice din secolul al XX-lea. Acesta determină relația dintre arta și tehnologie, și a avut o influență distinctivă asupra artei moderne, de asemenea modernismului, sistemului de design și arhitecturii.

Mișcarea de artă purism a luat naștere ca un mod de a dezvolta arta și designul intelectual al veacului XX, în 1912. Acest curent a fost inițiat de către doi artiști francezi, Amédée Ozenfant și Charles-Édouard Jeanneret. Numele lor artestic s-a format din cuvintele latine, purum și înseamnă "puritate".

Purismul este un mod de a răspunde la complexitatea artistă a secolului al XX-lea, urmându-și propria itenaritate și metode specifice. A fost o mișcare revoluționară, oferind o anumită viziune a jocului dintre arta și tehnologia: simplitatea în loc de complexitate, elemente constructive în loc de expresivitate.

Principiile Purismului

La baza conceptului de Purism se află patru mari principii:

 1. Formele clare și geometrice - deoarece aceste forme sunt simple și se potrivesc cu măsurile lor constructive. Acestea pot fi aranjamente fizice reale sau formalizări abstracte și abstracte.

  
  
  
 2. Utilizarea cromatică a culorilor - arta purismului se axează pe opusuri cromatice, cu accent pe culori primare. Culorile primary vor fi utilizate în proporții egale și se vor contopii încrustări, contrasturi delicate și alte mijloace de expresie a culorii.

 3. Legătura dintre artă și tehnologie - purismul se concentrează pe a face artă din elemente constructive și simbolice în loc de amplificarea lor prin artificii și accesorii. Se axează pe descifrarea formelor ca mijloace excelente de a comunica.

 4. Prețuirea practicii tehnologice - aici, artiștii purism aduc în discuție lucruri cum ar fi tehnica de construcție, procesele de fabricare și principiile structurale, deoarece astfel de elemente sunt la fel de esențiale pe cât sunt frumusețea și furnizarea artelor și media.

Cum se manifesta Purism

Infiintarea si manifestarea purismului s-a realizează în mai multe moduri, asta incluzând o varietate de stiluri și forme de expresie.

Pictura - Una dintre principalele caracteristici alepicturilor purismului este linia dreaptă. Acest lucru permite artistului să se concentreze mai bine asupra schimbării în mecanica culorilor și a profunzimii, fiind un aspect cheie din designul pur.

Ce este arta persana? Istorie, arhitectura si caracteristici Te-ar putea interesa si: Ce este arta persana? Istorie, arhitectura si caracteristici

Sculptura - Sculptura purism se concentrează pe concept de "simplitate și puritate". Sculptorii adesea experimentează cu materiale noi și noi tehnici, de asemenea se axează pe liniile clare și pure, fără prea multe ornamente.

Design - Purismul se manifesta foarte bine și în designul interior, obiectelor și mobilei, pentru că aceasta pune accent pe funcționalitate și armonie a modelelor. De asemenea, designul mobilierului reflectă simetria și proportiile, pentru a crea relații vizuale specifice dintre piese.

Moda - Designul de moda purism se concentrează pe linii si forme simple, pune accent pe culori primare și - un element cheie în moda purismului - privilegiază picioarele abstrase.

Arhitectura - Purismul prezintă o gamă largă de soluții arhitecturale, unele care se concentrează pe contur, altele care atrag atenția asupra detaliilor și asupra realizării obiectivelor funcționale. Arhitecții puriști se concentrează pe structurile solide, liniile curate și aspectele reale ale materiei.

Inspirația și influența

Infiintarea și manifestarea stilului Purism au fost exercerate de mulți artiști, iar anumite tendințe și caracteristici ale acestuia sunt puternic reflectate în industria produselor interioare, moda și arhitectură, de asemenea, în design industrial.

Printre cei mai influenți artiști care se inspiră din purism putem amintii de:

 • Le Corbusier - influent arhitect și designer
 • Kazimir Malevich - polarizatorul suprem al avangardei
 • Jean Cocteau - unul dintre cei mai versatili artiști al secolului al XX-lea
 • Wassily Kandinsky - pionerul artei abstracte și liderul avangardei
 • Piet Mondrian - pictorul originator al stilului de artă neoplastic

Purismul a fost unul dintre primele stiluri artistice moderne și a ajutat la fundamentarea întregii faune de curente artistice pe parcursul secolului al XX-lea. Acest curent a creeat bazele pentru soluțiile moderne de design și a oferit o nouă abordare în relația dintre artă și tehnologie. Purismul continuă și astăzi să înflorească, devenind unul dintre cele mai influente stiluri artistice din prezent.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Ce este mișcarea de artă purism?

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×