Ce este programarea bazată pe blocuri?

Ce este programarea bazată pe blocuri?

Programarea bazata pe blocuri este un mod amuzant si destul de usor de a invata bazele programarii copiilor sau incepatorilor. Este o aplicatie interactiva ce comprises din blocuri, care, conectate corect, creeaza program cu o functionalitate specifica, blocurile fiind inlocuirea codului traditional. Programarea bazata pe blocuri ofera sansa celor cu putine cunostinte de cod sa creeze programe si sa foloseasca tehnologia in procesul de invatare.

Ce este programarea bazata pe blocuri?

Programarea bazata pe blocuri este un mod modern si intuitiv de a invata principiile si structurile de baza ale programarii. Acesta inlocuieste codul cu codarea visuala si permita incepatorilor sa creeze jocuri, sa isi manipuleze datele si sa controleze hardware-ul si software-ul cu groupuri de blocuri.

Fata de alte metode, ce ofera descrierea limbajelor de programare ca pe un sistem cu reguli rigide, programarea bazata pe blocuri introduce conceptul de educational play, in care utilizatorii pot aranja blocuri si leaga ganduri asa cum ar face-o in lego.

Motivul principal pentru folosirea programarii bazate pe blocuri este simplitatea si usurinta cu care pot fi construite algoritmi si programe complexe. Limitele oricaruia din limbarile de programare nu sunt atat de limitate in cazul programarii bazate pe blocuri.

Beneficiile programarii bazate pe blocuri

Programarea bazata pe blocuri ofera un mod intuitiv de programare usor de invatat si de inteles. Programarea bazata pe blocuri ofera un mediu vizual si interactiv in care copii sau incepatorii pot sa exploreze tehnologia si sa invete concepte fundamentale. Acesta ofera o experienta distractiva, ofera usor acces la idei si concepte si evidentiaza logica programarii.Aplicatiile programarii bazate pe blocuri ofera in mod obisnuit categorii de blocuri si functii ce pot ajuta la construirea programului. Acestea includ atat blocuri pentru operatii in ambele sensuri (intrare/iesire) cat si blocuri pentru structuri de date si cicluri.

Printre principalele beneficii ale programarii bazate pe blocuri se numara:

_Incurajeaza explorarea si invatarea;

_Elimina lipsa de cunostiinte de cod;

_Constructii variate de program; _Constructii eficiente si simplificate;

_Permite testarea imediata a structurii si functionalitatii;

_Generare de produse profesionale de inalta calitate;

_Diverse capacitati de algoritme;

_Este usor de optinut ajutor dinamic din mediul educational;

_Mai multa comunicare si colaborare.

Dezavantajele programarii bazate pe blocuri

Programarea bazata pe blocuri poate fi o solutie eficienta de a invata programare, dar si aceasta are dezavantaje, in special in ceea ce priveste pregatirea avansata si expertiza in aceasta. Deoarece se construieste prin simplificarea conceptelor si operatiilor tehnice, exista limitari impuse oferind doar functionalitati bazate pe elemente induce o limitare a creativitatii si a cunostintelor.

De asemenea, construirea mecanismelor de programare complexe poate fi foarte greoaie si dificila sau poate necesita o combinatie de blocuri, ceea ce poate face dificila aplicarea logicii, fiind nevoie de mai multa atentie si preocupare.

Ingineria chimică este grea: Avantaje și dezavantaje Te-ar putea interesa si: Ingineria chimică este grea: Avantaje și dezavantaje

Aplicatii populare de programare bazata pe blocuri

Programarea bazata pe blocuri a devenit foarte populara in ultimii ani si a dezvoltat o gama larga de aplicatii care pot ajuta la invatarea programarii prezentata prin constructia de algoritmi si programare. Aceste sisteme generale de programare includ, printre altele:

_Scratch (MIT Media Lab): Scratch este o platforma de programare bazata pe blocuri gandita initial pentru copii si are grija sa ofere aceeasi experiente pentru fiecare incepator in programare.

_Snap! (Berkeley): Initial o varianta modificata a Scratch-ului Universirii Berkeley, Snap! include blocuri si obiecte suplimentare, alaturi de caracteristici noi, cum ar fi ciclurile, blocurile de functii si prelucrarea textului.

_Flowgorithm: Acorda atentie mai mare desenarii programului, pune accent pe cum sa te gandesti la solutii si se bazeaza pe pseudocod, ce ofera un plus in intelegerea programarii

_ Blockly (Google): Blockly este o aplicatie dezvoltata si oferita gratuit de Google. Aceasta prevede o intreaga lego-ca de blocuri pentru programmingul interactiv.

_Tickle App (KickStart Labs): Aceasta ofera un set de moduluri, temperaturi, miscari, lumini si voci ce pot fi ajustate si controlate prin programarea bazata pe blocuri.

_App Lab (Code.org): Diseenat pentru a invata programarea prin aplicatii, App Lab este proiectat pentru a oferi un mediu intuitiv si bun pentru inceput.

_Code.org: O aplicatie ce foloseste blocuri pe platforma drag-and-drop, ce permit incepatorilor sa aprofundeze rapid programarea.

Utilizarea programarii bazate pe blocuri

Programarea bazata pe blocuri poate fi folosita in orice mediu, fiind disponibila si pentru sisteme desktop si aplicatii mobile. Aceasta poate fi folosita la prototiparea asistata de calculator si poate permite prelucrarea de imagini, voice recognition, inregistrarea de date, monitorizarea hardware-ului si software-ului si multe altele.

Programarea bazata pe blocuri este foare utila in invatarea roboticii sau programarii robotilor deoarece poate fi folosita pentru a controla robotii si alte device-uri. De asemenea, este utila in construirea unor platforme de reglare a temperaturii si in masurarea si controlul umiditatii din aer. In plus, aceasta poate fi utilizata pentru a citi si a prelucra informatii din diverse surse, cum ar fi sensori.

Programarea bazata pe blocuri se bazeaza pe doua principii principale care sunt functii si variabile. Utilizarea variabilelor se poate face pentru a stoca informatii, facand navigarea prin cod si procesarea de date mai usor si mai eficient.

Programarea bazata pe blocuri este un mod modern si intuitiv de a invata programare, folosind codare vizuala si blocuri. Aceasta ofera utilizatorilor atat copii cat si adulţi, sansa de a creea programe, jocuri si aplicatii fara cunostinte elaborate de cod.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Ce este programarea bazată pe blocuri?

Raspunde corect la intrebarea:
In ce an a fost revolutia din Romania?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×