Ce este venitul disponibil?

Ce este venitul disponibil?

Venitul disponibil este un concept important pentru o economie modernă deoarece oferă o imagine goală asupra nivelului de trai al societății și contribuie la determinarea nivelului optim de cheltuieli guvernamentale și al poltiicii fiscale. În această privință se ia în considerare venitul disponibil al unei economii pe termen scurt și pe termen lung.

Venitul disponibil se referă la suma totală de venituri primite de locuitorii unei țări sau regiuni, înainte de deducerea impozitelor. Acesta poate fi compus din veniturile din salarii, dividende, dobânzi, transferuri guvernamentale, alocatii, pensii, remiteri și venituri din activități neagricole. Acesta poate fi considerat drept o sursă majoră de informații prin care se poate determina nivelul de trai al populației.

Știm cu toții că venitul totale (inclusiv venitul nenominal) diferă de la o persoană la alta în aceeași economie, motiv pentru care venitul disponibil reprezintă un concept important care schimbă persoana în analiza economică.

De ce se referă aceast concept la venitul disponibil si nu la venitul nominal?

În cazul veniturilor nominalnet, acesta sare în ochi contrariul venitului disponibil, care are unele consecințe și impozite asupra venitului brut. Mai exact, venitul disponibil reprezintă suma finală de bani pe care un consumator îl are în mână după ce a plătit impozite și retenții. Acesta reflectă mai bine și corect nivelul de trai al populației.Având în vedere că se referă mai degrabă la o statistică socială, și nu la statistica economică, venitul disponibil este un indicator extrem de puternic în determinarea nivelului de trai, bun oftice, educație, sănătate al popuației și ar trebui să fie luat în considerare la elaborarea de politici economice și sociale.

Care sunt efectele venitului disponibil asupra economiilor?

Venitul disponibil poate avea efecte pozitive și negative asupra economiei. Dintre cele pozitive, se remarca principalele șase efecte:

 1. Niveluri ridicate de consum: Atunci când un consumator are un nivel mai mare de venit disponibil, acesta va avea, de asemenea, o mai mare încredere în piață și în Economie și, în consecință, va cumpăra mai multe bunuri și servicii.

 2. Creșterea standardului de viață: O dată cu transferul de venituri de la o persoană la alta, venitul disponibil poate crește standardul de viață, contribuind la o mai bună calitate a vieții a populației.

  Ce este investiția ESG? Te-ar putea interesa si: Ce este investiția ESG?
 3. Dezvoltarea infrastructurii: Venitul disponibil poate contribui la dezvoltarea infrastructurii. Utilizarea energiei, transportul și telecomunicațiile sunt cele mai importante sectoare în care poate fi alocat venitul disponibil pentru repararea și modernizarea infrastructurii.

 4. Creșterea producției: O bună infrastructură contribuie la investiții și creșterea producției în diferite sectoare de activitate, care pot iniția un cerc virtuos stimulând încrederea investitorilor, competitivitatea și creșterea economică.

 5. Creșterea veniturilor: Construirea unui mediu favorabil pentru investiții private poate genera venituri la nivel național.

 6. Investiții în educație și sănătate: În întreaga lume, statele au investit în educație și în sisteme de sănătate, utilizând venitul disponibil al populației.

Cu toate acestea, venitul disponibil poate avea, de asemenea, consecințe negative asupra unei economii. Acestea inlude:

 1. O dispariție a aahicului economic: Într-o economie în care venitul disponibil este prea mare și consumatorii sunt prea încredereați, ei ar putea exercita presiunea asupra produselor lor preferate, care ar putea duce la escaparea resurselor în produsele ce nu sunt necesare.

 2. Lipsei de stimulente: În cazul în care venitul disponibil este prea mare, stimulentele, cum ar fi reducerea impozitelor și creditele, pot fi mai puțin attracative și, prin urmare, economia va fi lipsită de stimulente.

 3. Creșterea prețurilor: Uneori, când nivelul de trai crește, prețurile produselor își pot schimba tendințele crescând astfel infliatia.

 4. Encouragement of Innovation: Atunci când venitul disponibil este prea mare, putem vedea o lipsa de motivare pentru invenții noi și produse pe care le-ar putea cumpăra consumatorii.

 5. Determina un control fiscal rigid: În cazul în care venitul disponibil este prea mare, guvernele vor avea nevoie să puna în aplicare politici fiscale stricte pentru a-i controla pe cei care câștigă mai mult, pentru a aloca bugete adecvate de investiții și programe de ajutor financiar.

 6. Distribuirea dezechilibrată a veniturilor: Venitul disponibil și venitul totale diferențiază intre consumatorii, marile companii, etc.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Ce este venitul disponibil?

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×