Ce trebuie să știi despre balanită?

Ce trebuie să știi despre balanită?

Sursa foto: Shutterstock.com 

Balanita este caracterizată de inflamație în jurul penisului, mai exact la nivelul glandului penian și prepuțului. Este o afecțiune comună, care nu pune sănătatea în pericol. Totuși, lăsată netratată, se poate asocia cu unele complicații. 

Toate persoanele de sex masculin se pot confrunta cu această problemă la un moment dat, însă aceasta este mai frecventă la bărbații necircumcisi. Iată ce trebuie să știi despre balanită.

Simptomele balanitei

Balanita se manifestă, în primul rând, prin inflamarea și înroșirea capului penisului. De asemenea, zona poate fi dureroasă și poate prezenta prurit (mâncărimi) (1). 

Alte simptome ce pot apărea (1, 2):

  • durere la urinare;

  • secreție albă și groasă sub prepuț (pielea subțire care acoperă vârful penisului);

  • miros neplăcut în zona penisului;

  • sângerări în jurul prepuțului;

  • prepuț strâmt, care împiedică decalotarea penisului;

  • leziuni pe capul penisului.

Afecțiunea poate produce diferite complicații, cum ar fi apariția unor leziuni dure, albe (lichen scleros), cicatricilor sau ulcerațiilor (răni deschise) la nivelul penisului (2). Cauzele balanitei

Află despre balanita că poate avea atât cauze infecțioase, cât și cauze neinfecțioase (3).

Cel mai frecvent afecțiunea este cauzată de infecții fungice, cum ar fi Candida. Totuși, poate fi cauzată și de bacterii, cum ar fi cele care cauzează gonoree sau chlamydia. De asemenea, unii paraziți, cum sunt cei care produc scabie sau tricomoniaza, pot fi răspunzători de apariția balanitei (2, 3).

Unele infecții ale penisului pot fi favorizate de igiena precară. Un prepuț strâmt favorizează creșterea umidității, mediul umed fiind propice pentru fungi și bacterii (2). Alte infecții pot fi transmise pe cale sexuală, cum aste cazul gonoreei și tricomoniazei (2).

Printre cauzele neinfecțioase se numără (2, 3):

Balanita este mai des întâlnită la copiii sub 4 ani și la bărbații necircumciși. Fimoza, o afecțiune care împiedică decalotarea prepuțului, este un factor de risc important pentru balanită (3).

Cum se tratează balanita?

Este important să te adresezi medicului pentru un diagnostic și un tratament adecvat. Tratamentul este ales în funcție de cauza afecțiunii.

În primul rând, este nevoie de o bună igienă a zonei intime, utilizând produse de igienă fără substanțe iritante. În al doilea rând, penisul trebuie uscat bine după spălare, folosind un prosop curat.

Dacă este vorba de o infecție fungică, medicul îți va prescrie un unguent antifungic. Antibioticele sunt recomandate doar dacă este confirmată o infecție bacteriană. Medicul poate recomanda și unguente împotriva mâncărimilor și inflamației, cum ar fi cele cu corticosteroizi. 

În cazul prezenței unei infecții genitale este important ca partenera să efectueze investigații medicale și să fie tratată, la rândul său. 

Dacă este identificată o reacție alergică la medicamente, prezervative sau spermicide, medicul îți va recomanda alternative.

În cazurile de balanită recurentă și fimoză, acesta poate recomanda circumcizia, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea prepuțului. 

Prin urmare, balanita nu este o afecțiune îngrijorătoare, însă necesită diagnostic și tratament corespunzător, pentru a preveni complicațiile. Adresează-te medicului dacă prezinți simptomele balanitei! 

Referințe:

  1. Balanitis. 2022, www.nhs.uk/conditions/balanitis/. Accessed 17 Nov. 2022.

  2. Santos-Longhurst, Adrienne. “What to Know about Balanitis.” Healthline, Healthline Media, 28 Jan. 2022, www.healthline.com/health/balanitis. Accessed 17 Nov. 2022.

  3. Wray, Anton A, et al. “Balanitis.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 4 July 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537143/. Accessed 17 Nov. 2022.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Ce trebuie să știi despre balanită?

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×