Cele mai faimoase lucrări de Donatello

Cele mai faimoase lucrări de Donatello

Donatello este un sculptor renascentist italian a cărui carieră artistică și influență artistică a durat mai mulți ani. Considerat ca unul dintre cei mai buni sculptori din toate timpurile, operele sale se găsesc în muzee și alte clădiri de clasă mondială din întreaga lume. A fost în mare parte răspunzător pentru reunirea stilurilor tradiționale cu cele mai noi stiluri renascentiste și arhitecturale. Cunoscut pentru faptul că a creat primul bust modern din lume, lucrările sale au adus un changement complet în artă și arhitectură. În acest articol vom discuta cele mai faimoase lucrări de Donatello.

Donatello a fost un sculptor italian și unul dintre cei mai renumiți artiști ai Renascentismului. Exponatele sale, adesea îmbogățite cu elemente gothice și originale, au servit ca surse de inspirație pentru generațiile viitoare de artiști. Începând cu anii 1420, Donatello a creat o colecție impresionantă de sculpturi în bronz, teracotă și fildeș, care ocupă astăzi culoare în Fabrica de Artă din Florența, România și alte muzee de artă din întreaga lume. Să facem o plimbare în lumea artei și să începem cu cele mai cunoscute și celebre lucrări de Donatello.David

Donatello a început să lucreze la prima sa creație renascentistă, statuia lui David, în anul 1408. Această opera este considerată una dintre cele mai faimoase lucrări de Donatello și a servit ca sursă de inspirație pentru generațiile următoare de artiști. Statuia lui David prezintă un tânăr care poartă o armură și o coadă de sânge de leu. David stă pe un fel de capră, cu mâinile pe lance, într-o poziție agresivă. Lucrarea fiind customizată cu un număr mare de detalii, astfel încât să poată fi admirată și din perspectiva unei distanțe mici.

Marele Baldachin

Marele Baldachin de Donatello a fost realizat pentru catedrala San Lorenzo din Florența în anii 1441-1443. Acesta este un product complex, compus dintr-o varietate de personaje spânzurate de frumos sculptate, care figurau personajele și evenimentele Bibliei. Aceste figurine erau realizate într-un stil dramatic și ombrit. Lucrarea de Donatello este considerată ca fiind modelul pentru fonturile biblice din secolul 15 și 16.

Cele mai faimoase tablouri cu realism realizate vreodată Te-ar putea interesa si: Cele mai faimoase tablouri cu realism realizate vreodată

Geniul Florentin

Geniul Florentin reprezintă onoarea orașului Florența. Statuia a fost comandată de Domenica Ghinucci și sculptată de Donatello și Michelozzo în secolul al XV-lea. Lucrarea prezintă un uimitor personaj îmbrăcat în armură, ținând în mână o panoplie de arme: sabie, arc și lance. Acest lucru l-a făcut să fie una dintre cele mai uimitoare lucrări de Donatello. Armura este înfrumusețată cu statue bine sculptate și simboluri de artă.

Sacramentul

Sacramentul lui Donatello, sau Sacramentum, este o statuie de bronz realizată în anii 1450. Acesta prezintă un preot îmbrăcat într-o robă de prună și ține în mână o cruce de lemn. Accentul principal se concentrează asupra formei și structurii omului, aceasta fiind înfrumusețată cu detalii mici. Aceasta operă a fost detaliata și decorata cu o influenta stil gotic.

Erminia

Erminia este o statuie din bronz realizată de Donatello în anii 1453. Această statuie prezintă un personaj feminin care atinge peretele cu palma și își sprijină bărbia pe mâna sa stângă, prezentând un sentiment de suferință și tristețe. Personajul este îmbrăcat într-o rochie lunga de culoare neagră, sânii i se văd prin tăierea din haină și deja naturaleza sa feminină este reliefată de aspectul ei și mobilierul stilistic.

Crucea Hunyadi

Crucea Hunyadi este o statuie din bronz realizată de către Donatello și executată în anii 1447-1450 pentru a mărturisi eforturile lui Iancu de Hunedoara. Crucea reprezintă imaginea crucii creștine, înfățișând un înger stând cu capul plecat și două personagii care se agață de cruce. Sculptura este una dintre cele mai bine cunoscute lucrări de Donatello.

Statuia St. Mark

Statuia Sfântul Mark este o statuie realizata în anii 1411-1413, fiind cea mai veche dintre lucrările de Donatello. Prezintă un evanghelist care merge cu o lance, înfățișând victoria lui Dieu pentru omenire și preamărirea lui Isus Cristos. Realizata în stil renascentist izbitor, statuia prezintă persoana slăbită, dar cu totuși îndrăzneță, cu detalii precum faldurile maiestuoase ale vestiturii și a părului.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Cele mai faimoase lucrări de Donatello

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×