Top cele mai inteligente 10 animale din lume

Top cele mai inteligente 10 animale din lume

Inteligenta animala este greu de identificat deoarece „inteligenta” ia forme diferite. Exemple de tipuri de inteligenta includ intelegerea limbajului, auto-recunoasterea, cooperarea, altruismul, rezolvarea de probleme si abilitatile de matematica. Este usor sa recunosti inteligenta la alte primate, dar exista multe alte specii care pot fi mai inteligente decat crezi. Iata cateva dintre cele mai inteligente.

Corbi si corbi

Intreaga familie de pasari Corvid este inteligenta. Grupul include magpie, geai, corbi si corbi. Aceste pasari sunt singurele vertebrate non-primate care isi inventeaza propriile unelte. Corbii recunosc fetele umane, comunica concepte complexe cu alti corbi si se gandesc la viitor. Multi experti compara inteligenta corbului cu cea a unui copil uman de 7 ani.

Cimpanzeii

Cimpanzeii sunt rudele noastre cele mai apropiate din regnul animal, asa ca nu este surprinzator ca arata o inteligenta similara cu cea a oamenilor. Cimpanzeii modeleaza sulite si alte unelte, afiseaza o gama larga de emotii si se recunosc in oglinda. Cimpanzeii pot invata limbajul semnelor pentru a comunica cu oamenii.

Elefanti

Elefantii au cel mai mare creier dintre orice animal terestru. Cortexul creierului unui elefant are la fel de multi neuroni ca si creierul uman. Elefantii au amintiri exceptionale, coopereaza intre ei si demonstreaza constientizarea de sine. La fel ca primatele si pasarile, ele se joaca.Gorilele

La fel ca oamenii si cimpanzeii, gorilele sunt primate. Gorila pe nume Koko a devenit faimoasa pentru invatarea limbajului semnelor si ingrijirea unei pisici de companie. Gorilele pot forma propozitii originale pentru a comunica cu oamenii si pentru a intelege utilizarea simbolurilor pentru a reprezenta obiecte si concepte mai complexe.

Delfinii

Delfinii si balenele sunt cel putin la fel de destepti ca pasarile si primatele. La fel ca primatele, delfinii si balenele sunt mamifere. Un delfin are un creier mare in raport cu dimensiunea corpului sau. Cortexul creierului uman este foarte complicat, dar creierul unui delfin are si mai multe pliuri! Delfinii si rudele lor sunt singurele animale marine care au trecut testul oglinzii de constientizare de sine.

Porci

Porcii rezolva labirinturi, inteleg si afiseaza emotii si inteleg limbajul simbolic. Purceii inteleg conceptul de reflectie la o varsta mai mica decat oamenii. Purceii de sase saptamani care vad mancarea intr-o oglinda pot afla unde se afla hrana. In schimb, bebelusilor umani le ia cateva luni pentru a intelege reflectia. Porcii inteleg, de asemenea, reprezentari abstracte si pot aplica aceasta abilitate pentru a juca jocuri video folosind un joystick.

Care este cea mai populara limba din lume? Te-ar putea interesa si: Care este cea mai populara limba din lume?

Caracatite

Desi suntem cel mai familiarizati cu inteligenta altor vertebrate, unele nevertebrate sunt incredibil de inteligente. Caracatita are cel mai mare creier dintre orice nevertebrat, dar trei cincimi din neuronii sai sunt de fapt in bratele sale. Caracatita este singura nevertebrata care foloseste unelte. Se stia ca o caracatita pe nume Otto arunca cu pietre si pulverizeaza apa in luminile luminoase de deasupra acvariului sau pentru a le scurta.

Papagalii

Se crede ca papagalii sunt la fel de inteligenti ca un copil uman. Aceste pasari rezolva puzzle-uri si inteleg, de asemenea, conceptul de cauza si efect. Einsteinul lumii papagalilor este African Grey, o pasare cunoscuta pentru memoria sa uluitoare si capacitatea de a numara. Papagalii cenusii africani pot invata un numar impresionant de cuvinte umane si le pot folosi in context pentru a comunica cu oamenii.

Caini

Cel mai bun prieten al omului isi foloseste inteligenta pentru a relationa cu oamenii. Cainii inteleg emotiile, manifesta empatie si inteleg limbajul simbolic. Potrivit expertului in inteligenta canina Stanley Coren, cainele mediu intelege aproximativ 165 de cuvinte umane. Cu toate acestea, ei pot invata mult mai multe. Un border collie pe nume Chaser a demonstrat intelegerea a 1022 de cuvinte. O analiza a vocabularului sau a fost publicata in numarul din februarie 2011 al Behavioral Processes Journal .

Ratonii

Fabula lui Esop despre Corb si ulcior ar fi putut fi scrisa despre un raton. Cercetatorii de la USDA National Wildlife Center si de la Universitatea din Wyoming le-au dat ratonilor un ulcior cu apa care continea marshmallows si cateva pietricele. Pentru a ajunge la marshmallows, ratonii au trebuit sa ridice nivelul apei. Jumatate dintre ratoni si-au dat seama cum sa foloseasca pietricele pentru a obtine rasfat. Un altul a gasit pur si simplu o modalitate de a darama ulciorul.

Ratonii sunt, de asemenea, notoriu de buni la alegerea incuietorilor si isi pot aminti solutiile la probleme timp de trei ani.

Alte animale inteligente

Intr-adevar, o lista de zece animale abia atinge suprafata inteligentei animalelor. Alte animale care se lauda cu super-inteligente includ sobolani, veverite, pisici, vidre, porumbei si chiar gaini.

Speciile care formeaza colonii, cum ar fi albinele si furnicile, prezinta un alt tip de inteligenta. In timp ce un individ ar putea sa nu realizeze fapte grozave, insectele lucreaza impreuna pentru a rezolva problemele intr-un mod care rivalizeaza cu inteligenta vertebratelor.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Top cele mai inteligente 10 animale din lume

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×