Cele mai vechi 20 cladiri din lume

Cele mai vechi 20 cladiri din lume

Structurile antice au o semnificatie speciala in istoria umanitatii si pot arunca lumina asupra traditiilor arhitecturale, culturale si religioase ale civilizatiilor anterioare.

In functie de conservare, reconstructie si descoperiri arheologice, vechile structuri variaza. Cu toate acestea, pe baza inregistrarilor istorice si a cunostintelor actuale, urmatoarea este o lista a celor mai vechi 20 de cladiri din lume:

1. Gobekli Tepe

Gobekli Tepe, situata in sud-estul Turciei, este una dintre cele mai vechi cladiri artificiale din lume, datand intre 9600 si 7300 i.Hr.

Este alcatuita din mai multe incinte circulare de piatra, sau „inele”, in interiorul fiecarui inel sunt stalpi substantiali in forma de T sculptati meticulos cu reliefuri si simboluri animale.

Cladirea a fost folosita ca loc de adunare pentru oamenii antici pentru a participa la activitati comune, probabil legate de traditiile religioase sau simbolice.

2. Templele Megalitice din Malta

Templele Megalitice din Malta sunt o colectie de temple preistorice din piatra situate in Malta si Gozo, construite intre 3600 si 2500 i.Hr. si prezinta inalte abilitati de arhitectura si inginerie neolitica.

Blocuri masive de piatra, tavane elaborate cu corbele si sculpturi complicate disting aceste temple. Templele Megalitice din Malta au fost desemnate ca situri din Patrimoniul Mondial UNESCO, evidentiind valoarea lor globala exceptionala si importanta conservarii lor.

Sculpturile elaborate in piatra din temple infatiseaza animale, spirale si alte teme semnificative, dezvaluind perspective asupra traditiilor spirituale si culturale ale vechilor ocupanti.

3. Piramida Rosie

Piramida Rosie, numita uneori Piramida lui Sneferu, este o cladire preistorica magnifica ridicata in Dahshur, Egipt, intre 2575 si 2551 i.Hr. Ea reflecta o dezvoltare notabila a metodelor de construire a piramidelor in timpul Regatului Vechi, fiind a treia cea mai mare piramida din Egipt. Rafinamentul arhitectural poate fi observat in laturile netede, inclinate ale Piramidei si in pietrele rosiatice ale carcasei de calcar. Interiorul sau este plin de pasaje si camere elaborate, inclusiv o camera de inmormantare considerata locul suprem de odihna al faraonului Sneferu.In ciuda faptului ca este umbrita ocazional de Marea Piramida din Giza, Piramida Rosie este incredibil de semnificativa din punct de vedere istoric si cultural. Este o dovada a abilitatii arhitecturale si a importantei metaforice a piramidelor in cultura egipteana antica. Piramida Rosie captiveaza vizitatorii cu frumusetea ei de durata si semnificatia istorica, servind ca un monument al maretiei si priceperii ingineresti a Egiptului antic.

4. Marea Piramida din Giza

Marea Piramida din Giza este cea mai mare si cea mai veche dintre cele trei piramide din complexul Egipt din Giza, care a fost construita ca mormant pentru faraonul Khufu intre 2580 si 2560 i.Hr.

Piramida este o minune inginereasca cu proceduri precise de constructie si numeroase pasaje interioare care evidentiaza abilitatile avansate de constructie si valoarea culturala ale Egiptului antic. Fiind una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, Marea Piramida din Giza continua sa inspire uimire si curiozitate.

5. Piramida lui Djoser

Piramida lui Djoser (Piramida in trepte) este o realizare arhitecturala spectaculoasa din Saqqara, Egipt, care simbolizeaza tranzitia de la morminte in stil mastaba la piramide.

Marele arhitect Imhotep a creat piramida intre 2667 si 2648 i.Hr. in timpul domniei faraonului Djoser.

6. Templele Tarxien

Templele Tarxien au fost construite in aproximativ 2500 i.Hr. in Malta si au cuprins patru monumente megalitice care alcatuiesc complexul templului, decorate cu sculpturi si figuri elaborate.

10 oameni interesanti din revolutia americana Te-ar putea interesa si: 10 oameni interesanti din revolutia americana

Templele au servit probabil ca locatii pentru ceremonii si ritualuri religioase, luminand poporul neolitic din credintele si obiceiurile religioase din Malta.

7. Mohenjo-Daro

Mohenjo-Daro a fost unul dintre cele mai mari orase ale civilizatiei istorice din Valea Indusului si este situat in Pakistanul modern si a fost creat in jurul anului 2500 i.Hr. Avea case cu mai multe etaje, drumuri atent proiectate si sisteme complexe de drenaj atunci cand era in plina floare.

Majoritatea structurilor din Mohenjo-Daro au fost facute din caramida si utilizate pentru diverse functii rezidentiale, comerciale si publice. Designul urban sofisticat al orasului si infrastructura complexa au iluminat organizarea oamenilor din Valea Indusului si capacitatea de crestere a societatii.

8. Palatul Knossos

Vechea civilizatie minoica este legata de Palatul Knossos, aflat pe insula greceasca Creta. Minoicii l-au folosit ca centru politic, guvernamental si cultural dupa ce a fost construit in 1900 i.Hr.

Palatul are curti enorme, pasaje intortocheate si picturi murale frumoase. Ruinele Palatului Knossos ofera o fereastra catre designurile arhitecturale sofisticate, eforturile creative si organizarea sociala complicata a minoicilor.

9. Trezoreria, Petra (Al-Khazneh)

Trezoreria este una dintre cele mai recunoscute cladiri din vechiul oras iordanian Petra. Nabateenii, o cultura araba, l-au sculptat in piatra de gresie in secolul I i.Hr. si a functionat ca un mausoleu si un loc de ceremonie.

Fatada sa ornamentata, impodobita cu sculpturi delicate si caracteristici arhitecturale clasice, afiseaza talentul artistic extraordinar si sinteza culturilor nabateenilor.

10. Partenonul

Partenonul este un exemplu magnific de arhitectura clasica de pe Acropole din Atena, Grecia. A fost construit intre 447 si 438 i.Hr. si o onorea pe zeita Atena.

Partenonul, cu coloanele sale magnifice de marmura si sculpturile elaborate, este considerat simbolul arhitecturii templului doric, reprezentand obiectivele si valorile Epocii de Aur a Atenei si democratia, arta si realizarile culturale antice grecesti.

11. Templul lui Edfu

Templul lui Edfu este un templu bine conservat dedicat zeului Horus cu cap de soim, situat in Edfu, Egipt. Construit intre 237 si 57 i.Hr., in perioada ptolemaica, infatiseaza stilul arhitectural antic egiptean si obiceiurile religioase.

Pilonul de intrare impunator al templului, curtile vaste si camerele si sanctuarele impodobite rafinat ofera o perspectiva asupra practicilor si idealurilor spirituale predominante.

12. Stupa Mare a lui Sanchi

Una dintre cele mai vechi cladiri din piatra din India este Marea Stupa din Sanchi, care este situata in statul indian Madhya Pradesh si a fost construita in secolul al treilea i.Hr. si apoi marita.

Stupa este o structura budista proeminenta care adaposteste relicvele Domnului Buddha. Cu domul emisferic si intrarile ornamentate cunoscute sub numele de torane, designul rafinat al cladirii intruchipeaza o icoana budista semnificativa.

13. Panteonul

Panteonul, o minune arhitecturala, a fost construit la Roma, Italia, in aproximativ 125 d.Hr. sub conducerea imparatului Hadrian.

Aceasta structura unica este renumita pentru domul sau si este celebrata pentru priceperea sa exceptionala de inginerie si arhitectura. Servind initial ca templu dedicat zeilor romani, s-a transformat intr-o cladire religioasa.

14. Colosseum

Colosseumul (Amfiteatrul Flavian) este un simbol al Romei antice, cu o capacitate de 50.000 de spectatori, fiind deci cel mai mare amfiteatru construit vreodata.

Ridicata in anii 70-80 d.Hr., aceasta minune arhitecturala a castigat recunoastere si admiratie pe scara larga, unde functiile sale principale includ competitii de gladiatori, spectacole publice si activitati recreative.

Cele mai bune 21 locuri pentru a face fotografii Te-ar putea interesa si: Cele mai bune 21 locuri pentru a face fotografii

Maretia inginereasca a romanilor este exemplificata prin maretia maiestuoasa a constructiilor lor si prin tehnicile de constructie inovatoare.

15. Taos Pueblo

Taos Pueblo, situat in New Mexico, in Statele Unite, este una dintre cele mai vechi si constant ocupate asezari de pe continentul nord-american. Cu toate acestea, dovezile arheologice dezvaluie ca primele elemente ale puebloului au fost stabilite inca din secolul al X-lea e.n.

Facilitatea prezinta interactiunea prietenoasa a popoarelor indigene cu mediul, reflectand traditiile lor arhitecturale si metodele de constructie durabile.

16. Templul Horyu-ji

Templul Horyu-ji, situat in Fair Nara, Japonia, se lauda ca este printre cele mai vechi structuri din lemn din lume. A fost fondata in secolul al VII-lea d.Hr. si are mai multe facilitati, inclusiv Sala Principala, Kondo si pagoda maiestuoasa cu cinci etaje, Goju-no-to.

Templul Horyu-ji doth este o resedinta semnificativa a budismului, in care doth contine multe artefacte pretioase si scripturi sacre ale credintei si descrie mestesugul antic japonez si mostenirea evlavioasa.

17. Manastirea Sfanta Ecaterina

Manastirea Sfanta Ecaterina se afla la poalele Muntelui Sinai din Egipt, un loc de o mare antichitate, si este numarata printre cele mai vechi manastiri crestine care au inchinat acest teritoriu muritor.

Se crede ca a fost infiintat intre 548 si 565 d.Hr. si detine o comoara de artefacte religioase si istorice, printre multe manuscrise si icoane antice. Manastirea Sf. Ecaterina este un loc sacru de pelerinaj si o cetate importanta a mostenirii religioase si culturale.

18. Marea Moschee din Kairouan

Marea Moschee din Kairouan, situata in orasul Kairouan, Tunisia, este un venerabil marturie al credintei islamice din Africa de Nord. Moscheea a fost ridicata in anul 7 e.n. si a suferit diverse extinderi si renovari.

Elementele arhitecturale unice ale moscheii, turnul sau elaborat si sala sa de rugaciune oglindesc obiceiurile arhitecturale islamice.

19. Piramida Lunii

Piramida Lunii este o structura antica misterioasa si impresionanta din Teotihuacan, centrul urban al Mexicului, si a doua cea mai mare instalatie din Teotihuacan.

Construita aproximativ in anul 200 d.Hr., Piramida demonstreaza expertiza complexa in arhitectura si inginerie a Teotihuacanos, o civilizatie straveche din Mesoamerica. Piramida Lunii a fascinat savantii, arheologii si turistii datorita dimensiunii sale impresionante, arhitecturii elaborate si importantei culturale profunde.

Piramida Lunii prezinta aliniamente ritualice cu multe evenimente ceresti. Exista o sugestie ca Piramida Lunii a fost implicata in ceremonii semnificative in timpul unor aliniamente astronomice specifice, cum ar fi atunci cand Luna este pozitionata intre Soare si Muntele Cerro Gordo.

20. Bisericile din Lalibela

Construite in secolul al XII-lea d.Hr., bisericile cioplite in stanca din Lalibela sunt situate in Etiopia. Aceste biserici, sculptate din roca vulcanica solida, sunt o fapta remarcabila de arhitectura.

Pentru crestinii ortodocsi etiopieni, Lalibela este un loc esential de pelerinaj si este adesea numit „Noul Ierusalim”. Aceste biserici monolitice sunt un tribut incredibil adus credintei si creatiei umane datorita maiestriei lor meticuloase si importantei religioase.

In concluzie, structurile istorice mentionate mai sus reprezinta cele mai vechi 20 de cladiri din lume si exemplifica realizari notabile in arhitectura, inginerie si manifestare culturala.

Aceste artefacte ofera informatii despre sistemele de credinte ale civilizatiilor antice, structurile sociale si progresele tehnologice. Examinarea si conservarea continua a acestor situri sporesc intelegerea mostenirii noastre umane colective si evolutia civilizatiilor complicate din intreaga lume.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Cele mai vechi 20 cladiri din lume

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×