Colson Whitehead: Descoperind romanele impresionante ale lui Colson Whitehead

Colson Whitehead: Descoperind romanele impresionante ale lui Colson Whitehead

Colson Whitehead este un scriitor american de ficțiune, recunoscut pentru romanele sale extraordinare despre istoria din SUA, în special despre rasismul și discriminarea de care au fost sau sunt încă victimele afro-americane. El a câștigat două Premii Pulitzer și National Book Award, întărind stabilitatea sa de top printre autorii de ficțiune modernă. Artistul s-a născut în 1969 și, în mare parte, a crescut și locuit în York City.

Colson Whitehead a publicat cinci romane completate. Unul dintre ele a fost nominalizat pentru National Book Award, iar doi au primit, fiecare, premiul Pulitzer și National Book Award pentru Ficțiune. Alte două găzduiesc două scenarii cu sensibilitate uimitoare și sunt remarcabile prin explorarea exigentă a relațiilor și a locurilor.

Istoria vieții și a carierei lui Colson Whitehead

Colson Whitehead a crescut în Cartierul Harlem din Manhattan, New York. A început să scrie când avea 17 ani, după care a absolvit Universitatea Harvard, unde a început să lucreze la primul său roman. A urmat cursurile unei școli de arte video de film și publicitate și la vârsta de 21 de ani a început să lucreze ca jurnalist.

Cariera sa de scriitor a început câțiva ani mai târziu, iar primul său roman, The Intuitionist, a câștigat premiul Hagop-Kevorkian-Graywolf din 1999. De atunci, Colson a scris 13 romane și cărți de non-ficțiune și a câștigat Premiul Pulitzer și Premiul National Book Award cu romanele sale Impressive The Underground Railroad și The Nickel Boys.Romanul The Underground Railroad (2017)

Romanul lung al lui Whitehead, The Underground Railroad, a fost publicat în 2017 și a câștigat Premiul Pulitzer pentru Ficțiune în 2018. Acesta vorbește despre o escrocherie și despre noua sa protagonista, Cora, o femeie sclavă din Georgia. Cora fuge de sclavia permanentă și brutele din sudul Statelor Unite și se îndreaptă către Ohio, luându-și adăpostul pe trenul subteran al Rețelei.

The Underground Railroad face un pariu simplu pentru Colson Whitehead, de a încadra povestea lui Cora într-o fantastică și metaforică construcție a lui. Colson a explorat subiectul sclaviei și al fugii din spatele unei dispoziții dystopice de toată America. Aici, trenul subteran care asigură libertatea pentru mulți sclavi de-a lungul anilor oferă fiecărei călătorii posibilitatea unei misiuni.

Caracteristicile ficțiunii lui Colson Whitehead

Colson Whitehead are un stil distinct și uimitor de a scrie ficțiune care a șocat și fascinat cititorii. Ficțiunea sa vizează obiceiurile Americii și abordarea sa a rasei, privilegiilor și discriminării. Este interesat de modul în care modul de viață afectează comportamentul și identitatea unei persoane.

Margaret Atwood: O călătorie prin operele remarcabile ale lui Margaret Atwood Te-ar putea interesa si: Margaret Atwood: O călătorie prin operele remarcabile ale lui Margaret Atwood

Și când vine vorba de dialog, conștiința socială rezultată din ficțiunea sa joacă un rol uriaș. Dialogul lui Whitehead are o simetrie și o adâncime care-i atrage pe cititori la realitatea sa despre lume. El explică motivele care îl determină să meargă împotriva actelor rasiste, folosindu-și propriile cuvinte și visele în timpul construcției poveștilor sale.

Alte romane și cărți importante ale lui Whitehead

Colson Whitehead are, de asemenea, publicat volume importante de ficțiune și cărți de non-ficțiune, înainte și după The Underground Railroad. Printre aceștia se numără și:

•The Intuitionist (1999): Acesta este un roman iluziv care necesită abilități de citit între linii, alături de o măsură de aventură absurdă.

•Zone One (2011): Aceasta este o poveste post-apocaliptică despre supraviețuire și redescoperire.

•Sag Harbor (2009): Acesta este un roman despre adolescență și tranziții de la liceu la colegiu.

•The Colossus of New York (2003): Aceasta este o carte de non-ficțiune despre New York care se adresează dinamica locului și comunității sale de la natură și arhitectură la modurile de viață și comportamentul în oraș.

•John Henry Days (2001): Acesta este un roman premiat despre modernizare și progres.

Premiile și recunoașterea lui Colson Whitehead

Colson Whitehead a câștigat numeroase premii de-a lungul anilor pentru ficțiunea și cărțile lui de non-ficțiune. Aceasta include două Premii Pulitzer (pentru The Underground Railroad și The Nickel Boys), așa cum am menționat mai sus, precum și Premiul National Book Award pentru ficțiune, în două rânduri. Acestea sunt completate de numeroase alte premii, cum ar fi:

•Prizele Booker (pentru fi fiecare scris de Colson Whitehead, The Intuitionist și The Underground Railroad).

•Premiul și medalia Williams B. Ziff 1922 pentru literatură (pentru The Underground Railroad).

•Premiul Mac Arthur (pentru întreaga carieră).

•Premiul American Academy of Arts and Letters Anisfield- Wolff pentru literatură (pentru The Underground Railroad).


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Colson Whitehead: Descoperind romanele impresionante ale lui Colson Whitehead

Raspunde corect la intrebarea:
In ce luna suntem?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×