Cum îmi ajut copilul cu dificultăți de citire?

Cum îmi ajut copilul cu dificultăți de citire?

Citirea este vitala pentru un dezvoltare sanatoasa si reusita a copiilor, dar cateodata exista dificultati de citire care pot motiva preocupare si prezinta probleme cu adevarat provocatoare. Pentru multi copii, formarea abilitatilor de citire poate fi destul de dificila, si in cum de fel de parinte ai putea fi de ajutor cu procesul?

Mai jos vom discuta modalitati prin care parintii pot ajuta copiii lor sa invete sau sa-si imbunatateasca abilitatile de citire.

Cum sa identifici semnele unei dificultati de citire

Inainte de a incepe sa ajuti copilul tau sa se dezvolte si sa invete sa citeasca, este vital sa identifici eventualele semne de dificultate. Copiii care au probleme cu citirea au adesea tendinta de a evita activitatile din aceasta categorie, si ar putea avea un impact semnificativ asupra performantelor lor scolare, precum si asupra gradului de autocunastere si a stimei de sine.

Pentru a confirma daca un copil are, sau nu, o problema cu cititul, va rugam sa luati in considerare semnele de mai jos.

-Copilul pare blocat atunci cand incearca sa invete cat de mici cuvinte; -Copilul nu retine cuvintele in timpul lectiilor; -Copilul are dificultati in a urmari povestile; -Copilul are dificultati in a renunta la silabe; -Copilul pare sa nu inteleaga sensul cuvintelor; -Copilul are tendinta de a extrapola litere si sunete.Moduri creative de a sprijini dezvoltarea cititului

Unele dintre cele mai bune modalitati de a ajuta un copil sa-si cultive abilitatile de citire sunt cele care implica creativitate si interactivitate. Cand copiii sunt implicati in procesul de invatare al lecturii si al gramaticii, este mai probabil sa ramana motivat si concentrat pe parcursul sesiunii lor de invatare.

Iata cateva solutii creative si antrenante pe care le puteti folosi, ca parinti, pentru a sprijini dezvoltarea citirii copilului dumneavoastra.

  1. Joaca de-a ghicitorul

Scrie cateva cuvinte pe un card si cere copilului sa le spuna cu voce tare. La fiecare cuvant, adauga cate un card nou, pentru a mari dificultatea.

  1. Utilizeaza materiale didactice si jocuri

Gasiti jocuri de cuvinte sau flash-carduri care sa faca invatarea mai usoara, care sa incurajeze un copil sa invete noi cuvinte. Cartiile de pictura, jocurile electronice educationale, abecedarele si jocurile de rol reprezinta metode excelente prin care copiii pot invata.

Cum să devii fluent în limba engleză Te-ar putea interesa si: Cum să devii fluent în limba engleză
  1. Citeste cu voce tare

Statul si cititul surselor de literatura cu copilul tau si explicarea cuvintelor si ideilor nefamiliare, poate ajuta la stimularea compasiunii, precum si la ameliorarea abilitatilor de citire.

  1. Traieste povesti

Folositi personajele dintr-o carte pentru a recrea povestea si explorati momente chiave din naratiune. Folositi costume, cutii, jucarii si alte obiecte din jurul casei dumneavoastra pentru a complica si mai mult scena.

  1. Matematica si cititul

Matematica si cititul au ceva in comun si pot fi folosite impreuna in procesul de invatare. Utilizati mentiuni, masurari, diagrame si diagrama de flux pentru a face si mai mare progresa.

  1. Urmărește un program de radio

Ia-ti copilul la un program de radio si asculta muzica sau cartea impreuna. Programul de radio poate fi un mod distractiv si antrenant de a explora studierea si intelegerea cuvintelor.

  1. Participa la o intalnire de grup

Cautati cluburi si grupuri pentru copii interesati de citit sau o organizatie de voluntariat unde copiii tai se pot bucura impreuna cu alte persoane si pot invata cum sa se simta bine cand citesc.

  1. Utilitati intrebarile pentru a incuraja corectitudinea

Condu un dialog cu copilul tau in timp ce cititi impreuna. Intreabarile si comentariile tale nu ar trebui sa fie neaparat despre lectie sau gramatica, ci si despre intelegerea de ansamblu.

  1. Usor spre greu

Incepeti cu materialele usoare, cum ar fi limericks, fable si storiote, si asigurati-va ca citim vocabularul si farile dificil. Incercati sa incheiati mediatia cu citate din literatura clasica.

  1. Micsorati presiunea

Reaminteste-ti mereu ca este normal pentru un copil sa aiba dificultati la invatarea citirii; nu exista „norme”, deci nu ii impune niciodata convingeri despre „a se face mai bine”.

In cele din urma, luati in considerare ca copiii variaza in ceea ce priveste viteza de invatare, asa ca nu va asteptati la prea mult. Utilizand metodele Creative si antrenante mentionate mai sus, parintii pot ajuta copiii cu dificultati de citire sa progreseze in ritmul lor. Concentrandu-se pe folosirea resurselor educationale, interactiunea si incurajarea copiilor, parintii le vor permite sa gaseasca singuri placerile citirii.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Cum îmi ajut copilul cu dificultăți de citire?

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×