Cum sa alegi ochelarii de vedere in functie de afectiunea cu care te confrunti

Cum sa alegi ochelarii de vedere in functie de afectiunea cu care te confrunti

Sursa foto: Shutterstock

Imaginile neclare, durerile de cap, lacrimarea sau uscarea excesiva a ochilor pot fi semne ale unor vicii de refractie cu care te poti confrunta. Pentru redobandirea vederii, clare si corecte, poti avea nevoie de ochelari de vedere cu lentile speciale. Un control optometric poate scoate in evidenta o afectiune oculara chiar si in faza in care simptomele nu sunt vizibile. Specialistul iti poate oferi solutia potrivita, ochelari de vedere, in functie de afectiunea cu care te confrunti. Continua sa citesti, pentru a afla care sunt recomandarile pentru fiecare problema in parte!

Ce fac ochelarii de vedere?

Majoritatea problemelor de vedere sunt cauzate de un defect in modul in care lumina se focalizeaza pe retina. Fie ca este vorba de miopie - vedere slaba la distanta, hipermetropie - vedere slaba de aproape sau astigmatism - distorsiunea imaginilor, lentilele ochelarilor de vedere sunt proiectate pentru a corecta aceste deficiente.

Lentilele ochelarilor de vedere sunt proiectate sa schimbe traiectoria luminii, inainte de a intra in ochi, astfel incat aceasta sa se concentreze in mod corect pe retina. De aici, lumina este transformata in semnale electrice, iar acestea ajung la creier prin intermediul nervului optic, formand imagini clare si detaliate. 

Daca ai sesizat ca ai unele probleme cu vederea de aproape sau de la distanta, dar si daca vezi bine si a trecut ceva timp de la ultima vizita la un specialist, programeaza-te pentru un control la ochi in Bucuresti! Optometristul poate observa orice mica modificare aparuta in structurile interne ale ochiului, inainte ca simptomele sa fie vizibile. In functie de problemele cu care te confrunti, specialistul iti poate prescrie ochelari de vedere adecvati, astfel incat sa ai o vedere clara si corecta, dar si confortabila.Ochelarii de vedere pot reduce oboseala ochilor, pot preveni durerile de cap si pot imbunatati performantele la locul de munca sau la scoala. De asemenea, utilizarea ochelarilor de vedere poate reduce riscul de accidente de masina in randul conducatorilor auto cu deficiente de vedere. Mai mult, purtarea ochelarilor de vedere prescrisi poate preveni deteriorarea suplimentara a vederii, contribuind la o calitate mai buna a vietii. (1), (2)

Ce probleme de vedere pot corecta ochelarii de vedere?

Problemele de vedere, precum miopia, hipermetropia, astigmatismul si presbiopia, pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane.

Miopia este o afectiune in care obiectele de aproape sunt vazute clar, in timp ce cele de la distanta sunt neclare. Hipermetropia, pe de alta parte, este exact opusul, obiectele de la distanta par clare, iar cele de aproape neclare. Astigmatismul se caracterizeaza prin vedere neclara, atat la distanta, cat si de aproape, in timp ce presbiopia afecteaza capacitatea de a vedea clar obiecte de aproape. (1)

Ce tip de ochelari ai nevoie?

Lentilele concave, curbate spre interior, sunt utilizate pentru a corecta miopia, deoarece acestea ajuta la focalizarea luminii in spatele retinei, in loc sa o focalizeze in fata acesteia.

Lentilele convexe, curbate spre exterior, sunt utilizate pentru a corecta hipermetropia, deoarece acestea ajuta la focalizarea luminii pe retina.

Ce se intampla daca nu porti ochelari de vedere la timp Te-ar putea interesa si: Ce se intampla daca nu porti ochelari de vedere la timp

Pentru persoanele cu astigmatism, optometristul poate prescrie lentile cilindrice care corecteaza distorsiunea cauzata de o cornee neregulata. In ceea ce priveste presbiopia, aceasta poate fi corectata cu ajutorul lentilelor bifocale sau multifocale, care au zone separate, pentru vedere la distanta si de aproape. (1)

Ce sunt ochelarii de citit?

Ochelarii de citit sunt de obicei folositi de persoanele care sufera de prezbiopie, o afectiune a ochilor care se manifesta prin vedere neclara pentru lucrurile aflate in apropiere. Problema apare, in special, dupa varsta de 40 de ani.

Cu toate acestea, ochelarii de citit au si anumite limitari. Ei nu sunt eficienti daca ochii au nevoie de corectii diferite sau exista si alte afectiuni asociate. (1)

Ce sunt lentilele multifocale?

Exista trei tipuri principale de lentile multifocale: bifocale, trifocale si progresive. Acestea sunt utile pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni ale vederii, cum ar fi prezbiopia, si ajuta la imbunatatirea vederii de aproape, de la distanta si la distante intermediare.

Lentilele bifocale sunt compuse din doua zone diferite. Partea superioara a lentilei este destinata vederii la distanta, in timp ce partea inferioara ajuta vederii de aproape. 

Lentilele trifocale adauga o a treia zona in centrul lentilei, care ajuta purtatorul sa vada bine obiectele la distanta medie. Acestea sunt utile pentru persoanele care au nevoie sa se concentreze la diferite distante pe parcursul zilei, cum ar fi cei care lucreaza la computer sau care citesc.

Lentilele progresive, cunoscute si sub numele de lentile cu focalizare variabila, au un gradient continuu de putere a lentilei, care permite purtatorului sa vada clar la toate distantele. Acestea nu au linii vizibile, oferind un aspect mai natural si un camp vizual mai extins. Sunt o optiune excelenta pentru persoanele care au nevoie de o vedere buna la toate distantele.

Ochelarii pentru calculator au lentile multifocale pentru a te ajuta sa te concentrezi pe ecranul computerului, reducand astfel oboseala ochilor. Aceste lentile pot avea o sectiune dedicata pentru vederea la distanta, una pentru vederea intermediara si una pentru vederea de aproape. (1), (2)

In magazinul de ochelari Lensa din Cora Pantelimon gasesti toate variantele de lentile pentru ochelarii de vedere, dar si consiliere de specialitate si sfaturi personalizate!

Alegerea ochelarilor de vedere trebuie sa tina cont de afectiunea diagnosticata. De aceea, trebuie sa mergi periodic la control optometric. In functie de afectiunile individuale, exista diverse tipuri de lentile si stiluri de ochelari care pot imbunatati vederea si confortul vizual.

Surse de informare:

1. Eyeglasses - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/8593-eyeglasses, Accesat 15.12.2023

2. Eyeglasses: How to Choose Glasses for Vision Correction - https://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/glasses, Accesat 15.12.2023


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Cum sa alegi ochelarii de vedere in functie de afectiunea cu care te confrunti

Raspunde corect la intrebarea:
In ce an a fost revolutia din Romania?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×