Cum să alini rapid durerea în gât: sfaturi si trucuri utile

Cum să alini rapid durerea în gât: sfaturi si trucuri utile

Durerea în gât este unul dintre cele mai frecvente simptome identificate atât la adulți, cât și la copii, dar asta nu le face mai ușor de suportat. În acest articol poți afla care sunt câteva dintre cele mai frecvente vauze ale durerilor în gât și cum le poți alina apid. 

Identificarea cauzelor frecvente ale durerii în gât

Durerea în gât este un simptom comun, care poate fi cauzat de mai mulți factori. Identificarea corectă a acestora este esențială pentru a putea trata eficient această afecțiune. 

1. Infecțiile virale și bacteriene: Infecțiile sunt una dintre principalele cauze ale durerii în gât. Infecțiile virale precum răceala comună, gripa, mononucleoza, varicela și scarlatina pot provoca inflamație și durere în gât. De asemenea, infecțiile streptococice, cauzate de bacteria Streptococcus, pot provoca dureri în gât severe. Aceste infecții pot fi însoțite și de alte simptome precum febră, tuse și frison.  Află mai multe despre infecțiile cu streptococ, deoarece acestea impun tratament cu antibiotic după confirmare și pot determina complicații severe dacă rămân netratate [1].

2. Factori de mediu: Existența unor factori de mediu precum poluarea, fumul de tutun sau aerul uscat poate irita și inflama gâtul, determinând apariția durerii. De asemenea, strigatul sau vorbitul excesiv pot suprasolicita mușchii gâtului și pot provoca disconfort și durere.3. Alergiile: Alergiile pot fi și ele responsabile de durerea în gât. Polenul, mucegaiul, acarienii sau blana animalelor de companie pot provoca inflamația gâtului și pot duce la apariția durerii. În plus, simptomele alergice pot include strănutul, nasul înfundat și ochii umflați [2].

4. Refluxul gastroesofagian: Această afecțiune apare atunci când acidul stomacal se întoarce în esofag și irită gâtul. Refluxul gastroesofagian poate provoca arsuri în piept, regurgitație acidă și durere în gât.

Este important să menționăm că acestea sunt doar câteva dintre cauzele frecvente ale durerii în gât și că fiecare caz poate fi diferit. Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, este recomandat să consulți un medic pentru un diagnostic adecvat și un tratament corespunzător.

Cum să faci diferența între durerea în gât provocată de o răceală și o infecție streptococică

Durerea în gât poate fi cauzată de mai multe afecțiuni, iar diferențierea între durerea în gât provocată de o răceală și o infecție streptococică poate fi importantă pentru a determina tratamentul adecvat. Iată la ce să fii atent: 

Cum poate stresul să provoace un atac de cord? Te-ar putea interesa si: Cum poate stresul să provoace un atac de cord?

1. Simptomele specifice: Durerea în gât cauzată de răceală este adesea însoțită și de alte simptome precum strănut, tuse, febră ușoară și congestie nazală. Pe de altă parte, în cazul unei infecții streptococice, pacientul poate prezenta febră mare, durere intensă în gât, amigdale inflamate și, uneori, erupții cutanate. Aceste simptome specifice pot oferi indicii importante în diferențierea între cele două afecțiuni [3].

2. Durata durerii: Durerea în gât cauzată de răceală are tendința de a se ameliora în câteva zile, pe măsură ce sistemul imunitar luptă împotriva infecției. În schimb, durerea provocată de o infecție streptococică poate persista mai mult și poate necesita tratament medical. Dacă durerea în gât persistă sau se agravează după câteva zile, este recomandat să consulți un medic pentru a exclude o infecție bacteriană.

3. Teste medicale: Pentru a confirma o infecție streptococică, medicul poate recomanda un test rapid pentru streptococ. Acest test poate fi efectuat în cadrul unui cabinet medical și oferă rezultate în aproximativ 20 de minute. El implică prelevarea unei mostre de pe amigdale și determinarea prezenței bacteriei streptococ. Această metodă de diagnosticare poate fi utilă în identificarea corectă a unei infecții streptococice și poate ghida tratamentul adecvat [4].

4. Tratament: Tratamentul pentru durerea în gât cauzată de răceală implică în general repaus, hidratare adecvată și administrarea de medicamente eliberate fără prescripție medicală pentru ameliorarea simptomelor. În cazul unei infecții streptococice, tratamentul implică de obicei administrarea de antibiotice prescrise de un medic. Este important să urmezi întotdeauna indicațiile acestuia și să finalizezi întregul ciclu de tratament pentru a preveni recidiva infecției.

Cum să alini durerea în gât cu ajutorul remediilor naturiste

Durerea în gât poate fi extrem de deranjantă și poate afecta semnificativ calitatea vieții de zi cu zi. Înainte de a recurge la medicamente sau antibiotice, este bine să încerci să alini această durere folosind remedii naturiste. Iată câteva modalități eficiente de a face acest lucru:

1. Utilizarea mierii: Unul dintre cele mai vechi și eficiente remedii naturiste pentru durerea în gât este mierea. Aceasta are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, care ajută la ameliorarea durerii și la reducerea inflamației. Mierea poate fi consumată simplă, adăugată în ceai sau în combinație cu lămâie pentru un efect mai puternic [1]. 
Cum ai grija de sanatatea ochilor tai daca pleci in vacanta atunci cand porti lentile de contact? Te-ar putea interesa si: Cum ai grija de sanatatea ochilor tai daca pleci in vacanta atunci cand porti lentile de contact?
2. Gargară cu apă sărată: O altă metodă eficientă de a combate durerea în gât este gargară cu apă sărată. Sarea ajută la diminuarea inflamației și la "curățarea" gâtului de microorganismele care pot cauza sau agrava durerea. Pentru a pregăti acest remediu, se adaugă o linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și se face gargară de câteva ori pe zi [2].

3. Consumul de ceaiuri: Anumite tipuri de ceaiuri, precum ceaiul de ghimbir, de mușețel sau de mentă, pot ajuta la alinarea durerii în gât datorită proprietăților lor antiinflamatorii și calmante [3].

4. Inhalațiile: Inhalațiile pot ajuta la hidratarea gâtului și la reducerea durerii. Acestea pot fi realizate cu ajutorul unui bol cu apă fierbinte și a unui prosop, sau cu ajutorul unui umidificator. Pentru un efect mai puternic, se pot adăuga câteva picături de ulei esențial de eucalipt sau de mentă în apa folosită pentru inhalare.

Este important de menționat că aceste remedii naturiste pot fi utile în ameliorarea simptomelor durerii în gât, însă nu înlocuiesc tratamentul medicamentos. 

Acest articol a oferit o perspectivă detaliată asupra cauzelor frecvente ale durerii în gât, ajutându-te să faci diferența între o infecție comună și una streptococică. De asemenea, ai aflat cum să alini rapid simptomele cu ajutorul unor remedii naturiste. Nu lăsa durerea în gât să te împiedice să te bucuri de viață!

Bibliografie:

1. CDC. “Suffering from a Sore Throat?” Centers for Disease Control and Prevention, 7 May 2021,  www.cdc.gov/antibiotic-use/sore-throat.html, accesat la 7.08.2023;

2. Mayo Clinic. “Sore Throat - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2019,  www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635, accesat la 7.08.2023;

3. NHS Choices. “Sore Throat.” NHS, 2021,  www.nhs.uk/conditions/sore-throat/, accesat la 7.08.2023;

4. “Sore Throat: Treatment, Causes, Diagnosis, Symptoms & More.” Healthline, 2012,  www.healthline.com/health/sore-throat, accesat la 7.08.2023.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Cum să alini rapid durerea în gât: sfaturi si trucuri utile

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×