Cum se calculează salariul brut

Cum se calculează salariul brut

Salariul brut și salariul net sunt două concepte cheie în contabilitate și administrarea resurselor umane, care evidențiază de obicei ponderea taxelor și contribuțiilor. Astfel, înţelegerea modului în care se calculează salariul brut și salariul net este esențială atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

I. Ce este salariul brut?

Salariul brut este suma totală primită de un angajat pentru prestația sa, înainte de a se efectua deducerile stabilite de lege sau de contractul de muncă. În același timp, salariul brut este, de obicei, denumit și salariu brut, venit brut sau salariu principal.

II. Ce este salariul net?

Salariul net reprezintă salariul pe care un angajat îl primește final, după ce au fost deduse taxele și alte contribuții. Prin urmare, salariul net reprezintă salariul real, pe care un lucrător îl primește și-l va putea folosi pentru cheltuielile lui/ei.

III. De la salariul brut la salariul net: cum se calculează?

Calcularea salariului net a partir de salariul brut se face în mai multe părți:

 1. Calcularea impozitului pe salariu:

Impozitul pe salariu se calculeaza în funcție de venitul salarial total brut, conform legislației în vigoare. Majoritatea țărilor aplică o greutate mai mare asupra veniturilor mai mari pentru a reduce diferențele de venituri dintre oameni.



 1. Deduceri de asigurări sociale și contribuții private:

De asemenea, vor mai fi deduse asigurări pentru sănătate, pensionare și eventual șomaj. După impozitul pe salariu, se vor deduce contribuțiile la sistemele de asigurări sociale, conform legislației în vigoare.

 1. Calcul salariu net:

La sfârșit, acest calcul va produce salariul net, care este suma netă pe care un angajat o va aduce acasă.

IV. Sarcini fiscale și guvernamentale

Taxele si contribuţiile sunt cheltuieli pe care un angajator trebuie să le facă în numele angajaților săi. Acestea se pot divide în mai multe categorii, printre care:

 • Taxe şi contribuţii guvernamentale:

Acestea pot include taxe pentru a ajuta angajații să acceseze accesul la medicină, asistență socială, cercetare și tehnologie, transport și alte științe sociale.

 • Taxe și contribuții private:

Acestea pot include contribuții private, cum ar fi contaminate penale, contribuții voluntare și donații pentru anumite scopuri sociale.

Cum Să-Ți Crești Blogul Companiei Și Să Generezi Rezultate Te-ar putea interesa si: Cum Să-Ți Crești Blogul Companiei Și Să Generezi Rezultate

V. Alte taxe și contribuții

Alte cheltuieli din care se pot deduce taxe și contribuții include:

 • Costuri de transport;
 • Alocări speciale;
 • Cheltuieli de transport în interes profesional;
 • Alte cheltuieli pentru șomaj și asigurare de sănătate.

De asemenea, când se ia în considerare impozitul pe salariu, trebuie luate în considerare și alte factori, cum ar fi veniturile obținute din alte surse sau dacă sunt prezente circumstanțe speciale, cum ar fi medicină, pensii sau alte forme de asistență socială.

VI. Beneficii pentru angajați

Există atât de multe beneficii financiare pentru angajați în ceea ce privește salariul brut și salariul net. Majoritatea dintre aceste beneficii se referă la flexibilitate și control asupra teritoriului financiar.

Mai jos sunt enumerate câteva dintre avantajele salariului brut și salariului net pentru angajați:

 • Am mai multă libertate în alegerea beneficiilor: De obicei, salariul brut și salariul net se referă la adaosuri făcute salariului de bază și, de aceea, angajații au mai multă libertate în alegerea adaosurilor de care au nevoie.

 • Posibilitatea de a face o previziune: Calculele salariului brut și al salariului net oferă angajaților viziunea asupra sumei unice pe care o vor primi, astfel încât aceștia să poată face previziuni planificate financiar realiste și adecvate.

 • Mai multe opțiuni financiare: Salariul brut și salariul net oferă angajaților posibilitatea de a avea mai mult ca trei surse de venit, întrucât acestea se referă nu numai la salariul brut, ci și la bonusuri, beneficii și alte venituri suplimentare.

Având în vedere cât de importantă poate fi înțelegerea salariului brut și net, este vital ca angajații, angajatorii și contabilii să fie cât mai bine informați în legătură cu aceste două lucruri principale. De asemenea, este foarte important ca angajații și angajatorii să înțeleagă detaliile tuturor taxelor și contribuțiilor, astfel încât să poată maximiza beneficiile financiare pe care le pot obține atât ei, cât și organizațiile/companiile pentru care lucrează.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Cum se calculează salariul brut

Raspunde corect la intrebarea:
Ce culoare are cerul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×