Cum se recondiționează o turbină auto?

Cum se recondiționează o turbină auto?

Sursă foto: freepik.com

Când o turbină se defectează, calitatea șofatului devine din ce în ce mai slabă și se impune o soluție: fie schimbi turbina cu una nouă, fie apelezi la servicii de recondiționare. De multe ori, însă, șoferii sunt reticenți în cumpărarea unei turbine recondiționate, gândindu-se că le-ar putea crea probleme la scurt timp după montare sau că nu ar oferi aceleași performanțe.

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă, de fapt, procesul de recondiționare a unei turbine auto și dacă poate aceasta concura cu una nouă, vei găsi în continuare informațiile de care ai nevoie. 

Recondiționarea unei turbine auto

Procesul de recondiționare este unul complex și depinde mult de gradul de avariere și de vechimea acestei componente. Totodată, operațiunile de recondiționare turbină necesită un specialist calificat și o expertiză tehnică profesionistă, plus o serie de echipamente avansate de testare și calibrare. În general, însă, există o serie de proceduri standard pe care orice atelier de recondiționare ar trebui să le efectueze:

 • demontarea; 

 • curățarea tuturor componentelor interne și externe;

 • înlocuirea tuturor pieselor defecte sau uzate în mod substanțial; 

 • prelucrarea sau efectuarea oricăror alte operațiuni necesare pentru a aduce piesa în starea de funcționare originală sau mai bună; 

 • echilibrarea ansamblului central; 

 • asamblarea componentelor;

 • testarea finală prin verificarea funcționalității. 

Cum se face recondiționarea într-un atelier specializat

O turbină recondiționată este acea piesă care a avut o serie de mecanisme interne uzate, motiv pentru care a fost necesară înlocuirea lor cu alte componente, rulmenți și garnituri noi. În cele mai multe cazuri doar carcasele compresorului și ale turbinei sunt refolosite, dar există și cazuri când actuatoarele electronice sau de vid pot fi reparate.

Cum sa alegi o saltea buna pentru un somn odihnitor Te-ar putea interesa si: Cum sa alegi o saltea buna pentru un somn odihnitor

Iată care sunt o serie de etape profesionale efectuate într-un centru specializat în recondiționări de turbine:

 1. Spre deosebire de reparare, recondiționarea implică dezasamblarea completă a întregii unități și verificarea piesă cu piesă, apoi înlocuirea celor necorespunzătoare cu altele noi. 

 2. Toate componentele majore ale turbinei, cum ar fi roțile arborelui turbinei, roțile și carcasele compresorului, trebuie să fie verificate în raport cu specificațiile producătorului. Cele care nu respectă standardele necesare sunt înlocuite în mod normal.

 3. Unele componente au nevoie doar de mici retușuri, iar pentru asta sunt suficiente lucrări de frezare, găurire, rectificare și strunjire.

 4. De regulă, componente precum carcasele și rulmenții sunt curățate folosind rezervoare și instrumente de spălare sub presiune la temperaturi ridicate sau aparate de curățare cu ultrasunete. Întreaga procedură este utilă pentru a elimina complet depunerile de carbon.

 5. Odată ce ansamblul rotativ a fost reasamblat, acesta trebui să fie echilibrat dinamic înainte de a fi montat în carcasa turbinei.

 6. La final, carcasele sunt aliniate, iar dispozitivul de acționare a clapetei de evacuare care controlează presiunea de supraalimentare este reglat și calibrat cu ajutorul unor instrumente de înaltă precizie dezvoltat special pentru industria de recondiționare a turbocompresoarelor.

Așadar, o turbină este recondiționată corect doar dacă se folosesc piese de înaltă calitate, apoi sunt testate conform specificațiilor și standardelor de producție originale în ceea ce privește toleranțele, durabilitatea și calitatea. Toate turbosuflantele recondiționate trebuie să fie asamblate și calibrate în ateliere profesionale, de către specialiști, preferabil de către ingineri mecanici sau personal specializat. 


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Cum se recondiționează o turbină auto?

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×