Ernest Hemingway: Viața tumultoasă și opera influentă a unui maestru al prozei scurte

Ernest Hemingway: Viața tumultoasă și opera influentă a unui maestru al prozei scurte

Trei Nobeluri, cinci premii Pulitzer și câteva dintre cele mai influente scrieri literare de oricând – și toate în numele lui Ernest Hemingway. Nascut în 1899, la Oak Park, Illinois, Hemingway a fost unul dintre scriitorii și jurnaliștii cele mai influenți ai secolului al XX-lea. Cu o viață extrem de tumultoasă plină de război, iubiri, scrieri, calatorii si boli, Hemingway a reușit să lase o amprenta durabila in istoria literaturii ce nu poate fi uitata.

Spre deosebire de ceilalti mari scriitori, opera lui Hemingway a fost marcata de sentimente existentiale, greutatea sufletului si conflictele puternic simțite la scurta sa viață.

I. Scoala de viată a lui Ernest Hemingway

Ernest Hemingway s-a născut pe 21 iulie 1899, la Oak Park, Illinois. Tatăl său, Clarence Hemingway, se ocupa cu medicina și a fost unul dintre primii chirurgi din SUA. Mama sa, Grace Hall-Hemingway, a fost o creatoare de interioare și profesoară de muzică. La vârsta de 8 ani, Hemingway a suferit primul traumatism al vieții sale când tatăl său s-a sinucis. Ca urmare, a trebuit să se adapteze unei vieți inventate de el însuși, însă această moveală l-a ajutat să se stabilească într-un spațiu propriu de gândire, în care putea crea lumea lui literară și artistica care a influentat generatii intregi.La vârsta de 17 ani, Hemingway s-a înscris ca voluntar al Crucii Roșii Americană în timpul Primului Război Mondial, care, ulterior, a lăsat o amprenta durabila asupra scrierilor sale. În 1917, s-a alăturat postului de ziar local Kansas City Star, unde și-a încheiat prima călătorie de lungă durată pe care a făcut-o in Europa in scurta sa viață.

II. Aventuri și dragoste cu Ernest Hemingway

Cei care le-au cunoscut trăsăturile lui Hemingway, pensionari, muzicieni sau antrenori, de obicei l-au descris drept un bărbat cu încredere și inteligență. Abilitățile sale de scriere i-au scos în evidența în anii 1920, când a trăit și a scris la Paris, în New York și în Key West, Florida.

În acei ani, el a trimis ca freelancer material pentru publicația de scurte povestiri și proze, "Transatlantic Review" și "This Quarter", dar și pentru publicațiile de lux "Esquire" și "Vanity Fair". Dupa ce a vizitat spaniola Sierra de Guadarrama, l-a interesat unele evenimente survenite in timpul Revoluției din Spania, pe care le-a disculs in lucrarile sale - "Fiesta" (The Sun Also Rises) și "Pensiunea din Madrid" ("For Whom The Bell Tolls").

William Shakespeare: Viața și opera marelui dramaturg englez Te-ar putea interesa si: William Shakespeare: Viața și opera marelui dramaturg englez

În aceeași perioadă, Hemingway a avut o serie de relații de lună plină, precum mariajul său cu Hadley Richardson, în 1921, și o relație tumultuoasă cu scriitoarea americană Pauline Pfeiffer. Și, în 1927, s-a căsătorit pentru a treia oară cu jurnalista Martha Gellhorn, fiind și cea mai importantă relație a sa și, probabil, cea care l-a influentat cel mai mult ca om și ca scriitor.

III. Opera influentă a lui Ernest Hemingway

Prima carte publicată a lui Hemingway a fost "Tuturor le place razboiul" ("Three Stories and Ten Poems") din 1923, este, de asemenea, prima proza creată de scriitorul american. Următoarea carte semnată de Ernest Hemingway a fost „Fiesta” ("The Sun Also Rises”), lansată în anul 1926 și a devenit rapid bestseller.

De asemenea, Hemingway a scris povestirile de 3-4000 de cuvinte sub forma de "mici piese". Unul dintre cele mai cunoscute astfel de scrieri este "Un înotător la aproape mie de metri" ("The Old Man at the Bridge").

Trei ani mai târziu, Hemingway a publicat "A Farewell to Arms" ("Adio, arme"); o carte ce strălucește prin frumusețea tăcută și o tematica complexa în jurul iubirii și fatalității deznădejdii în Primul Război Mondial. Aceasta a provocat mulți cititori să se întrebe dacă dragostea poate exista în vreme de război.

O altă marcă literara a lui Hemingway este "Povestirea unui soldat de infantry" (“A Soldier’s Home”), o povestire scrisă despre un luptător care se luptă cu tulburarile post-traumatice la sfârșitul primului război mondial.

Ultima opera a lui Hemingway a fost "Verile noastre împreună" ("The Garden of Eden"), o povestire despre patru protagonisti ale căror vieți se intersectează și se complicăuri, suprinzator, în vacanța lor în țări exotice. Cartea a fost epuizată până în anul 1986, când apariția publicației a transformat literatura Americii și a lăsat în urmă o amprenta culturala strălucitoare.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Ernest Hemingway: Viața tumultoasă și opera influentă a unui maestru al prozei scurte

Raspunde corect la intrebarea:
Ce culoare are cerul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×