Cele mai faimoase 20 de rauri din lume

Cele mai faimoase 20 de rauri din lume

Avem multe rauri celebre in lume. Sunt faimosi in diferite moduri, unii sunt cunoscuti pentru ca sunt lungi, iar altii in ceea ce priveste volumul printre alti factori interesanti. Unele dintre aceste rauri sunt mai faimoase in unele tari decat altele, in functie de impactul lor asupra tarii.

In acest articol, am intocmit o lista cu 20 de rauri celebre, este bine de stiut ca nu sunt singurele rauri celebre din lume. Am vorbit despre importanta lor pentru societate, unde se afla si cat timp sunt, printre alti factori.

1. Raul Amazon

Raul Amazon este cel mai mare fluviu dupa volumul de apa la nivel global. De asemenea, este al doilea rau ca lungime dupa Nil. Amazon are o descarcare medie de aproximativ 7.600.000-8.100.000 de metri cubi/s pe an.

Este situat in cea mai mare tara din America de Sud, Brazilia, si are o lungime de 6.500 km. Este important de retinut ca bazinul Amazonului este, de asemenea, cel mai mare bazin de drenaj din lume.

2. Raul Mississippi

Raul Mississippi este al doilea rau ca lungime din America de Nord, cu o lungime de aproximativ 3730 km. Raul trece prin 10 State diferite ale Americii, cum ar fi Lowa, Missouri, Louisiana si Wisconsin, printre altele.

Mississippi este cunoscut ca una dintre cele mai importante surse comerciale de apa din lume si ofera energie tuturor oraselor din apropiere. De asemenea, actioneaza ca habitat pentru multe animale, cum ar fi pestii.

3. Raul Galben

Raul Galben, cunoscut si sub numele de Huang he, este al doilea rau chinez ca lungime, cu o lungime de 3.395 mile si este al saselea rau ca lungime din lume.

Raul provine din sudul provinciei Qinghai si trece prin noua provincii, terminandu-se in Marea Bohai unde se varsa.4. Raul Congo

Raul Congo a fost initial cunoscut sub numele de raul Zair. In ceea ce priveste volumul, raul Congo este al doilea ca marime din lume, cu o degajare estimata de 42,50 metri cubi pe secunda.

In Africa, raul Congo este al doilea cel mai lung dupa raul Nil si al noualea cel mai lung rau de pe glob, ceea ce il face cunoscut popular.

5. Raul Gange

Raul Gange este transfrontalier deoarece traverseaza o granita politica. Raul curge prin India si Bangladesh, o tara din Asia de Sud. Este cunoscuta popular ca Ganga in hindi si este raul sfant al hinduismului.

Raul incepe in Himalaya si se scurge in Golful Bengal. Are o lungime estimata la 2.510 Km. Curge din partea de nord-vest spre partea de sud-est.

6. Raul Lena

Raul Lena este cunoscut drept al 10-lea cel mai lung din lume, cu o lungime de aproximativ 4.400 km. Este un rau rusesc si se spune ca este al treilea rau ca lungime din Siberia.

Raul Lena provine din Muntii Baikal si se scurge in Marea Laptev si Oceanul Arctic. In timpul sezonului de iarna, raul este intotdeauna acoperit de gheata, ceea ce duce la inundatii pe scara larga.

7. Raul Niger

Raul Niger este cunoscut drept al treilea cel mai lung rau din Africa, dupa raul Nil si raul Congo. Raul trece prin diferite tari precum Mali, Niger, Guineea, granita cu Benin si Nigeria.

Este situata in Tara inalta Guineea, Guineea, cu o lungime de 4.200 Km. Partea interesanta este ca raul are mai multe nume in diferite limbi ale regiunii, cum ar fi Fula, Manding si Hausa, printre alte nume.

10 cei mai faimosi artisti victorieni Te-ar putea interesa si: 10 cei mai faimosi artisti victorieni

8. Raul Murray

Raul Murray este situat in partea de sud-est a Australiei. Este cel mai lung rau din Australia si masoara 2508 de kilometri lungime. Raul Murray trece prin New South Wales, Australia de Sud si Victoria.

Raul Murray este o sursa importanta de apa in Australia, deoarece zona este uscata. Fermierii locali din zona folosesc apa pentru irigare. Peste 1,5 milioane de case beneficiaza si de apa raului.

9. Raul Nil

Raul Nil este un faimos rau care curge spre nord si trece prin mare parte din nordul Africii in calatoria sa catre punctul de drenaj, Marea Mediterana. Sursele majore ale fluviului Nil sunt Nilul Alb, Atbarah si Nilul Albastru.

Raul Nil trece prin Egipt si Sudan. Dupa cum stim cu totii, Egiptul si cea mai mare parte a Sudanului este uscat, desert. Raul Nil este important pentru zone si actioneaza ca sursa principala de apa pentru toata viata din zone.

10. Raul Zambezi

Raul Zambezi este unul dintre cele mai faimoase rauri pe care le avem in lume. Se gaseste in Africa si este cel mai bine cunoscut drept al patrulea rau ca lungime din Africa, precum si cel mai lung rau cu curgerea estica din Africa.

Raul are 2.700 km lungime si curge din nord-vestul Zambiei si se scurge in Oceanul Indian. Trece prin sase tari, printre care Zambia, Angola si Namibia, printre altele.

11. Raul Parana

Nu putem vorbi despre raurile celebre ale lumii fara a mentiona raul Parana. Este bine cunoscut drept al 13-lea cel mai lung rau din lume, fara a uita ca este al doilea rau ca marime din America de Sud.

Curge prin mai multe tari precum Uruguay, Paraguay, Brazilia si Argentina. Panara este situata in sud-centrul Americii de Sud si are o lungime de 3.030 de mile.

12. Raul Columbia

Raul Columbia este estimat la 1.240 de mile lungime. Trece prin Canada si nord-vestul Statelor Unite si se scurge in Oceanele Pacific.

Raul Columbia a primit numele Electric River, deoarece de-a lungul lui au fost construite multe baraje. Barajele raului Columbia produc o treime din energia hidroelectrica din Statele Unite.

13. Raul Mekong

Raul Mekong se invecineaza cu mai multe tari precum Thailanda, Cambodgia, Myanmar si China. Raul este cunoscut pentru sustinerea uneia dintre cele mai mari industrii de pescuit din lume si are specii precum raia de apa dulce, somnul gigant si crapul gigant siames, printre altele.

Deoarece raul Mekong sustine pescuitul, acesta actioneaza ca o sursa de hrana pentru multi oameni din tarile care se invecineaza cu raul.

14. Dunarea

Fluviul Dunarea este al doilea cel mai lung fluviu din Europa, cu o lungime estimata la 2.850 km. Trece prin mai multe tari din Europa, cum ar fi Austria, Ungaria, Serbia, Ucraina si Croatia, printre altele.

Raul este cunoscut pentru ca actioneaza ca mijloc de transport. Dunarea asigura o ruta pentru transportul de marfuri si marfuri pentru tarile vecine. Acesta a permis oraselor si tarilor din apropiere sa functioneze fara probleme in ceea ce priveste comertul.

15. Raul Sfantul Lawrence

Raul Lawrence este situat in estul Canadei si curge in Oceanul Atlantic. Este cunoscut ca unul dintre cele mai mari rauri din lume.

Cele mai importante 10 traditii thailandeze Te-ar putea interesa si: Cele mai importante 10 traditii thailandeze

Raul Lawrence a actionat ca un mijloc de transport pentru exploratorii europeni care au vizitat pentru prima data America de Nord. In prezent, raul este folosit ca mijloc de transport pentru marfuri.

16. Tamisa

Raul Theme este cel mai lung din Anglia si masoara 346 km lungime. Trece prin sudul Angliei si trece prin Londra si se scurge in Marea Nordului.

Pe vremuri, raul Tamisa actiona ca un mod de transport pentru comerciantii si calatorii din Europa continentala peste Canalul Manecii. In zilele noastre, actioneaza ca o destinatie de atractie turistica, deoarece multe cladiri emblematice sunt situate de-a lungul malului raului, cum ar fi Turnul Londrei si Tower Bridge, printre altele.

17. Raul Orinoco

Raul Orinoco este unul dintre cele mai faimoase rauri pe care le avem in lume. Este situat in America de Sud si este cel mai bine cunoscut drept al patrulea rau ca marime din lume in ceea ce priveste volumul. Cand vine vorba de lungime, se estimeaza ca are o lungime de 2.250 de kilometri.

Raul a actionat ca principal mijloc de transport, facand astfel deplasarea usoara dintr-un loc in altul. Este interesant de stiut ca, astazi raul mai ofera trecere prin Venezuela.

18. Raul Eufrat

Raul Eufrat este situat in Turcia, Irak si Siria. Se estimeaza ca are o lungime de 1.740 de mile. Raul este cunoscut pentru ca este unul dintre cele doua rauri care alimenteaza Mesopotamia cu apa.

Mesopotamia este cunoscuta pentru conducerea proiectelor agricole, inventiilor si dezvoltarii sociale. Raul Eufrat ajuta foarte mult la dezvoltarea Mesopotamiei.

19. Raul Tigru

Raul Tigru este unul dintre cele doua rauri care alimenteaza Mesopotamia cu apa impreuna cu raul Eufrat. Este situat in Turcia, Siria si Irak si are o lungime de 1.200 de mile.

Raul ajuta Mesopotamia sa-si promoveze proiectul agricol prin furnizarea de apa. Cele doua rauri care furnizeaza apa Mesopotamiei, raul Tigru si Eufratul au fost la fel de importante din motive mitologice si religioase.

20. Raul Delaware

Cand vorbim despre cele mai faimoase rauri din lume, raul Delaware nu poate fi lasat in urma. Este situat in Statele Unite, cu o lungime de 301 mile.

Un rau nu trebuie sa aiba un volum mare de apa pentru a fi relevant. Delaware a dovedit ideea, in ciuda faptului ca era un mic corp de apa, a fost folosit ca loc de trecere si victorie a lui George Washington asupra Hessienilor in timpul Razboiului Revolutionar.

20. Raul Yangtze

Raul Yangtze este situat in China si are o lungime de 3.900 de mile. Este unul dintre cele mai faimoase rauri pe care le avem in lume. Se spune ca este cel mai lung rau din China, precum si al treilea cel mai lung rau din lume.

Raul Yangtze a jucat un rol important in China in general si a promovat cresterea acestuia. Oamenii din China iubesc agricultura, iar raul Yangtze a furnizat apa unei mari parti a tarii.

Lumea este inconjurata de rauri uimitoare. Cele 20 de rauri celebre despre care am vorbit au ajutat lumea in mare masura. Unii au actionat ca moduri de transport, altii au furnizat apa pentru agricultura etc.

Unele rauri sunt relevante astazi si isi pastreaza faima, in timp ce altele au devenit celebre pentru o scurta perioada de timp. Cu toate acestea, toti sunt amintiti pentru istoria lor fascinanta.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Cele mai faimoase 20 de rauri din lume

Raspunde corect la intrebarea:
Ce culoare are cerul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×