15 cele mai celebre femei inventatoare din toate timpurile

15 cele mai celebre femei inventatoare din toate timpurile

De-a lungul istoriei, inventatorii au modelat lumea cu creatiile lor inovatoare, dar de prea multe ori, contributiile femeilor inventatoare au fost trecute cu vederea sau uitate. Acest lucru, insa, nu inseamna ca femeile nu au fost in centrul etapei inovatiei, pentru ca intr-adevar au fost. De la pionierii programarii computerelor pana la luminate stiintifice si inovatoare de zi cu zi, aceste femei remarcabile au sfidat normele societatii, au contestat conventiile si au spulberat barierele pentru a-si pune amprenta in lumea inventiilor.

Realizarile lor remarcabile demonstreaza ca femeile au adus contributii semnificative la multe industrii. In acest articol, evidentiem 15 femei care si-au lasat amprenta pe taramul inventiei, revolutionand industriile si transformand viata de zi cu zi cu creatiile lor ingenioase. Aceste femei servesc drept o mare inspiratie pentru generatiile viitoare de inventatori. 

1. Grace Hopper

Grace Hopper a fost un informatician american, matematician si contraamiral al Marinei Statelor Unite. Una dintre primii programatori ai computerului Harvard Mark I, ea a fost un pionier al programarii computerelor care a inventat unul dintre primii linkeri. 

Hopper a fost primul care a conceput teoria limbajelor de programare independente de masina, iar limbajul de programare FLOW-MATIC pe care l-a creat folosind aceasta teorie a fost extins ulterior pentru a crea COBOL, un limbaj de programare de nivel inalt timpuriu inca in uz astazi. Cititi mai multe Fapte interesante despre Grace Hopper. 

2. Marie Curie

Marie a fost un fizician si chimist polonez si francez naturalizat, care a efectuat cercetari de pionierat asupra radioactivitatii. Ea a fost prima femeie care a castigat un premiu Nobel, prima persoana care a castigat un premiu Nobel de doua ori si singura persoana care a castigat un premiu Nobel in doua domenii stiintifice.Ea a dezvoltat o unitate de radiografie portabila numita Petite Curie, care a furnizat servicii de radiografie in timpul Primului Razboi Mondial, salvand nenumarate vieti pe campul de lupta. Faceti clic aici pentru a citi totul despre fizicianul francez Marie Curie. 

3. Evelyn Berezin 

Evelyn a fost un designer american de computere a primului procesor de text bazat pe computer. De asemenea, a lucrat la sisteme controlate de computer pentru rezervarile companiilor aeriene. Ea este cea responsabila pentru crearea primului procesor de text din lume in 1971. Berezin a infiintat si Redactron, propria ei companie, pentru a-si lansa inventiile unice pe piata. 

4. Flossie Wong-Staal

Flossie a fost un virolog si biolog molecular chinez-american. Ea a fost primul om de stiinta care a clonat HIV si a determinat functia genelor acestuia, ceea ce a fost un pas major in a demonstra ca HIV este cauza SIDA. 

Din 1990 pana in 2002, a detinut catedra Florence Riford in cercetarea SIDA la Universitatea din California, San Diego. Ea a fost co-fondatoare si, dupa ce s-a retras de la UCSD, a devenit directorul stiintific al Immusol, care a fost redenumit iTherX Pharmaceuticals in 2007, cand a trecut la o companie de dezvoltare de medicamente axata pe hepatita C si a continuat ca director stiintific.

Arhitectura din Roma Antica: 15 lucruri pe care trebuie sa le stii Te-ar putea interesa si: Arhitectura din Roma Antica: 15 lucruri pe care trebuie sa le stii

5. Giuliana Tesoro 

Giuliana Tesoro a fost o femeie chimist si om de stiinta italian care a inventat fibrele ignifuge. Tesoro a facut progrese cruciale in domeniul prelucrarii textilelor, precum si al compusilor organici care au contribuit la imbunatatirea performantei textilelor pentru consumatorii obisnuiti si a eficientei sistemelor de productie. Fibrele rezistente la flacara sunt printre cele mai importante dezvoltari ale Tesoro. Ea a venit cu modalitati de a evita acumularea de electricitate statica in fibrele sintetice si a realizat, de asemenea, proprietati imbunatatite de presare permanenta pentru textile. 

6. Hedy Lemarr

Hedy a fost o actrita si inventatoare de film austro-ungaro-americana nascuta in Austria. A fost o vedeta de film in perioada de aur a Hollywood-ului. La inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ea si compozitorul de avangarda George Antheil au dezvoltat un sistem de ghidare radio pentru torpile aliate care folosea spectrul extins si tehnologia de salt de frecventa pentru a invinge amenintarea bruiajului de catre puterile Axei.

7. Stephanie Kwolek 

Stephanie a fost un chimist polonez-american cunoscut pentru inventarea Kevlarului. Cariera ei la compania DuPont a durat peste 40 de ani. Ea a descoperit prima dintr-o familie de fibre sintetice cu o rezistenta si o rigiditate exceptionale: tereftalatul de poli-para fenilen

8. Katharine Blodgett

Katharine a fost o fiziciana si chimista americana cunoscuta pentru munca ei in chimia suprafetelor, in special pentru inventia ei a sticlei „invizibile” sau nereflectorizante in timp ce lucra la General Electric. A fost prima femeie care a primit un doctorat in fizica de la Universitatea din Cambridge, in 1926. 

9. Exista Lovelac

Ada a fost o matematiciana si scriitoare engleza, cunoscuta in principal pentru munca sa la computerul mecanic de uz general propus de Charles Babbage, motorul analitic. Ea a fost prima care a recunoscut ca masina avea aplicatii dincolo de calculul pur si care a publicat primul algoritm destinat sa fie realizat de o astfel de masina. Drept urmare, ea este adesea privita ca prima programatoare de computere.

10. Margaret Hamilton

Margaret Hamilton este un informatician american, inginer de sisteme si proprietar de afaceri. Ea a fost director al Diviziei de Inginerie Software a Laboratorului de Instrumentare al MIT, care a dezvoltat software de zbor la bord pentru programul Apollo al NASA. Mai tarziu, a fondat doua companii de software Higher Order Software in 1976 si Hamilton Technologies in 1986, ambele in Cambridge, Massachusetts.

Hamilton a publicat peste 130 de lucrari, acte si rapoarte, aproximativ 60 de proiecte si sase programe majore. Ea a inventat termenul „inginerie software”, afirmand „Am inceput sa folosesc termenul „inginerie software” pentru a-l deosebi de hardware si alte tipuri de inginerie, dar tratez fiecare tip de inginerie ca parte a procesului general de inginerie a sistemelor. Cititi mai multe despre cele mai cunoscute femei din STEM. 

Top 13 cele mai faimoase sculpturi din toate timpurile Te-ar putea interesa si: Top 13 cele mai faimoase sculpturi din toate timpurile

11. Marion Donovan

Marion a fost un inventator si antreprenor american. Ea a fost una dintre cele mai prolifice femei inventatoare ale timpului ei, primind 20 de brevete in total pentru inventiile ei. Donovan a fost inclus in National Inventors Hall of Fame in 2015.

Cea mai notabila inovatie a ei este inventarea unei huse de scutece reutilizabile, rezistente la scurgeri, in 1946, dupa multe iteratii. Acest lucru a condus la inventarea ei a scutecului de hartie de unica folosinta, care a fost in cele din urma comercializat de Victor Mills, creatorul Pampers. Donovan a inventat si solutii practice suplimentare la problemele din jurul casei.

12. Mary Anderson

Mary Anderson a fost un dezvoltator imobiliar american, fermier, viticultor si inventator al stergatoarelor de parbriz. Pe 10 noiembrie 1903, Anderson a primit primul ei brevet pentru un dispozitiv automat de curatare a geamurilor masinii controlat din interiorul masinii, numit stergator de parbriz.

13. Mary Walton

Mary Walton a fost un inventator american din secolul al XIX-lea, caruia i s-au acordat doua brevete pentru dispozitive de reducere a poluarii. In 1881, Walton a creat o metoda de reducere a pericolelor pentru mediu ale fumului emis de cosurile de locomotiva, industriale si rezidentiale. Sistemul ei a deviat emisiile produse de cosurile de fum din fabrica in rezervoare de apa, unde poluantii erau retinuti si apoi aruncati in canalizare, sau in alte canale adecvate pentru a le conduce catre o localitate indepartata sau in orice localitate dorita.

Mary Walton a inventat, de asemenea, un sistem de reducere a zgomotului produs de sistemele feroviare inalte care se extindeau rapid in New York City, unde locuia in apropiere de Sixth Avenue Line. Ideea ei de a folosi nisipul pentru a atenua poluarea sonora in New York a fost inspirata de utilizarea nisipului pentru a atenua zgomotul nicovalelor din apropierea casei ei. Mary Walton a fost o adevarata inovatoare, a observat si a experimentat probleme in viata ei si a vizat asta ca o modalitate de a face lumea un loc mai bun.

14. Nancy Johnson

Nancy Johnson a fost un inventator si antreprenor american. Johnson a abordat un punct de durere in industria inghetatei, unde procesul de fabricare a inghetatei a fost consumator de timp si de munca. 

Masina ei a facut posibila producerea de inghetata la scara mai mare, reducand cantitatea de munca necesara si facand posibila vanzarea inghetatei unui public mai larg. Ea a creat primul congelator de inghetata cu manivela manuala in 1843. Inventia ei a revolutionat industria inghetatei, facand mai usor si mai eficient productia de inghetata la scara larga.

15. Roberta Williams

Roberta este un designer si scriitor american de jocuri video, care a co-fondat Sierra On-Line impreuna cu sotul ei, dezvoltatorul de jocuri Ken Williams. In 1980, primul ei joc, Mystery House, a devenit un succes comercial modest; este creditat ca primul joc de aventura grafica. Ea este, de asemenea, cunoscuta pentru crearea si intretinerea seriei King's Quest, precum si pentru proiectarea jocului video cu miscare completa Phantasmagoria in 1995. Mai multe publicatii au numit-o pe Roberta Williams drept unul dintre cei mai buni sau mai influenti creatori din industria jocurilor video.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la 15 cele mai celebre femei inventatoare din toate timpurile

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×