Fight Club: Un film socant, provocator și o satiră la adresa societății moderne

Fight Club: Un film socant, provocator și o satiră la adresa societății moderne

Fight Club a fost lansat în anul 1999, de regizorul David Fincher. Acest film a devenit rapid unul din cele mai mari succese din acea perioadă, primind multe laude din partea criticilor de film și nominalizări pentru numeroase premii. Acesta a avut însă și un decidere profund și socant asupra spectatorilor. Filmul se concentrează pe narator, interpretat de Edward Norton, personajul principal, care este un angajat frustrat de firma pentru care lucrează și plin de stres în ceea ce privește viața sa de zi cu zi. Trăia într-o lume a materialismului, una în care viața sa se desfășura numai în jurul unor lucruri nesemnificative. Lucrurile încep să se schimbe când Norton se întâlnește cu Tyler Durden, un cu totul alt tip de personalitate. Acest lucru a însemnat începutul unui nou drum pentru Norton, unul plin de aventură și nebuneală, unul care a schimbat viața sa pentru totdeauna.

Filmul este despre mutarea mentalității lui Norton de la cine a fost pare a fi, la cine poate fi. Această relație cu Tyler Durden și lumea de care acesta a făcut parte este un mod de a spune”Gulp”, dar, de asemenea, și un mod de a-și lua înapoi viața.

Fight Club este o satiră a societății moderne, se concentrează pe transformarea mentalității coporate – și a stresului asociat cu aceasta - în ceva mai profund, mai important. Filmul provoacă spectatorii prin prezentarea unor valori și crezuri diferite și poate servi ca o sursă de inspirație, susținerea unei persoane care se află în căutarea propriei identități.Filozofia din spatele filmului și ce înseamnă

În cadrul filmului, Tyler Durden se împotrivește oricărui fel de structură, iar principalele lecții care rezultă sunt că este necesar să fii conștient de ceea ce se petrece și să lupți împotriva conformismului. Ceea ce rezultă este că este nevoie de luptă, atât fizică cât și mentală, pentru a putea reuși ceva în viață. Acesta este principiul sau filozofia de bază a filmului.

Este, de asemenea, prezentat cum puterea de a lupta ar trebui pusă în aplicare în orice domeniu al vieții și cum poate fi folosită pentru a lupta împotriva lucrurilor consumiste și contra criteriilor impuse de societate.

Amazon lansează un film animat „Batman” și un spin-off TV Te-ar putea interesa si: Amazon lansează un film animat „Batman” și un spin-off TV

Povestirea din film

Edward Norton, personajul principal, este un angajat al unei companii de publicitate, complet implicat în stilul de viață al clasei sale sociale. El este amețit de plăcerile și luxul vieții pe care și le-a asigurat. El se întâlnește atunci cu Tyler Durden, o personalitate complet diferită, față de a lui.

La începutul filmului, Tyler luptă cu Norton, în urma căruia acesta devine obsedat de ideea luptelor de stradă și pune pe picioare un club de luptă considerat "Fight Club" din acel moment. Acesta se dezvoltă rapid ca entitate puternică, conducând la crearea unei secte sub conducerea lui Durden. Durden a căutat să provoace și să schimbe societatea, conducându-i pe membrii clubului spre a lupta împotriva straturilor de clasă, a puterii de consum și a meditelor de marketing publicitar.

Datorită lui Durden, membrii clubului își schimbă modul lor de a gândi și se reconnectează cu instinctele lor de bază, lucruri care le-au fost întunecate. Acest lucru schimbă și vederea lui Norton asupra lumii și în cele din urmă el și Durden încep să facă planuri pentru a scăpa lumea de ipostaza culturală în care aceasta a căzut.

Planul lui Durden și implicațiile sale

Tyler Durden avea un plan pentru a schimba modul în care societatea funcționează. El a avut planul de a provoca o reacție împotriva propriilor sisteme de putere și de a ajuta la crearea unei lumi mai bune. Singurul lui plan a fost acela de a arde în mod deliberat toate obiectele de lux ale consumatorilor și institutele financiare. El vroia să izbucnească un val de furie împotriva tuturor elementelor din lumea nu prea departe de sine. Tyler spera că acesta va fi primul pas în crearea unei lumi mai bune.

Implicațiile acestui plan nu sunt atât de ușor de înțeles. Luând în considerare toată sintetizarea de mai sus și modul în care a fost pusă în aplicare, este greu de afirmat dacă efectul planului s-a dorit sau este doar un efect secundar. Oricare ar fi cazul, planul lui Tyler Durden i-a schimbat pe cei care l-au urmat în mod fundamental.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Fight Club: Un film socant, provocator și o satiră la adresa societății moderne

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×