Florii 2022 - Ce este duminica Floriilor si de ce o sarbatorim cu o saptamana inainte de Paste in religia romano - catolica

Florii 2022 - Ce este duminica Floriilor si de ce o sarbatorim cu o saptamana inainte de Paste in religia romano - catolica

Duminica Floriilor este sărbătorită în duminica dinaintea Paștelui. Această sărbătoare are un sens specific în liturghia catolică și începe Săptămâna Mare. S-a născut dintr-un episod relatat în Evanghelie, cu sosirea triumfătoare a lui Isus la Ierusalim.

Duminica Floriilor este duminica dinaintea Paștelui . Această sărbătoare are un sens precis în liturghia catolică, reprezentând de fapt începutul Săptămânii Mari, în cadrul căreia sunt amintite ultimele zile ale vieții pământești a lui Isus și sunt celebrate Patimile, Moartea și Învierea sa. În religia catolică, această zi este simbolizată printr-o ramură de măslin și își ia semnul dintr-o scenă din Evanghelie, cu intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, povestită de toți evangheliștii, deși cu unele diferențe deloc nesemnificative. Așa că să încercăm să înțelegem ce este Duminica Floriilor, semnificația ei și de ce vine cu exact o săptămână înainte de Paște.

Semnificația și simbolurile Duminicii Floriilor

Potrivit Evangheliei, odată cu Duminica Floriilor, Biserica sărbătorește intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim călare pe un măgar, înveselită de mulțimea care îl întâmpină fluturând ramuri de palmier. Alegerea măgarului și nu a calului ca animal de hată are o puternica atracție simbolică, caci măgarul în tradițiile Orientului antic este un animal pașnic, în timp ce calul este un animal de război. De asemenea, evidentă este și referirea la tradiția milenară a nașterii, unde un „măgar” este prezent în momentul nașterii lui Iisus.Episodul intrării lui Hristos în Ierusalim provine din celebrarea sărbătorii evreiești de Sukkot „sărbătoarea corbelor”, când credincioșii soseau în masă în pelerinaj la Ierusalim și urcau la templu în procesiune. Fiecare purta în mână și flutura lulav, un mănunchi format din ramurile a trei copaci, palmierul, simbol al credinței, mirtul, simbol al rugăciunii care se înalță spre cer și salcia  a cărei formă a frunzelor amintea de tăcere înaintea lui Dumnezeu cand crestinii erau legați împreună cu un fir de iarbă.

Cum îmi doresc să încep Noul An 2022? Te-ar putea interesa si: Cum îmi doresc să încep Noul An 2022?

O curiozitate. Povestea intrării lui Hristos în Ierusalim este prezentă în toate cele patru Evanghelii, dar cu unele variații: cele ale lui Matei și Marcu spun că oamenii fluturau ramuri de copaci, sau ramuri luate de pe câmp, Luca nu o menționează în timp ce numai Giovanni vorbește despre palmieri. În liturghia catolică, la sfârşitul liturghiei, credincioşii iau acasă ramurile de măslin binecuvântate, păstrate ca simbol al păcii, schimbând o parte din ele cu rudele şi prietenii.

Liturghie Duminica Floriilor

Liturghia Duminica Floriilor are loc plecând dintr-un loc potrivit din afara bisericii, unde credincioșii se adună și preotul binecuvântează ramurile de măslin sau de palmier, care după citirea unui fragment din Evanghelie, sunt împărțite credincioșilor.apoi procesiunea începe cât mai departe. ca biserica.

De Paște se obișnuiește în multe regiuni ca capul familiei să folosească o ramură de măslin înmuiată în apă sfințită pentru a binecuvânta masa pusă în ziua de Paști. Săptămâna Mare începe și cu Duminica Floriilor. Totuși, Postul Mare nu se încheie, care continuă până la celebrarea celui de-al nouălea ceas din Joia Mare.

Duminica Floriilor este sărbătorită de catolici, ortodocși și protestanți. Acesta sarbatoare nu cade întotdeauna în aceeași zi in fiecare an pentru că are legătură directă cu Paștele, a cărui dată se schimbă în fiecare an. Sarbatoarea, de fapt, se stabileste pe baza primei luni pline care urmează echinocțiului de primăvară din 21 martie.


Ce nota merita acest Articol:
Claudia

Claudia - Iasi, 33 ani

Scriu cu drag despre: moda, fashion, stiri mondene. Am terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti. Sunt content writer din 2010 si am creat content pentru cele mai populare site-uri de fashion din Romania. Pe foxi.ro sunt editor si coordonator de proiect.

Nu sunt Comentarii la Florii 2022 - Ce este duminica Floriilor si de ce o sarbatorim cu o saptamana inainte de Paste in religia romano - catolica

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×