Giuseppe Arcimboldo: Maestrul portretului obiectului compus

Giuseppe Arcimboldo: Maestrul portretului obiectului compus

Giuseppe Arcimboldo (1527 – 1593) a fost un pictor italian și un maestru al portretului obiectului compus. Între secolul 16 și 17, el a devenit celebr pentru portretizarea regilor și a aristocraților săi în forma obiectelor compuse.

De-a lungul istoriei artei, Arcimboldo a fost recunoscut ca unul dintre cei mai versatili, ingenioși și inventivi pictori. Și-a făcut remarcată opera prin modul inedit în care împlinește convergența între arta figurativă și imaginația vizuală.

Giuseppe Arcimboldo a fost un pictor Italian în perioada renascentistă. S-a născut în Milano în 1527 și a murit la Viena în 1593. Tatăl său, Biago, era pictor în biserică și sculptor. Arcimboldo a preluat stilul și tehnica precedentului său, străbunul și bunicul. El a fost inspire și învățat de o selecție de artiști italieni și fiind educat de celebrul maestru Michele Savoldo.

În 1562, Arcimboldo a devenit pictorul curții imperiale și și-a început cariera în studioul fostului său profesor, unul dintre cei mai influenți artiști ai epocii - Sofonisba Anguissola. Acesta a fost urmat de noi provocări din partea Marii Maestru al Imperiului Holy Roman - Maximilian II, care l-a provocat pe Arcimboldo să designeze mai multe medalii, arme și vase realestate.După moartea lui Maximilian, Arcimboldo s-a mutat în Viena și a devenit pictorul curții lui Rudolf și Ferdinand. Aici, artistul și-a descoperit un stil excentric și original, creând portrete bizare, abstracte și non-convenționale bazate pe obiecte și animale.

Operele sale și cea mai importantă lucrare

În timpul carierei sale, Arcimboldo a lucrat la peste 900 de lucrări, majoritatea fiind portrete ale regilor și aristocraților, de la Maximilian II la Rudolf II. Acesta a fost unul dintre pictorii cei mai populari și influenți ai epocii, experimentând cu cele mai noi tehnici și tendințe ale artei.

Cele mai cunoscute opere ale sale sunt numite portretele obiectelor compuse. Acestea se composiză din spații goale, culori palide și detalii atent alese, care sunt apoi transformate în cadre spectaculoase pentru a reprezenta și a personifica o persoană. Cele mai remarcabile portrete obiect sunt:

  • Vertebrate Vertebrate (1568)
  • O primavara (1573)
  • Verișoarele (1590)
  • Rudolf al II-lea ca vertij (1591)

Cea mai importanta lucrare a lui Arcimboldo este „Giudizio Universale” (Judecata Universala). Aceasta a fost creata in 1587, pentru curtea lui Maximilian II. Acest tablou se bazează pe personificari ale lucrurilor animate, inanimate, naturale și abstracte care sunt prezente în cadru, toate formând în mod ordonat figura Descoperitorului. Acest portret distorsionat și zăpăcit este cea mai apreciata ca imagine, iar tabloul a fost recunoscut ca fiind unul dintre cele mai artistice lucrări ale perioadei renascentiste.

Robert De Niro: Maestrul transformărilor actoricești Te-ar putea interesa si: Robert De Niro: Maestrul transformărilor actoricești

Legăturile lui Arcimboldo cu abstracționismul

La aproape 500 de ani de la moartea sa, artistul italian Giuseppe Arcimboldo este încă considerat unul dintre cei mai proeminenți creatori al imaginii obiectelui compus. Prin picturile și portretele sale, artistul a subscris ideea că arta poate fi mult mai variata decât se credea.

în prezent, opera sa poate fi văzută ca precursor al abstracționismului și eclectismului. Acestea sunt tehnici ce implică creativitate și imaginație prin intermediul diferitelor mediumuri artistice, materiale și obiecte. Fiecare lucrare de arta poate fi un tablou abstract sau o lucrare ce representa o imagine sau un obiect.

Astăzi, Giuseppe Arcimboldo este considerat unul dintre cei mai inventivi și originali artiști din istorie. El a notat începutul unui nou mod de a prisma arta prin tehnica sa de pictura obiectului compus. Nu numai ca el a fost pionierul stilului său, ci a rămas în sufletele fanilor și ale iubitorilor de artă ca unul dintre cei mai iconiști pictori din toate timpurile.

Picturile și portretele lui Giuseppe Arcimboldo și-au câștigat recunoașterea din partea ceilor mai influenți artiști italieni și europeni, iar prin reprezentările sale reprezentative și artistice ale portretelor obiectelor compuse, Arcimboldo a creat o inovație în arta figurativă bazată pe imaginația sa vizuală inventivă. Acesta si-a lăsat o amprenta majora asupra dezvoltării abstracționismului și eclectismului, care au rămas elemente esentiale in arta moderna și contemporana.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Giuseppe Arcimboldo: Maestrul portretului obiectului compus

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face 5 ori 5?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×