Informatică vs Inginerie: Care sunt diferențele?

Informatică vs Inginerie: Care sunt diferențele?

Tulburatoare sunt confuziile creeate de conceptele similare de tehnologie si inginerie, care pot afecta chiar si cei mai educati dintre noi. De exemplu, informatica si inginerie – cea mai frecvent intalnita dezbatere – se intrepatrund des in domeniul stiintelor exacte, diferentele intre cele doua fiind anumite, iar semnificatia lor particulara, dincolo de perspectivele lor tehnice, trebuie intelese. De aceea, in acest articol, vom discuta despre diferențele dintre informatica și inginerie și de ce sunt importante.

Informatica si inginerie sunt ambele disciplina in stiintele exacte si, adesea, oamenii confunda informatica cu ingineria. Definitiile lor adesea se suprapun si, in multe situatii, una nu poate exista fara cealalta. Acest articol va atinge pe scurt istoria, tematica si ciocnirile de aplicabilitate alc disciplinelor, astfel incat sa putem sa intelegem fluxul lor.

Istoria informaticii și a ingineriei

Informatica este relativ noua venita in campul tehnologiilor, istoria ei pornind in 1940, odata cu sosirea primelor calcule digitale, insa traditia sa poate fi urmarita pana in anii 700 i.Hr, cand abacurile sau fost folosite ca instrumente de calcul. Din acest moment, incepand cu1945, au avut loc nenumarate „reeducari tehnologice” si au fost construite noi masini de facut calcule si noi tipuri de software si tehnologii in general.

Ingineria a existat intotdeauna ca domeniu separat si a fost folosita pentru proiectarea diferitelor dispozitive destinate „transformatiei sau ingineriei naturii”, cum ar fi arme, motoare, celule, si alte dispozitive proiectate in vederea schimbarii naturii sau a intelegerii ei. Cu toate acestea, in ultimii 100 de ani, ingineria si informatica au lucrat impreuna si au contribuit mult la transformarea tehnologiilor si a cunoasterii noastre.Informatica vs Inginerie: Care sunt tematicile lor?

Cu toate ca informatica si inginerie sunt legate in mod natural, adesea, subiectele acoperite de fiecare dintre discipline sunt impermeabile intre ele. Informatica se axează in principal pe construirea și programarea calculatorului și a dispozitivelor sale, principiile ei, algoritmi și construirea de softuri. Ea se preocupa de elementele fundamentale ale calculatorului, cum ar fi sistemul de numere, prelucrarea cadrelor de date, prelucrarea dispozitivelor hardware și construirea de software-uri.

Ingineria, pe de alta parte, se bazeaza pe principiile genunchiei și abordarea proiectarii și constructiei unor echipamente și mașini destinate pentru schimbarea starii naturii si – prin intelegerea sa – prevenirea dezastrelor naturale. Aceasta necesita proiectare și implementare de modele mecanice, electronic și bioștiințifice, raportarea lor și aplicarea lor pentru a face fata provocarilor in lumea moderna.

Ce sunt școlile primare? – Definiții și avantaje Te-ar putea interesa si: Ce sunt școlile primare? – Definiții și avantaje

Informatica vs Inginerie: Care sunt domeniile de aplicabilitate?

Domeniile de aplicabilitate ale informaticii si ingineriei se intrepatrund regulat, inginerul fiind, adesea, dependent de suportul informatic pentru a solutiona diferite provocari. Inginerii folosesc adesea echipamente informatice cum ar fi calculatoare, laptopuri si dispozitive mobile și sisteme software destinate construirii diferitor parti ale unor dispozitive mecanice sau folosirea lor.

Desi informaticienii folosesc deseori echipamentele inginerilor, ei se folosesc in mod particular de aceste produse pentru a construi software si aplicatii. De asemenea, acestia pot contribui particular si la constructia instrumentelor mecanicenecesare pentru a solutiona o problema de inginerie.

Lista domeniilor de aplicabilitate pentru informatica si inginerie sunt:

• Ingineria mecanica • Ingineria software • Ingineria electronica • Ingineria sistemelor informatice • Inginerii pe chipuri și circuit • Ingineria robotica • Ingineria telecomunicatiilor • Designul optim și inteligenta artificiala

Informatica vs Inginerie: Care sunt câteva dintre diferențele esențiale?

Exista mai multe diferente intre informatica si inginerie, insa cele mai importante diferente constau in domeniul tematic si la aplicabilitate. Acestea sunt oferite in cadrul acestui detalii de mai jos.

Tematica și concepte

Conceptele din informatica se concentraza, in principal, pe construirea dispozitivelor hardware și software și pe managementul și modul lor de functionare, iar intreaga sa structura se bazeaza pe intelegera acestor principii.

Ingineria se bazeaza pe construirea de device-uri destinate schimbarii și intelegerii naturii si se axeaza pe concepte precum designul, proiectarea si protectia mediului.

Aplicabilitate

Informatica adesea se ocupa de construirea sistemelor software pe dispozitive existente care pot fi folosite pentru a solutiona probleme si schimbari ale naturii si a intelegerilor despre aceasta.

Ingineria, pe de alta parte, se ocupa de construirea dispozitivelor mecanic și software care pot fi folosite pentru modifcarea directa a naturii si a mediului, pe care inginerul elaboreaza prin crearea dispozitivelor diverse.

Informatica și inginerie sunt doua discipline distincte ale stiintelor exacte și se intrepatesc adesea in ceea ce priveste tematica și aplicabilitatea acestora. Informatica se ocupa de construirea de dispozitive software, exercitarea principiilor calculatorului și construirea softurilor, in timp ce inginerii se ocupa de crearea de dispozitive mecanice și tehnologice destinate schimbarii si intelegerii naturii. 


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Informatică vs Inginerie: Care sunt diferențele?

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×