James van der Zee: Ochiul de aprobare al Renașterii Harlem

James van der Zee: Ochiul de aprobare al Renașterii Harlem

James van der Zee a fost un fotograf afroamerican bine cunoscut care a binecuvântat lumea cu tehnica artistică și meticuloasă a sale de a captura scene de viață în Harlemul anilor 1920 și 1930. Îngerul Renașterii Harlemului, cum spuneau mulți, fiind și el cunoscut în această perioadă, van der Zee a contribuit la crearea unei imagine de ansamblu a culorilor, culturii și unicității care definesc odată cu această perioadă. Odată tratat cu opoziție și dispreț în cadrul societății, van der Zee a explorat și în același timp a documentat o parte a societății în care viconii săi s-ar fi putut bucura de o statuie de aprobare.

Istoria lui James van der Zee și contribuția sa la Renașterea Harlemului James Vincent van der Zee s-a născut pe 15 iunie 1886 în Lenox, Massachusetts. Provenindu-și din olandezi și naționalitatea sa majoritară era de afro-american. După ce și-a început cariera de fotograf la o vârstă fragedă, van der Zee a pornit mai târziu spre orașul său natal Harlem și a început să se concentreze predominant pe lucrările sale fotografice în 1910. Acesta a intuit că ar putea găsi o piață în comunitatea care se ridica din vremuri mai grele și ar fi putut furniza o imagine a speranței și restaurării unei noi vieți.Van der Zee a stat astfel în al doilea rând în ceea ce se numește acum „Renasterea Harlemului”, ceea ce, mai devreme înainte în anii 1880, era văzut ca un centru al impurității și al criminalității. Fotografiile sale li s-a alăturat chiar și lui Langston Hughes, Zora Neale Hurston și alți artiști și scriitori care au rafinat ideea de mare perspectivă asupra lumii afroamericane.

Van der Zee s-a diferențiat și s-a remarcat cu strălucită cu tehnica sa artistică și meticuloasă și cu exercițiile sale cromatice printr-o gamă de fotografii cu autoare, artiști, politicieni și oameni obișnui ai Harlemului. Subiectele sale au receptat atenție amestecată în lumea artelor și oamenii au văzut adevărate valorificări ale culturii africane. S-ar putea spune, prin urmare, că a devenit și ochii de aprobare pentru un oraș în creștere.

Artiști celebri ai Renașterii care au domnit asupra lumii artei Te-ar putea interesa si: Artiști celebri ai Renașterii care au domnit asupra lumii artei

Atitudinea lui van der Zee față de lumea fotografiei

Van der Zee a fost deosebit de ambițios în perioada sa de vârf ca fotograf și a fost cunoscut pentru parteneriatele sale durabile și relativ relaxate cu oamenii din mediumul lui. Această atitudine față de lumea fotografiei sale s-a concretizat într-o tehnică relaxată, o ancoră semi-formală și un sentiment de obiectivitate față de scenele sale. Așa a continuat mai departe această tehnică a sa, linie fină între ceea ce ar trebui și nu trebuie exprimat.

Contributia lui van der Zee la arta fotografiei si la viata culturii afro-americane

Van der Zee se remarcă prin imaginile sale care sunt, în este în esență, o respirație de aer curat într-o lume a fotografiei negre secolelor trecute. Abordarea sa formală cu subiectele sale, față de fotografiile cu sclavi și culturi și variate fotografii de război, este fiind lăudată pentru ceea ce a adus reprezentării reale și obiective a vieții afro-americane. Totuși, principala contribuție a lui van der Zee nu are în vedere numai ceea ce a făcut, ci ceea ce a făcut prin fotografiile sale: să pună accentul pe ceea ce societatea ar trebui să îmbrățișeze și să valorifice în ceea ce privește cultura afro-americană.

Van der Zee, de asemenea, explorează și documentează teme cu bune și rele, cu încredere și speranță. O parte a fotografiilor sale poate fi privită ca o imagine de lume încrezătoare, în ciuda realității societății din acele zile. Fotografiile sale de mare clasă variază de la mariaje sofisticate, scene de stradă unice și muzicieni care se adapostesc sub umbra brizei de vară, până la ceremonii funebre și comerciale. Întregul portret al unor vieți obișnuite poate fi explicat prin intermediul vastelor sale imagini, lăsând un sentiment puternic de multicultural și colectiv.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la James van der Zee: Ochiul de aprobare al Renașterii Harlem

Raspunde corect la intrebarea:
In ce luna suntem?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×