Kara Walker: Fapte interesante despre artista Kara Walker

Kara Walker: Fapte interesante despre artista Kara Walker

Kara Walker a cucerit faima de a fi una dintre cele mai importante artiste ale artei contemporane, ale caror lucrari aduc in discutie temele privind rasa, istoria si societatea. Lucrarile ei, realizate in principal prin folosirea siluetei de hartie, reflecta complexitatea povestilor pe care le povestesc despre nasterea si transformarea culturii si societatii. Lucrarile sale se gasesc in numeroase muzee, saloane impresionante si galerii, aducand operele sale intr-o varietate de spatii de expunere.

Kara Walker s-a nascut la 26 noiembrie 1969 in Stockton, California. In anii 90 a urmat o bursa de studii la universitatea de arta si design in Atlanta si apoi la universitatea Cornell din statul New York. Ea a inceput sa-si critique rasa, sexul, clasa si patrimoniul artistic al Americii prin siluete de hartie proiectate pe parti mari de panza alba. Inca dinainte de a termina scoala piesele sale de arta au inceput sa fie expuse in galerii si muzee, stralucind in peisajul artei contemporane.

De-a lungul anilor lucrarile sale s-au extins in numeroase directii, folosind diferite materiale si tehnici de arta. Lucrarile sale includ picturi si grafica, sculpturi, instalatii si desene.

Lucrari distincte

Perioada postbellum

Kara Walker a creat Doua scene microscopice buclucase din perioada postbellum(2006), o instalatie expozitionala care vorbeste despre cauzele si consecintele schimbarilor aduse de sclavie. Lucrarea are povestiri, personaje si decor memorabil, toate incadrate intr-un cadru intotdeauna captivant si uneori tulburator.Nu ia parte la parastase

Kara Walker a creat Nu ia parte la parastase (2013), o instalatie amplasata in Detroit pe o suprafata de 20.000 de metri patrati in Autostrada Delta. Lucrarea a pus in lumina rasismul, discriminarea si abuzul impotriva drepturilor femeilor si concentreaza atentia asupra abuzurilor de putere si prejudecatilor.

Sputnik

Kara Walker a creat Sputnik (2003), o instalatie creata pentru National Gallery of Art in Washington DC care aduce in prim-plan istoria rasismului. Lucrarea descrie istoria neoficiala si neprezentata a rasismului, asa cum o vede artistul.

Esplendidamente Desolado

Kara Walker a creat Splendidamente Desolado (2007), care a fost expusa la Palace de Chaillot din Paris. Aceasta lucrare transforma exteriorul cladirii cu o forfota de siluete realizate in hartie pe care le-a proiectat pe constructia din piatrina. Face o cartografiere a complexitatii istoriei culturale Americii, reflectand istoria slavofooba, tensiunile rasiale si violenta din acea perioada.

Splandorile noptii

Kara Walker a pictat Splendors of the Night (2007), cu un plan geometric si ornamental. Lucrarea prezinta personaje care se rotesc in moduri care par extatice si incitante. Acest tablou arata frumusetea apparenta dintre lumea reala si cea imaginata, reflectand drama inceputurilor democratice.

Tot ce trebuie să știi despre călătoriile în Alaska Te-ar putea interesa si: Tot ce trebuie să știi despre călătoriile în Alaska

Momente de renume

Kara Walker a primit numeroase premii si recunoastere internationala pentru contributia sa la arta contemporana. Printre premiul ei se numara premiul Anonymous Was a Woman (2002), Premiul Jurorilor la Bienala de la Venetia (2003) si premiul MacArthur Fellowship (2002). In plus, lucrarile sale apar in numeroase publicatii si articole de specialitate, reflectand evolutia si diversitatea metodelor sale artistice.

Incendiul falezei

Kara Walker a creat Incendiul Falezei (2007), o instalatie expozitionala care prezinta o secventa intunecata si tulburatoare din istoria Americii. Lucrarea prezinta o bucata de 200 metri de faleza, invelita intr-un covor mare si negru. Incepand oarecum simbolic cu o lume morala, lucrarea se transforma in ceva violent lasand spectatorii sa isi imagineze ce este.

Publicatiile

Kara Walker a scris o carte de intelepciune, urmeaza sa lanseze o carte a desenelor si sa creeze o colectie de carti electronice de arta. De asemenea, lucrarile sale au fost prezentate de publicatii precum Phaidon si Rizzoli si au apărut în numeroase alte publicații de specialitate.

Rolul ei in societate

Kara Walker si-a pus intotdeauna povestile indiei si istoriei rasiale in spatele lucrarilor sale, facand din ele mijlocul de a educa publicul asupra istoriei Americanului. Desi lucrarile sale pot dezechilibra si polariza, ele sunt deopotriva elocvente si captivante. Walker se concentreaza pe intamplari si evenimente care au fost prea adesea ignorate si poate face asta printr-o simpla silueta sau imagine.

Kara Walker poate arta temele delicate si complexe de rasa si istorie folosindu-se de romantismul secolului 19 pentru a le exprima adevarul si durerea. Lucrarile sale aduc spiritul tulburator al istoriei Americii in vietile contemporanilor si subliniaza lupta continua pentru egalitate si dreptate sociala.

Kara Walker este cu siguranta una dintre cele mai importante artiste contemporane ale epocii. Lucrarile sale acopera o mare varietate de teme, de la rasa si discriminare la drepturi ale femeilor si istoria sociala si politica. Lucrarile sale au gasit casa in galerii, muzee, publicatii si alte locatii, fiind adevarate piese de rezistenta in lumea artei. Kara Walker a realizat astfel un lantisor prin care mediteaza publicul la istoria noului oras si la ambiguitatea unui ecosistem modern care creeaza noi provocari si dezbateri. Cu o viziune profunda si ingrijita, lucrarile ei ii ofera spectatorilor o experienta de adanc imersiv si reflectiv.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Kara Walker: Fapte interesante despre artista Kara Walker

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×