Leo Tolstoi: Povestitorul care a influențat literatura rusă și mondială

Leo Tolstoi: Povestitorul care a influențat literatura rusă și mondială

Leo Tolstoi este unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii și una dintre cele mai cunoscute personalități din literatura universala. Geniul său excepțional a influențat literatura rusă și chiar literatura mondială. Cu o operă vastă și variabilă, această figură emblematică a spiritului uman și a scris despre toate temele majore ale vieții noastre, de la război și dragoste, până la politică și spiritualitate.

I. Scurta biografie a lui Leo Tolstoi

Leo Tolstoi s-a născut în piata Yasnaya Polyana din provincia Tula, Rusia, în 1828. Primii ani ai copilăriei sale au fost întunecați de moartea mamei sale și de un tată dispărut. Cu toate acestea, sub îngrijirea bunicii sale și a educatoarelor sale, a crescut sănătos și iscusit. În ciuda faptului că Tolstoi dorea să devină un artist de succes, el a început să se îndrepte spre literatură, manifestând o predilecție pentru scriitorii clasici.

Tolstoi a absolvit Școala de Artilărie din complexul imperial din 1844 și afirma că aici i s-a schimbat complet viața. În urma călătoriilor sale prin Europa, adesea însoțit de fratele său Nikolai, Tolstoi a devenit mai conștient de propria sa viață și a decis să se dedice scrisului.II. Opere principale și principale teme abordate

Printre cele mai cunoscute opere ale lui Tolstoi se numără volumul extraordinar de înalt și plin de sens "Război și Pace" (1863-1869) și "Anna Karenina" (1878). Primul roman abordează tema humanismului, a moralității și cauzele războiului. Al doilea roman descrie drama mariajului și a dorințelor sociale a protagonistei.

În plus, Tolstoi a scris povestiri scurte precum "Baciului și fetei", "Nebuna" și "haseul," precum și altele, cum ar fi "Visul unui om ciudat". Această poveste scurtă, publicată în 1886, a fost primul amplu format al lui Tolstoi cu teme despre ingeri și despre dumnezeire, idei care au format ideile sale mai târzii.

III. Influența și recunoașterea lui Leo Tolstoi

Influența lui Tolstoi asupra literaturii rusești este vastă și profundă. Profesorul și criticul literar Harold Bloom a mărturisit că acest scriitor unic și-a împlinicit "formula celebra a lui Shakespeare și a lui Dante"... "și a creat opere ale literaturii care se poartă la fel de bine ca și cea mai bună operă de înaltă poezie și proză pe care am numit-o vreodată mare".

Război și pace de Lev Tolstoi: Explorând istoria și condiția umană Te-ar putea interesa si: Război și pace de Lev Tolstoi: Explorând istoria și condiția umană

În ceea ce privește recunoașterea, suficient de multă a fost acordată acestei personalități a secolului XIX. O mare cantitate de nominalizări și premii l-au copleșit pe Tolstoi de-a lungul anilor. La numai patru ani dupa moartea sa, revista New York Times i-a atribuit lui Tolstoi premiul Nobel pentru literatura, o onoare pe care l-a refuzat nu o singură dată.

IV. Motivația și filosofia lui Leo Tolstoi

Tolstoi a scris despre frica de moarte și despre legile morale bazate pe principiul că "acțiunile mele devin create sau interzise în funcție de însăși natura mea". Pe măsură ce scriitorul se îndepărta din ce în ce mai mult de doctrinele oficiale și se îndrepta spre filosofia sa ce încuraja individualismul, el a ajuns să susțină că principala cauză a răului se afla în materialism și în lumea modernă.

Tolstoi a susținut spre sfârșit că imaginea lui Hristos pe care credința i-o oferise îl îndemna pe om să-și urmeze admonestările, minuni, invocații și parabole pentru a trăi o viață etică. El a continuat să exploreze această temă în ultima sa carte, "Creschteți cu copiii vostri" și în povestirile sale "Îndatorirea morală" și "Dragostea lui Hristos".

Leo Tolstoi a fost unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii și o personalitate majoră în literatura rusă și mondială. Operele sale au marcat o generație și au continua să inspire și să creeze dorințe spirituale și morale în cei mai receptivi și influențabili. Observațiile sale profunde despre socio-politica și filosofia creștină au transformat lumea și au schimbat într-o mare măsură direcția literaturii, studiilor culturale și ale cercetărilor religioase.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Leo Tolstoi: Povestitorul care a influențat literatura rusă și mondială

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×