Leonardo da Vinci: Viața și operele de artă ale lui Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci: Viața și operele de artă ale lui Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci este cel mai celebru artist, inventator, arhitect și om de știință al tuturor timpurilor. Acest renumit maestru al Renasterii din secolul al XV-lea a fost autorul unor capodopere unice de artă și arhitectură, dar și inventator inventiv cunoscut în lumea întreagă. În acest articol vom vorbi despre viața lui Leonardo da Vinci, precum și despre principalele sale lucrări de artă și de arhitectură.

Leonardo da Vinci a fost un cunoscut pictor, sculptor, arhitect și inventator italian, cunoscut mai ales pentru împlinirea idealurilor artistice și arhitecturale ale Renașterii a cărei influență se extinde și astăzi. El a fost unul dintre cei mai talentați, inventivi și influenți oameni ai tuturor timpurilor și a avut o influență imensă asupra culturii, artei și istoriei industriale. La vârsta de 25 de ani, Leonardo da Vinci a intrat în slujba Casei de Medici, unde a dezvoltat o serie de lucrări de arhitectură și sculptură.

Viața lui Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci s-a născut la Vinci, Italia, pe 15 aprilie 1452. Era al doilea copil al lui Piero da Vinci și al Caterinei, o servitoare locală. Piero a renunțat la responsabilitatea față de Leonard și nu locuia cu ea, astfel încât Leonardo și-a crescut mama singur. Mândrii de descoperirile lui științifice și de inventile sale extraordinare, italienii au denumit Leonardo „il Genius”.Încă de la vârsta de 14 ani, Leonard a primit participarea la atelierul lui Andrea Verrocchio, un mare artist din Florența. Aici el a învățat despre impresionantele opere ale Renașterii și arta presupunea câteva domenii diferite: sculptură, pictură, arhitectură, mecanică, anatomie și chiar botanică.

Reputația lui Leonardo s-a extins repede și a obținut comenzi numeroase pentru lucrări artistice, tronați de domnitorii și nobilii influenți. El se mută la Milano în 1482, unde devine arhitectul și pictorul oficial al lui Ludovico Sforza, conducătorul acestei regiuni, în poziția cu numele „Primul Designer-General al Reședinței Regale”.

Omul de știință și inventatorul Leonardo Da Vinci

Leonardo a fost și un inventator inventiv și om de știință. El a studiat fizica, anatomia, astronomia, geologia și multe alte domenii. El a studiat corpurile oamenilor și ale animalelor, care i-au permis să identifice și să vadă legăturile structurale dintre lumea vegetală și cea animală.

Opere de artă controversate care au creat o indignare globală Te-ar putea interesa si: Opere de artă controversate care au creat o indignare globală

Leonardo a folosit sugestiile cercetării sale pentru a construi prototipuri unice de machete pentru vehicule de luptă elvetiene și mecanisme de acționare. Printre realizările principale ale lui Leonardo se numără următoarele:

· Proiect de navă cu catarg în patru părți

· Planul muzical automat

· Echipament militar și mecanisme

· Fotografii pe film: prototip de aparat de fotografiat și un multiplexor de imagine

· Dispozitive hidraulice și marine eficiente

· Un prototip de submarin

· Autoturism electric și chiar modul de provocare a gravitației

Limbajul de codificare instalațiilor și mecanismelor inventate de Leonardo a fost elementul cheie al succesului său. Majoritatea lucrărilor sale au profunde probleme matematice și mecanice și se extind până la elemente robotici și mecanice moderne.

Lucrările de artă ale lui Leonardo

La vârsta de 20 de ani, se crede că Leonardo a început să picteze operele care aveau să rămână renumite cele mai multe secole și să influențeze întreaga știință a artei. Anumite lucrări, cum ar fi Mona Lisa și La Grazia, sunt astăzi considerate unele dintre cele mai bune lucrări de artă din istorie.

Printre principalele sale lucrări de artă se numără:

· Mona Lisa The Last Supper · Bacchanal · Annunciation · Virgin of the Rocks · Lady with an Ermine · Saint Jerome in the Wilderness · Virgin and Child with St Anne

Leonardo mai are multe lucrări de arhitectură, precum Palatul Rusticasca, care a fost construit pentru familia mondenă din Torino și, în 1494, remodelarea Castelului Manta pentru familia Sforza. A construit o serie de castele de apărare, precum Palazzo Vecchio, Villa Belvedere și chiar și un proiect imens de apă întotdeauna Canalul Naviglio - pentru a face Milano mai usor de navigat.

Ultimile ani ale lui Leonardo da Vinci și moartea sa

Leonardo și-a petrecut ultimii ani ai vieții sale la domiciliul său de la Clos Lucé, din afara orașului Amboise. Aici a lucrat la mecanisme și prototipuri noi, în mare parte nerealizate. Leonardo da Vinci s-a stins din viață pe 2 mai 1519, la 67 de ani. Moartea sa este presupusă a fi cauzată de scurtarea febrei, desi autopsia nu a descoperit cert ce cauzase boala. 


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Leonardo da Vinci: Viața și operele de artă ale lui Leonardo da Vinci

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×